Πινελιές αισθητικής στην γκρίζα Αθήνα

Πινελιές αισθητικής στην γκρίζα Αθήνα

3' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο φιλότιμο και στην καλαισθησία των πολιτών βασίζονται το υπουργείο Περιβάλλοντος και ο Δήμος Αθηναίων για την αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων της Αθήνας.

Παρουσιάζοντας, χθες, το πρόγραμμα Αισθητικής Αναβάθμισης των όψεων των κτιρίων της πρωτεύουσας, αλλά και των υπόλοιπων δήμων που βρίσκονται κατά το μήκος των ολυμπιακών διαδρομών, οι κ. Βάσω Παπανδρέου και Ντόρα Μπακογιάννη εξέφρασαν την ελπίδα ότι οι πολίτες – ιδιοκτήτες των περίπου 1.000 πολυκατοικιών θα ενδιαφερθούν και εκμεταλλευόμενοι την επιδότηση θα προσθέσουν «χρωματιστές πινελιές» στο, κατά τα άλλα, γκρίζο αστικό περιβάλλον της πρωτεύουσας. Το ύψος της επιδότησης υπολογίζεται σε ποσοστό 35% έως 50% του συνολικού κόστους. Σε κεντρικούς, μάλιστα, δρόμους της Αθήνας προβλέπεται πρόσθετη επιδότηση (περί το 20%) με δαπάνες του Δήμου Αθηναίων.

Οι προσόψεις

Ετσι, η αποκατάσταση των γκρίζων ή γερασμένων προσόψεων των κτιρίων εναπόκειται στην καλή διάθεση των ιδιοκτητών, οι οποίοι θα πρέπει να αναλάβουν τις σχετικές πρωτοβουλίες για την εξεύρεση των μηχανικών και των συνεργείων που θα υλοποιήσουν το έργο. Εξαίρεση αποτελούν για άλλη μία φορά οι δημότες Αθηνών, καθώς ο δήμος έχει προχωρήσει στη σύσταση κοινοπραξίας (μαζί με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, την Αναπτυξιακή Εταιρεία του Δήμου και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων), η οποία και θα αναλάβει την εκπόνηση των τεχνικών εκθέσεων, απαλλάσσοντας τους ιδιοκτήτες, όχι μόνον από τις χρονοβόρες διαδικασίες αλλά και από το συνακόλουθο «διοικητικό» κόστος (υπολογίζεται σε 10%).

H χορηγούμενη επιδότηση αφορά μόνον επιλεγμένους δρόμους, ενώ οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες κτιρίων της πρωτεύουσας μπορούν να κάνουν χρήση των υπηρεσιών της Κοινοπραξίας του Δήμου «Νέα Εικόνα για την Αθήνα», αναλαμβάνοντας όμως εξ ολοκλήρου το σχετικό κόστος.

Σύμφωνα με τις χθεσινές εξαγγελίες της υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Βάσως Παπανδρέου το πρόγραμμα, το οποίο ξεκινά να υλοποιείται από σήμερα, προβλέπει την επιχορήγηση σειράς εργασιών και συγκεκριμένα:

– Επισκευή στέγης.

– Χρηματισμός και συντήρηση εξωτερικής όψης κτιρίου.

– Επισκευή και χρωματισμός εξωτερικών κουφωμάτων.

– Επισκευή γύψινων, επιχρισμάτων και κορωνίδων (για διατηρητέα).

– Τρίψιμο, στίλβωση και επισκευή ορθομαρμαρώσεων.

– Μετακίνηση κλιματιστικών και δορυφορικών κεραιών.

– Αποξήλωση παράνομων διαφημιστικών και επαγγελματικών πινακίδων (αποτελεί προϋπόθεση για την καταβολή της επιδότησης!).

– Αντικατάσταση ατομικών κεραιών με κεντρική.

– Φύτευση δένδρων και θάμνων στις πρασιές των κτιρίων.

Το ύψος της επιχορήγησης για κάθε μία από τις εργασίες αναλογεί μεσοσταθμικά στο 35% της δαπάνης, ενώ ιδιαιτέρως για τα διατηρητέα κτίρια ανέρχεται σε 50% της συνολικής δαπάνης. Το ίδιο αυξημένη (50%) είναι και η προβλεπόμενη επιχορήγηση για τις εργασίες που έχουν χαρακτηρισθεί «υποχρεωτικές» για την ένταξη ενός κτιρίου στο πρόγραμμα, όπως η αντικατάσταση των κεραιών (σ.σ. ώστε να εκλείψει σταδιακά το δάσος κεραιών στις ταράτσες της Αθήνας), η μετακίνηση των κλιματιστικών και των δορυφορικών πιάτων, η απομάκρυνση των διαφημιστικών πινακίδων).

Η διαδικασία…

Από την ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ έγινε προσπάθεια, ώστε η διαδικασία υπαγωγής ενός κτιρίου στο πρόγραμμα να είνα η απλούστερη δυνατή ενώ και η έγκριση του σχετικού φακέλου από τις υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ επέχει θέση και οικοδομικής άδειας. Στο πρώτο στάδιο απαιτείται η υποβολή μιας απλής αίτησης από τους συνιδιοκτήτες με φωτογραφίες του κτιρίου ενώ, εφόσον αυτή η αίτηση εγκριθεί, θα τους ζητηθεί η υποβολή ειδικής μελέτης ανάπλασης, αποκατάστασης ή αισθητικής αναβάθμισης του κτιρίου από ιδιώτη μηχανικό (με δαπάνες των ιδιοκτητών) από την Κοινοπραξία του Δήμου Αθηναίων (χωρίς κόστος) μαζί με δείγματα των προτεινόμενων αποχρώσεων και προϋπολογισμό δαπάνης.

Μετά και τη δεύτερη έγκριση, οι εργασίες θα πρέπει να ολοκληρωθούν εντός 5,5, μηνών (και πάντως πριν από την 30ή Ιουνίου 2004), ενώ η καταβολή της επιχορήγησης γίνεται σε 30 ημέρες από το τέλος των εργασιών.

Συνολικά, για τις δράσεις του Προγράμματος έχουν δεσμευθεί περίπου 15.000.000 ευρώ (ή 5 δισ. δραχμές) και προκειμένου να αποφευχθεί η ταλαιπωρία όσων επιλέξουν να συμμετάσχουν χρησιμοποιείται η υποδομή των 46 Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών της Αττικής στα οποία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέτουν τις σχετικές αιτήσεις. Αποδοχή αιτήσεων αλλά και παροχή πληροφοριών θα πραγματοποιείται και από τη Διεύθυνση Ειδικών Εργων Αναβάθμισης Περιοχών του ΥΠΕΧΩΔΕ, την Εταιρεία Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας και την Κοινοπραξία «Νέα Εικόνα για την Αθήνα» του Δήμου Αθηναίων. Επιβεβαιώνοντας την καλή συνεργασία των δύο πλευρών, η υπουργός ΥΠΕΧΩΔΕ συνεχάρη τη δήμαρχο Αθηναίων για την ενεργοποίηση του δήμου και κάλεσε και τις υπόλοιπες δημοτικές αρχές να «ακολουθήσουν το παράδειγμά του, διαθέτοντας και δικούς τους πόρους για την αποκατάσταση των όψεων στα κτίρια της Αττικής».

Ταυτόχρονα, η κ. Παπανδρέου κάλεσε σε συσστράτευση τους δήμους της Αττικής, προκειμένου, εκτός του προγράμματος αισθητικής αναβάθμισης των κτιρίων, να συμβάλουν στον καθαρισμό και την «απελευθέρωση» των πεζοδρομίων (από σκουπίδια, μπάζα, σταθμευμένα οχήματα κ.λπ.), αλλά και στην ενίσχυση των χώρων πρασίνου. Κυρίως, όμως, τους κάλεσε να υλοποιήσουν τη σχετική νομοθεσία καθαιρώντας τις παράνομες διαφημιστικές πινακίδες.

Από την πλευρά της, η κ. Ντόρα Μπακογιάννη κάλεσε τους δημότες να «δώσουν χρώμα στην Αθήνα» ζητώντας την ενεργό συμμετοχή όλων των πολιτών. Το εάν θα ευοδωθούν οι ελπίδες των «δύο κυριών της πολιτικής» για μία νέα όψη της πρωτεύουσας θα φανεί τον προσεχή Ιούνιο…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή