Επάρκεια μέτρων εν όψει του καύσωνα

Επάρκεια μέτρων εν όψει του καύσωνα

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με καθησυχαστικές δηλώσεις ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες είναι πανέτοιμες να αντιμετωπίσουν τα πιθανά προβλήματα από το κύμα καύσωνα που αναμένεται από σήμερα, αλλά και με την αναγγελία περικοπών στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών κ. K. Σκανδαλίδης συγκάλεσε τη συνεδρίαση του Συντονιστικού Διυπουργικού Οργάνου.

Παρότι μετά τη συνεδρίαση ήταν κατηγορηματική η διαβεβαίωση ότι υπάρχει επάρκεια ηλεκτρικού ρεύματος, ωστόσο ανακοινώθηκε ότι από σήμερα θα γίνουν περικοπές στην κατανάλωση ρεύματος σε αρδευτικές δραστηριότητες, στα ορυχεία, καθώς και σε κρατικά εργοστάσια. Προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες ανάγκες σε ενέργεια, στην παραγωγή αυτές τις μέρες θα συμμετέχει και η μονάδα της Φλώρινας.

Μολονότι κατά τη χθεσινή σύσκεψη του Διυπουργικού, δεν κρίθηκε αναγκαία η λήψη και νέων μέτρων, ο υπουργός Εσωτερικών επισήμανε ότι κατά την εξέλιξη του φαινομένου και εφόσον χρειαστεί, δεν αποκλείεται να υπάρξουν ανακοινώσεις.

Ετσι, το Συντονιστικό Διυπουργικό θα εξετάσει -αν παραστεί ανάγκη- περικοπές στο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, στο ωράριο εργασίας των υπαλλήλων, ενώ δεν αποκλείονται και περιορισμοί στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων στον μικρό και μεγάλο δακτύλιο.

Ο κ. Σκανδαλίδης ανακοίνωσε επίσης ότι σε ετοιμότητα βρίσκονται τα νοσοκομεία, τα οποία πλέον διαθέτουν όλα κλιματισμό, καθώς και οι γιατροί εργασίας, ενώ ήδη έχουν δοθεί οδηγίες, ώστε εργαζόμενοι με χρόνια προβλήματα υγείας να απέχουν τις κρίσιμες ώρες από τα καθήκοντά τους. Οπως είπε ο υπουργός, προς το παρόν δεν χρειάζεται η λήψη μέτρων για την κυκλοφορία των μέσων μαζικής μεταφοράς, καθώς τα 1800 λεωφορεία του ΟΑΣΑ είναι κλιματιζόμενα.

Σε εγρήγορση επίσης βρίσκονται και οι υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ, οι οποίες συστηματικά παρακολουθούν και ελέγχουν τους ρύπους, ενώ σε επιφυλακή βρίσκονται κυρίως για την εξέταση της τιμής του όζοντος.

Ο κ. Σκανδαλίδης απηύθυνε έκκληση οι κάτοικοι να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους, καθώς και την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.

«Δεν πρέπει», κατέληξε ο υπουργός, «να παραλύσει η περιοχή, εν όψει ενός κινδύνου για τον καύσωνα. Πήραμε όλα τα απαραίτητα μέτρα και είμαστε έτοιμοι να πάρουμε και ό,τι επιπρόσθετο χρειαστεί».

Πάντως από χθες και οι δήμοι έχουν τεθεί σε επιφυλακή, καθώς καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρα κρατούν ανοικτούς δημοτικούς κλιματιζόμενους χώρους.

Στον δήμο Αθηναίων, εκτός από τους 25 κλιματιζόμενους χώρους, δύο πούλμαν που θα βρίσκονται, το ένα στην πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως και το άλλο στη Λιοσίων, στο δημαρχείο, θα μπορούν να φιλοξενούν προσωρινά, ηλικιωμένους και περαστικούς που έχουν ανάγκη.

Επίσης, στον δήμο Αμαρουσίου, εκτός από τους κλιματιζόμενους χώρους, σε 24ωρη βάση ειδικά συνεργεία θα μεταφέρουν, αν χρειαστεί, πολίτες που θα έχουν ανάγκη και θα παρέχουν τις πρώτες βοήθειες.

Μικρή άνοδος του υδραργύρου κάθε ημέρα

Λίγη ακόμα υπομονή, συστήνουν οι μετεωρολόγοι, καθώς από το Σάββατο το κύμα καύσωνα που έχει μετατρέψει τη χώρα σε καμίνι θα αρχίσει σταδιακά να υποχωρεί. Εως τότε, πάντως, ο υδράργυρος θα δοκιμάσει τις αντοχές μας, σκαρφαλώνοντας αύριο και μεθαύριο στους 42 βαθμούς Κελσίου. Σήμερα, το πιο «θερμό» σημείο της χώρας θα είναι η Δυτική Ελλάδα, όπου η θερμοκρασία θα φθάσει στους 41 βαθμούς Κελσίου. Τους 39 βαθμούς Κελσίου θα αγγίξει ο υδράργυρος στη Βόρεια Ελλάδα και στην Αττική, ενώ η σχετική άπνοια θα κάνει την ατμόσφαιρα αποπνικτική. Αύριο και την Παρασκευή θα έχουμε επιδείνωση των καιρικών συνθηκών, με το θερμόμετρο να ανεβαίνει ακόμη ένα σκαλί. Το Σάββατο, πάντως, αναμένονται τοπικές καταιγίδες κυρίως στα βόρεια – βορειοδυτικά και ενίσχυση των ανέμων που θα φθάσουν τα 6 μποφόρ. Παράλληλα, θα σημειωθεί πτώση της θερμοκρασίας στη δυτική και βόρεια χώρα. Τοπικές καταιγίδες στα κεντρικά και βόρεια αναμένεται να εκδηλωθούν και την Κυριακή, με περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή