Πολλές φορές την ευθύνη έχουμε εμείς οι ίδιοι για την κακή συντήρηση των τροφίμων και κατά συνέπεια τις τροφικές δηλητηριάσεις που προέρχονται από την ανάπτυξη μικροβίων. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα τρόφιμα, ιδιαίτερα το καλοκαίρι, κινδυνεύουν να «χαλάσουν» ακόμα κι αν ο χρόνος που θα μείνουν εκτός ψυγείου είναι ελάχιστος. Για τη σωστή διατήρηση των τροφίμων είναι πολύ σημαντικό να μη σπάσει η «αλυσίδα του ψύχους». Οι ειδικοί συμβουλεύουν να ψωνίζουμε τελευταία τα προϊόντα που χρειάζονται ψυγείο ή τα κατεψυγμένα. Αμέσως μετά, θα πρέπει να τοποθετούμε τα συγκεκριμένα τρόφιμα στο ψυγείο χωρίς καθυστέρηση προκειμένου να μην ανέβει ιδιαίτερα η θερμοκρασία. Στο κάτω μέρος του ψυγείου θα πρέπει να τοποθετούνται τα ωμά τρόφιμα, ακριβώς διότι έχουν μεγαλύτερο μικροβιακό φορτίο.
Τα παγωτά
Εφόσον ένα κατεψυγμένο προϊόν ή ένα παγωτό έχει αλλάξει σχήμα ή έχει κρυστάλλους σημαίνει ότι για κάποιο χρονικό διάστημα η θερμοκρασία του ανέβηκε επικίνδυνα ή και αποψύχθηκε εντελώς. Αυτό το προϊόν είναι ιδιαίτερα ύποπτο για την ανάπτυξη μικροβίων, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρή δηλητηρίαση. H θερμοκρασία στους καταψύκτες των σούπερ μάρκετ δεν πρέπει να είναι πάνω από -12 βαθμούς Κελσίου, ενώ η σωστή θερμοκρασία σύμφωνα με τη νομοθεσία της E.E. είναι -18 βαθμούς Κελσίου. Καλύτερα, λοιπόν, να προτιμάμε τα προϊόντα που φυλάσσονται στα καταστήματα μέσα σε κλειστούς καταψύκτες.
Κατά την επεξεργασία των προϊόντων, θα πρέπει να πλένουμε καλά τις επιφάνειες και να μη χρησιμοποιούμε τα ίδια εργαλεία γιατί γίνεται μεταφορά μικροβίων. Ετσι, αν για παράδειγμα ένα κοτόπουλο έχει το μικρόβιο της σαλμονέλας και χρησιμοποιήσουμε το ίδιο μαχαίρι αργότερα για να κόψουμε μια σαλάτα, δεν θα πάθουμε δηλητηρίαση από το κοτόπουλο που θα ψηθεί, αλλά από τη σαλάτα που συνήθως καταναλώνεται ωμή. Σε κάθε περίπτωση, το καλό ψήσιμο σώζει από πολλά προβλήματα, ενώ ακόμα και το μαγειρεμένο φαγητό το καλοκαίρι πρέπει να διατηρείται εντός ψυγείου.
Τα γαλακτοκομικά
Εφόσον θέλουμε να αποψύξουμε ένα προϊόν δεν πρέπει, ιδιαίτερα το καλοκαίρι, να το αφήνουμε σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Το εξωτερικό του περίβλημα θα αποψυχθεί γρήγορα και είναι πολύ πιθανό το μικροβιακό του φορτίο να αυξηθεί επικίνδυνα. Η σωστή απόψυξη γίνεται αν τοποθετήσουμε το τρόφιμο στην ψύξη είκοσι τέσσερις ώρες πριν από την κατανάλωση. Αν αυτό δεν είναι δυνατόν, μπορούμε να το αποψύξουμε με ζεστό νερό ή στο φούρνο μικροκυμάτων.
Τα μικρόβια αγαπούν ιδιαίτερα το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Γι’ αυτό πρέπει να τηρούνται οι ημερομηνίες λήξης που αναγράφονται στο προϊόν. Εφόσον οι χάρτινες συσκευασίες του γάλακτος είναι «φουσκωμένες», το γάλα δεν πρέπει να καταναλώνεται γιατί υπάρχει κίνδυνος να έχουν εισχωρήσει κάποια μικρόβια.
Το ίδιο ισχύει και για τις κονσέρβες που είναι φουσκωμένες ή χτυπημένες. Αυτό σημαίνει ότι ενδεχομένως να έχει εισχωρήσει κάποιο μικρόβιο το οποίο έχει πολλαπλασιαστεί, γι’ αυτό και υπάρχει αέρας στο δοχείο που προκαλεί το φούσκωμα. Τα αβγά θα πρέπει να διατηρούνται εντός ψυγείου τόσο στα σημεία πώλησης όσο και στο σπίτι.
Ακόμα και το νερό και ιδιαίτερα το εμφιαλωμένο μπορεί να αναπτύξει μικρόβια εφόσον βρεθεί σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Κανονικά θα πρέπει να φυλάσσεται σε θερμοκρασία κάτω των +18 βαθμών Κελσίου.