Τα αγαπημένα μας σάντουιτς -ιδιαίτερα αυτά με αλλαντικά, τυριά ή σαλάτες- είναι τα περισσότερο «επικίνδυνα» τρόφιμα για την ανάπτυξη μικροβίων, ενώ ακολουθούν τα ψητά προϊόντα κρέατος και τα σύνθετα σνακ.
Ελεγχοι που πραγματοποίησε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων σε τρόφιμα που είναι έτοιμα για κατανάλωση σε επιχειρήσεις μαζικής εστίασης, έδειξαν παρουσία μικροβίων σε συγκεντρώσεις ικανές να προκαλέσουν τροφικές δηλητηριάσεις. Στο 15% των δειγμάτων, βρέθηκαν κολοβακτηριοειδή σε μη αποδεκτό αριθμό, ένδειξη μη τήρησης των απαιτούμενων συνθηκών υγιεινής, ενώ σε μικρότερο ποσοστό διαπιστώθηκε η παρουσία λιστέριας, που αναπτύσσεται επίσης σε τρόφιμα που συντηρούνται σε χώρους που δεν τηρούνται οι συνθήκες υγιεινής.
Προσοχή και στο σπίτι
Το 74% των τροφικών δηλητηριάσεων εκτιμάται ότι οφείλεται στην κακή συντήρηση των τροφίμων στο σπίτι. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να γνωρίζουμε ότι δεν πρέπει να σπάει η αλυσίδα του ψύχους ενός προϊόντος διότι τότε αναπτύσσονται μικρόβια.