Σιωπηρή παράταση για τους μετανάστες

Σιωπηρή παράταση για τους μετανάστες

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Σιωπηρή» παράταση το αργότερο μέχρι τον Σεπτέμβριο, δίνει με εγκύκλιό του το υπουργείο Εσωτερικών, στους αλλοδαπούς, προκειμένου να καταθέσουν τα δικαιολογητικά τους για την ανανέωση των αδειών εργασίας και παραμονής.

Χθες, ανήμερα της τρίτης παράτασης που έχει δοθεί από την ψήφιση του νόμου πριν από δύο χρόνια, το υπουργείο Εσωτερικών με εγκύκλιό του, ενημερώνει ουσιαστικά τους αρμόδιους φορείς ότι η διαδικασία για την έκδοση των αδειών παραμονής, θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 30 Οκτωβρίου. Αυτό σημαίνει, ουσιαστικά, ότι μέχρι και ένα μήνα πριν, οι ενδιαφερόμενοι αλλοδαποί θα μπορούν να προσέρχονται στις νομαρχίες και στους δήμους και να καταθέτουν τα δικαιολογητικά τους, αντίστοιχα για άδειες εργασίας και άδειες παραμονής.

Η χθεσινή εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών, απευθύνεται στους δήμους και τις νομαρχίες, προκειμένου να συνεχίσουν να δέχονται δικαιολογητικά από τους αλλοδαπούς. Απευθύνεται επίσης και στις αστυνομικές διευθύνσεις, προκειμένου -όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο- να μην κινείται μέχρι τις 30 Οκτωβρίου διαδικασία απέλασης. Οπως διευκρινίζεται η διαδικασία απέλασης δεν θα κινείται, με την προϋπόθεση ότι ο αλλοδαπός διαθέτει ισχυρό διαβατήριο, είναι κάτοχος προσωρινής άδειας παραμονής και έχει ζητήσει την ανανέωσή της, όπως επίσης έχει βεβαίωση από τη νομαρχία ή τον δήμο ότι έχει καταθέσει τα δικαιολογητικά του ή έχει απλώς ξεκινήσει τη διαδικασία για την άδεια εργασίας ή παραμονής.

Ωστόσο, στην ίδια εγκύκλιο αναφέρεται ότι και αν ακόμη ο ενδιαφερόμενος αλλοδαπός, δεν διαθέτει τις τελευταίες βεβαιώσεις, αλλά είναι κάτοχος προηγούμενης άδειας εργασίας που έχει λήξει και πάλι δεν αντιμετωπίζει κίνδυνο απέλασης. Αυτή ακριβώς η πρόβλεψη εκτιμάται ως «σιωπηρή» παράταση, καθώς δίνει στους μετανάστες τη δυνατότητα να προσέλθουν τις επόμενες βδομάδες στις αρμόδιες υπηρεσίες. Ωστόσο, πρόκειται για άτυπη παράταση, καθώς μόνο διά νόμου μπορεί να παραταθεί, είτε η ισχύς των προσωρινών αδειών παραμονής είτε η προθεσμία κατάθεσης δικαιολογητικών, ημερομηνία που έληξε χθες.

Αυτή η άτυπη ουσιαστικά παράταση, κρίθηκε αναγκαία από το υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου οι αλλοδαποί να μπορέσουν να κάνουν χρήση της ρύθμισης που προβλέπει ότι δικαιούνται άδεια εργασίας, αν διαθέτουν 150 ένσημα (με δικαίωμα εξαγοράς) και όχι με 300 ένσημα, όπως προέβλεπε ο νόμος. H σχετική τροπολογία κατατέθηκε από το υπουργείο Εργασίας στη Βουλή την Παρασκευή και αναμένεται να ψηφιστεί την Τετάρτη. H ρύθμιση αυτή εκτιμάται ότι θα δώσει τη δυνατότητα σε μεγάλο αριθμό αλλοδαπών, προκειμένου να ζητήσουν άδεια εργασίας.

Ωστόσο, η ίδια ρύθμιση, αφήνει σε εκκρεμμότητα πολλούς ακόμη μετανάστες, καθώς τη δυνατότητα για 150 ένσημα την δίνει μόνο σε όσους η άδειας εργασίας τους έληξε μέχρι 30 Ιουνίου.

Πάντως, θεωρείται βέβαιο ότι το υπουργείο οδηγήθηκε στην άτυπη αυτή παράταση, εξαιτίας της μεγάλης προσέλευσης μεταναστών και χθες στις αρμόδιες δημοτικές και νομαρχιακές υπηρεσίες.

Σε αυτές τις υπηρεσίες, χθες οι μετανάστες, υπήρξαν για μια ακόμη φορά «πρωταγωνιστές» απίστευτης ταλαιπωρίας και υπέστησαν εξευτελιστικές συμπεριφορές, καθώς εκτός από τη σύγχυση του υπουργείου, το οποίο μέχρι τελευταία στιγμή εκδίδει εγκυκλίους, υπάρχει και αδυναμία στις υπηρεσίες να διεκπεραιώσουν το σχετικό έργο.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Δήμου Αθηναίων, όπου χρειάστηκε να επέμβει και η Αστυνομία, όπου λειτουργεί μόνο ένας χώρος υποδοχής αιτήσεων. Εκτιμάται δε ότι οι αιτήσεις στον δήμο, θα ξεπεράσουν τις 100.000.

Μέχρι χθες στη Νομαρχία Πειραιά και Ανατολικής Αττικής, είχαν κατατεθεί συνολικά περίπου 30.000 αιτήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή