Σε «καραντίνα» οι ασθενείς με μολυσματική νόσο

Σε «καραντίνα» οι ασθενείς με μολυσματική νόσο

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επιβολή «καραντίνας» σε ασθενείς που ενδεχομένως μεταδώσουν επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία νόσο, αλλά και το προσωρινό «λουκέτο» σε θέατρα, κινηματογράφους κ. ά., προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Υγείας επί του νομοσχεδίου για την οργάνωση και τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών της δημόσιας υγείας, η οποία κατατέθηκε χθες στη Βουλή.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την τροπολογία, τα άτομα για τα οποία υπάρχουν υπόνοιες ότι μπορούν να μεταδώσουν άμεσα ή έμμεσα κάποια επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία νόσο, θα υποβάλλονται υποχρεωτικά σε κλινικό και εργαστηριακό έλεγχο, παρακολούθηση, εμβολιασμό, φαρμακευτική αγωγή και νοσηλεία. Επίσης, θα περιορίζονται προσωρινά σε κατάλληλο χώρο θεραπευτικού καταστήματος ή στο σπίτι τους, υπό συνθήκες που αποτρέπουν τη συνάφεια με τρίτα πρόσωπα, από την οποία θα μπορούσε να διασπαρεί η νόσος. Τόσο ο υποχρεωτικός κλινικός και εργαστηριακός έλεγχος όσο και ο προσωρικός περιορισμός-«καραντίνα» θα γίνονται με την ευθύνη υγειονομικού και ιατρικού προσωπικού. H χρονική διάρκεια της «καραντίνας» θα πρέπει να περιορίζεται στο μέτρο που είναι εντελώς αναγκαία για τη διαμόρφωση ασφαλούς κρίσης για την κατάσταση της υγείας του ατόμου. Οι δαπάνες για τις εξετάσεις, τη φαρμακευτική αγωγή και τη νοσηλεία του ατόμου θα καλύπτονται από το ασφαλιστικό του ταμείο. Σε περίπτωση που το άτομο είναι ανασφάλιστο, εφαρμόζεται η νομοθεσία για την περίθαλψη απόρων. Αλλο ένα μέτρο που προβλέπει η τροπολογία στο πλαίσιο της αποτροπής διάδοσης μεταδοτικής νόσου είναι και η προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας θεάτρων, κινηματογράφων, καταστημάτων, αθλητικών εγκαταστάσεων, χώρων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και γενικότερα χώρων συνάθροισης κοινού.

Η εφαρμογή των μέτρων διατάσσεται με απόφαση του υπουργείου Υγείας, ενώ όσοι δεν συμμορφώνονται με αυτά θα τιμωρούνται με φυλάκιση έως και δύο ετών. Κάθε πρόσωπο που θίγεται από τα μέτρα αυτά έχει δικαίωμα να ασκήσει αντιρρήσεις ενώπιον του προέδρου του διοικητικού πρωτοδικείου της εκάστοτε περιφέρειας.

Οι αντιρρήσεις υποβάλλονται προφορικά στο όργανο που αποφάσισε τη λήψη των μέτρων, το οποίο συντάσσει σχετική έκθεση και τη διαβιβάζει στο αρμόδιο δικαστήριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή