H Ελλάδα δεν διαθέτει κονδύλια για έρευνα

H Ελλάδα δεν διαθέτει κονδύλια για έρευνα

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει ο τομέας της έρευνας στην Ελλάδα, καθώς η χώρα μας είναι ουραγός ως προς τη δημόσια δαπάνη, που διατίθεται για έρευνα και τεχνολογία, περιέγραψαν κατά τη διάρκεια σχετικής ημερίδας εκπρόσωποι της Ενωσης Ελλήνων Ερευνητών. Ειδικότερα, από τις πλέον πρόσφατες μετρήσεις προκύπτει ότι το ποσοστό της δαπάνης για έρευνα επί του ΑΕΠ δεν υπερβαίνει το 0,7% τη στιγμή που ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι 1,9%. «Είμαστε κατώτεροι και από τριτοκοσμικές χώρες, όπως η Ταϊβάν και η Μαλαισία. Θα πρέπει να υπάρξει δραστική αλλαγή μέχρι το 2010 ως προς τη στάση της ελληνικής πολιτείας, η οποία δεν θεωρεί το θέμα της έρευνας υψηλής προτεραιότητας. Στόχος μας είναι να αγγίξουμε ως προς τη χρηματοδότηση τουλάχιστον τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης», λέει στην «K» ο πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Ερευνητών κ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Εκτός από το οικονομικό πρόβλημα, που ταλανίζει τους Ελληνες ερευνητές, υπάρχουν και θεσμικά ζητήματα, που χρήζουν άμεσης λύσης, όπως αυτό της χάραξης μιας εθνικής στρατηγικής, καθώς μέχρι στιγμής οι ερευνητικοί φορείς (Πανεπιστήμια, TEI, Ινστιτούτα, Ερευνητικά Ιδρύματα κ.λπ.) δρουν αποσπασματικά και χωρίς ενιαίο άξονα. Την ανάγκη αυτή αναγνωρίζει και ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Ακης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος συμμετείχε στη χθεσινή ημερίδα για την «Ερευνα και Τεχνολογία στην Ελλάδα: Θεσμικό Πλαίσιο – Χρηματοδότηση – Προοπτικές». Την αδυναμία να αναβαθμιστεί η ποιότητα του έργου των εν Ελλάδι ερευνητών επισήμανε και ο διευθυντής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κ. Δημήτρης Λάλας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή