Αυξάνονται τα κρούσματα καρδιακής ανεπάρκειας

Αυξάνονται τα κρούσματα καρδιακής ανεπάρκειας

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότεροι από 100.000 Ελληνες πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια, η συχνότητα της οποίας αυξάνει συνεχώς εξαιτίας της αύξησης του μέρου όρου ζωής, αλλά και του σύγχρονου τρόπου ζωής. Ειδικά, τις μέρες αυτές όπου η θερμοκρασία φθάνει σε υψηλά επίπεδα, οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, και να ακολουθούν πιστά τις συμβουλές του γιατρού τους.

Οπως επισήμανε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Ιωάννης Λεκάκης, η καρδιακή ανεπάρκεια αποτελεί την πιο σοβαρή μορφή καρδιοπάθειας, αφού ένας στους δύο ασθενείς χάνει τη ζωή του πέντε χρόνια αφότου εκδηλώσει τη νόσο.

Η συχνότητα της καρδιακής ανεπάρκειας αυξάνει με την πάροδο της ηλικίας. Μάλιστα, εκτιμάται ότι ένα στα δέκα άτομα άνω των 80 ετών εκδηλώνουν τη νόσο. Επιπλέον, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει ο σύγχρονος τρόπος ζωής (διατροφικές συνήθειες, κάπνισμα κ.ά.). Τα τυπικά συμπτώματα της καρδιακής ανεπάρκειας είναι δύσπνοια ήκαι κόπωση είτε στην ηρεμία είτε ύστερα από σωματική άσκηση και τα περιφερικά οιδήματα (κυρίως στα κάτω άκρα). H καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί να οφείλεται σε δυσλειτουργία του μυοκαρδίου, βαλβιδοπάθεια, ή περιφερική καρδιακή νόσο, όπως η υπέρταση. Σύμφωνα με τον κ. Λεκάκη, κάθε άτομο άνω των 40 ετών θα πρέπει να υποβάλεται σε προληπτικό καρδιολογικό έλεγχο για την έγκαιρη διάγνωση μιας καρδιοπάθειας, που ενδεχομένως εξελιχθεί σε καρδιακή ανεπάρκεια.

Οι υψηλές θερμοκρασίες που παρατηρούνται αυτές τις μέρες μπορεί να επηρεάσουν άμεσα την υγεία ενός ατόμου με καρδιακή ανεπάρκεια, καθώς οι ασθενείς αφυδατώνονται πολύ πιο εύκολα με δεδομένο ότι η φαρμακευτική τους αγωγή αποτελείται και από διουρητικά. Ετσι, οι ασθενείς θα πρέπει να είναι σε συνεχή επαφή με τον γιατρό τους, καθώς ίσως χρειαστεί να μετριαστεί η δόση των φαρμάκων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή