ΑΣΟΕΕ: περιμένουν δύο χρόνια

ΑΣΟΕΕ: περιμένουν δύο χρόνια

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη στιγμή που χιλιάδες παιδιά αγωνιούν για μια θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, τα πανεπιστήμια μαστίζονται από σημαντικότατα προβλήματα. «Μην μας εγκαταλείπετε» είναι η έκκληση, προς τον υπουργό Παιδείας κ. Πέτρο Ευθυμίου, του πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γεωργίου Βενιέρη, ο οποίος διαπιστώνει ότι εξαιτίας της ολιγωρίας του υπουργείου να εκταμιευθούν τα απαραίτητα χρήματα, υπάρχει κίνδυνος η δημιουργία βιβλιοθήκης και νέων χώρων διδασκαλίας, εργαστηρίων και γραφείων να παραπεμφθεί στις… ελληνικές καλένδες.

Χθες, ο κ. Βενιέρης ενημέρωσε σχετικώς τον κ. Ευθυμίου και αναμένεται να θέσει το ζήτημα και στην επόμενη Σύνοδο των Πρυτάνεων το προσεχές Σάββατο. Το μείζον ζήτημα που έχει ανακύψει σχετίζεται με την αγορά δύο κτιρίων στην περιοχή της οδού Πατησίων και κοντά στο ιστορικό κτίριο της ΑΣΟΕΕ. Σχετική δέσμευση προς τις πρυτανικές αρχές είχε δοθεί από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας από τον Ιούνιο του 2001. H αγορά του πρώτου κτιρίου έχει σχεδιασθεί να χρηματοδοτηθεί από εθνικούς πόρους και του δεύτερου από το ΕΠΕΑΕΚ. Συνολικά, το κόστος της αγοράς των δύο κτιρίων ανέρχεται σε περίπου 10.000.000 ευρώ. Ομως, ενώ έγιναν όλα τα απαιραίτητα διαδικαστικά βήματα από τις πρυτανικές αρχές, δύο χρόνια αργότερα η αγορά δεν έχει γίνει, διότι δεν έχουν δοθεί τα κονδύλια από το υπουργείο Παιδείας. Μάλιστα, τα χρονικά περιθώρια στενεύουν καθώς το ένα κτίριο, το οποίο προορίζεται για βιβιλιοθήκη, το διεκδικεί και η Επιτροπή Ανταγωνισμού για να στεγάσει τις υπηρεσίες της. Το συγκεκριμένο κτίριο εξυπηρετεί ιδιαίτερα το Οικονομικό Πανεπιστήμιο για βιβλιοθήκη καθώς γειτνιάζει με το κεντρικό κτίριο.

Οπως ανέφερε στην «K» ο κ. Βενιέρης, το ζήτημα είναι να επισπευσθεί η εκταμίευση του κονδυλίου. Το ερώτημα, βέβαια, είναι γιατί υπάρχει αυτή η διετής καθυστέρηση, η οποία συνδέεται και με το πρόβλημα χαμηλής απορροφητικότητας των ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Το ζήτημα της ελλιπούς χρηματοδότησης χαρακτηρίζει και άλλες βασικές δραστηριότητες του πανεπιστημίου. Είναι ενδεικτικό ότι, με βάση τα στοιχεία του κ. Βενιέρη, το κονδύλι για τους περίπου 2.200 φοιτητές (από τους 7.500 ενεργούς) που σιτίζονται στο πανεπιστήμιο αντιστοιχεί σε 1,64 ευρώ για δύο γεύματα. Πρόκειται για ένα μηδαμινό ποσό που δεν αρκεί ούτε για… δύο γιαούρτια. Ετσι, αναγκάζονται οι αρμόδιοι του πανεπιστημίου να κάνουν «οικονομίες», ώστε να καταφέρουν να εξασφαλίζουν περισσότερα χρήματα για τη σίτιση των φοιτητών τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή