Τέλος η αγωνία, αρχίζουν τα όνειρα

Τέλος η αγωνία, αρχίζουν τα όνειρα

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην τελική ευθεία πλέον βρίσκονται οι περίπου 90.000 φετινοί υποψήφιοι για τα AEI και TEI, καθώς μετά την ανακοίνωση των βαθμών τους στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, αναμένεται με βάση τον βαθμό πρόσβασης να συμπληρώσουν τα μηχανογραφικά τους δελτία. H προθεσμία για την υποβολή των μηχανογραφικών θα διαρκέσει από 14 έως 25 Ιουλίου. Βέβαια, οι μαθητές και οι γονείς τους ζουν ακόμη στον απόηχο των αποτελεσμάτων.

– Περνάει, περνάει σίγουρα! Εγραψε τόσο καλά. Ευτυχώς, οι κόποι δικαιώθηκαν!

– Να πάρει! Περίμενα καλύτερους βαθμούς. Τώρα, που ανεβαίνουν και οι βάσεις, δεν έχω και πολλές πιθανότητες…

Για όσους έχουν ζήσει την ένταση και την αγωνία των αποτελεσμάτων των γενικών εξετάσεων για την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο, οι παραπάνω φράσεις είναι οικείες και ενδεικτικές της ατμόσφαιρας που επικρατεί στα σχολεία, την ημέρα ανάρτησης των βαθμολογιών.

Για ορισμένους, οι εντατικές προσπάθειες απέφεραν άριστους καρπούς, καθώς οι ιδιαίτερα υψηλές τους βαθμολογίες τους οδηγούν αυτομάτως στα σκαλιά της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και μάλιστα, στις πλέον περιζήτητες σχολές, που αποτελούν και την πρώτη τους επιλογή.

Ο Νίκος Πλεύρης, μαθητής ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου συγκέντρωσε 19.238 μονάδες και εκτός «σουρεαλιστικού» απροόπτου εισάγεται στην Ιατρική.

«Με υψηλότερο βαθμό το 20 στη Φυσική Γενικής Παιδείας και χαμηλότερο το 17,4 στην Εκθεση μάλλον πέτυχα τον στόχο μου. Αν και προσπάθησα πολύ γι’ αυτό το αποτέλεσμα, δεν χρειάστηκε να στερηθώ τελείως την κοινωνική μου ζωή. Δεν περιόρισα τις εξόδους μου, παρά μόνο στην τελική ευθεία του διαβάσματος, δηλαδή μετά το Πάσχα», λέει στην «Κ».

Κάθε λόγο να χαίρεται έχει η μαθήτρια του 2ου Λυκείου Παπάγου Μαρία Παπουτσή, καθώς συγκέντρωσε σχεδόν 1.000 μόρια περισσότερα από αυτά που αποτελούσαν την περσινή βάση της Νομικής Αθηνών. «Είναι η πρώτη μου επιλογή και αυτό με χαροποιεί ιδιαίτερα. Περίμενα υψηλούς βαθμούς σχεδόν σε όλα τα μαθήματα, εκτός από τα Αρχαία, όπου το 19 ήταν ανέλπιστα καλό. Τα ξενύχτια και οι θυσίες απέδωσαν. Πιστεύω ότι η φοιτητική ζωή θα είναι λιγότερο εξαντλητική και επιτέλους θα έχω χρόνο για να ασχοληθώ με τη μουσική σε επίπεδο σπουδών, που είχα εγκαταλείψει λόγω διαβάσματος».

Με 18.982 μονάδες αγγίζει πιθανότατα και τους δύο στόχους της, την Ιατρική και το Πολυτεχνείο η Ερρικα Νταβού, η οποία φοβάται μόνο μία μεγάλη άνοδο των βάσεων στις Ιατρικές. «Με 4 ώρες φροντιστήριο σε καθημερινή βάση, εντατικό διάβασμα και στερήσεις αγαπημένων δραστηριοτήτων, όπως ο αθλητισμός, έφτασα στο επιδιωκόμενο, αν και πιστεύω ότι στη B΄ Λυκείου πιέστηκα περισσότερο», λέει η 17χρονη Ερρικα, που τώρα σχεδιάζει με προσμονή τις διακοπές της.

Διάχυτη ήταν χθες το πρωί η ανυπομονησία των παιδιών στο 6ο και 36ο Λύκειο της Αθήνας, όπου η ανάρτηση των αποτελεσμάτων καθυστερούσε χαρακτηριστικά. Νευρικές κινήσεις, προβλέψεις της τελευταίας στιγμής, αλλά και κουβέντες χαλάρωσης για το ποδόσφαιρο και τις διακοπές.

«Νομίζω ότι θα μπορούσα και καλύτερα. Τα θέματα ήταν δυσκολότερα από τα περσινά», λέει στην «K» ο μαθητής της Γ΄ Λυκείου Δημήτρης Βολπιτσέλλι, ο οποίος θέλει να σπουδάσει Πληροφορική.

Αρκετά ευχαριστημένη με την απόδοσή της στις εξετάσεις, είναι η μαθήτρια της B΄ Λυκείου Ξανθίππη Βλαχογιώργου, η οποία ποντάρει και στην άριστη βαθμολογία της στα προφορικά.

Στο 14ο Λύκειο Αθηνών, στο Κουκάκι, οι βαθμολογίες έχουν αναρτηθεί από την Παρασκευή, οπότε ήταν πολύ λίγοι εκείνοι που εμφανίστηκαν χθες, για να γράψουν στο μπλοκάκι τους τα μόρια που συγκέντρωσαν.

Μια μητέρα καμαρώνει για τα εικοσάρια του γιου της, που του διασφαλίζουν μια θέση σε Οικονομικό Τμήμα, ενώ παραδίπλα μια μαθήτρια της B΄ Λυκείου ακούει με τη δέουσα προσοχή τον καθηγητή της, ο οποίος αναλύει τις δυνατότητες που της δίνει η μάλλον ικανοποιητική βαθμολογία της.

Οπως και να ‘χει, το πρώτο άγχος πέρασε. Απομένουν οι βαθμοί πρόσβασης και η συμπλήρωση των μηχανογραφικών δελτίων. Καλή επιτυχία!

– Με νέες καταγγελίες μαθητών και γονέων ολοκληρώθηκαν οι εξετάσεις στα ειδικά μαθήματα το προηγούμενο Σάββατο. Ειδικότερα, έγινε λόγος για υπερβολική καθυστέρηση -έως και 4 ώρες- στην αποστολή των θεμάτων στο ειδικό μάθημα του Ελέγχου των Μουσικών Ικανοτήτων (απαραίτητο μάθημα για τα μουσικά τμήματα), γεγονός που επηρέασε τη συγκέντρωση των υποψηφίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή