Υπ. Εσωτερικών προς μετανάστες: Κάναμε λάθος, όχι νέες αιτήσεις

Υπ. Εσωτερικών προς μετανάστες: Κάναμε λάθος, όχι νέες αιτήσεις

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Κάναμε λάθος», δηλώνει το υπουργείο Εσωτερικών, μια μέρα μετά τη λήξη των αδειών παραμονής και της προθεσμίας για την κατάθεση των δικαιολογητικών από τους μετανάστες και το λάθος αυτό καλούνται να πληρώσουν, πιθανώς, χιλιάδες μετανάστες που μόλις χθες πληροφορήθηκαν με σαφήνεια από το αρμόδιο υπουργείο, ότι δεν πρόκειται να δεχθεί αιτήσεις ανανέωσης αδειών εργασίας, μετά τις 30 Ιουνίου. Το υπουργείο Εσωτερικών μόλις χθες εξέδωσε νέα διορθωτική εγκύκλιο, με την οποία ζητεί απ’ όλες τις νομαρχίες να μην δέχονται νέες αιτήσεις, παρά μόνο τα δικαιολογητικά όσων μεταναστών είχαν ήδη παρουσιαστεί μέχρι την προηγούμενη Δευτέρα, δεν μπόρεσαν να εξυπηρετηθούν λόγω μεγάλης προσέλευσης, ωστόσο παρέλαβαν από τις νομαρχίες αριθμό προτεραιότητας. Ωστόσο, και χθες, σε όλες σχεδόν τις νομαρχίες της περιφέρειας Αττικής, οι αρμόδιες υπηρεσίες παρελάμβαναν και νέες αιτήσεις, καθώς σε προχθεσινή του εγκύκλιο το υπουργείο Εσωτερικών, έδινε τη δυνατότητα «σιωπηρής» παράτασης για την υποβολή διακαιολογητικών.

Η πλήρης σύγχυση που επικράτησε όλο το τελευταίο διάστημα στο υπουργείο Εσωτερικών, σε συνδυασμό -όπως το ίδιο το υπουργείο ομολογεί- με τη δράση κυκλωμάτων που παραπληροφορούσαν τους μετανάστες με αποτέλεσμα να μην προσέλθουν έγκαιρα στις αρμόδιες υπηρεσίες για την υποβολή των δικαιολογητικών τους, οδηγεί ουσιαστικά χιλιάδες αλλοδαπούς σε καθεστώς παρανομίας. Αυτό προκύπτει από τα ίδια τα στοιχεία που παρουσιάζσει το υπουργείο Εσωτερικών. Για παράδειγμα, στην περιφέρεια Αττικής, ενώ είχαν καταγραφεί 178.000 μετανάστες ως κάτοχοι της προσωρινής άδειας παραμονής, αναμένεται ότι ο τελικός αριθμός που αιτείται ανανέωση της άδειας, δεν θα ξεπεράσει τις 120.000.

Χθες το πρωί, σε σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Εσωτερικών, με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Δήμου Αθηναίων και των Νομαρχιών Αθήνας και Πειραιά, όπου υπάρχει και ο μεγάλος όγκος των μεταναστών, αποφασίστηκαν μέτρα, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για τη χορηγήση των αδειών εργασίας και παραμονής.

Οπως έγινε γνωστό, στη Νομαρχία Αθηνών εκκρεμούν 500 ραντεβού με μετανάστες για την κατάθεση του πλήρους φακέλου με τα δικαιολογητικά τους, ενώ άλλα τόσα ραντεβού εκκρεμούν στη Νομαρχία Πειραιά. Σύμφωνα και με τις εκτιμήσεις των εκπροσώπων των δύο νομαρχιών, τα ραντεβού αυτά θα γίνουν μέχρι και την Παρασκευή, ενώ ανάλογες προσπάθειες γίνονται και με τις υπόλοιπες νομαρχίες, κυρίως της περιφέρειας Αττικής, οι οποίες έκλειναν ραντεβού και για τον Αύγουστο.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο Εσωτερικών, στη Νομαρχία Πειραιά κατατέθηκαν από την αρχή του χρόνου 17.100 αιτήσεις για άδεια εργασίας, και έχουν χορηγηθεί περίπου 10.000 άδειες. Αντίστοιχα, στη Νομαρχία Αθηνών κατατέθηκαν 64.011 αιτήσεις και έχουν χορηγηθεί 52.265. Επίσης, σύμφωνα με στοιχεία του Δήμου Αθηναίων, στον δήμο έχουν κατατεθεί 54.000 αιτήσεις για άδειες παραμονής, από τις οποίες έχουν χορηγηθεί μόνο 12.000.

Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών, μέχρι 30 Οκτωβρίου θα έχει χορηγηθεί και η τελευταία άδεια παραμονής. Προκειμένου εμπρόθεσμα να διεκπεραιωθούν οι σχετικές διαδικασίες, ο Δήμος Αθηναίων ενισχύεται με επιπλέον προσωπικό (περίπου 40 εργαζόμενοι) και τα απαραίτητα κονδύλια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή