Μια ημέρα ακόμη ζέστης, δροσίζει από την Κυριακή

Μια ημέρα ακόμη ζέστης, δροσίζει από την Κυριακή

4' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H πιο καυτή μέρα του «μίνι» καύσωνα που πλήττει τη χώρα μας αναμένεται να είναι η σημερινή, καθώς σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, το θερμόμετρο θα αγγίξει στις κεντρικές και νότιες περιοχές της χώρας τους 41 βαθμούς Κελσίου. Τα νέα, πάντως, για τις επόμενες ημέρες είναι ευχάριστα, αφού από αύριο θα αρχίσει σταδιακά να πέφτει η θερμοκρασία. Οι υπηρεσίες υγείας από την αρχή της εβδομάδας βρίσκονται σε εγρήγορση προκειμένου να αντιμετωπίσουν περιστατικά εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών, κάτι που τουλάχιστον έως χθες το απόγευμα δεν χρειάστηκε, αφού σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Αμεσης Βοήθειας, δεν σημειώθηκε αύξηση των κλήσεων ατόμων που ανέφεραν προβλήματα από τον καύσωνα.

Παρά το γεγονός ότι οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν τουλάχιστον προς το παρόν δεν φαίνεται ότι έχουν δημιουργήσει ιδιαίτερα προβλήματα, δεν θα πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός. Ετσι, ειδικά σήμερα, πρέπει να λάβετε όλα τα μέτρα αυτοπροστασίας που συστήνει το υπουργείο Υγείας και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, δηλαδή αποφυγή έκθεσης στον ήλιο και βαριάς εργασίας, λήψη άφθονων μη αλκοολούχων υγρών, συχνά χλιαρά ντους, ελαφριά ενδυμασία και μικρά και ελαφριά γεύματα, προκειμένου να αποφευχθούν περιστατικά θερμικής εξάντλησης και θερμοπληξίας.

Πιο ευάλωτα σε αυτές τις επιπλοκές είναι τα άτομα με αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις, οι ηλικιωμένοι και τα βρέφη, των οποίων ο οργανισμός δεν έχει την ικανότητα να προσαρμόζεται στις μεταβολές της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος. Και αυτά τα άτομα πρέπει να γνωρίζουν τόσο τα συμπτώματα των επιπλοκών, όσο και τους τρόπους αντιμετώπισής τους. Ετσι, τα συμπτώματά της θερμικής εξάντλησης είναι ατονία, ζάλη-λιποθυμία, ναυτία-εμετού, ανορεξία και πονοκέφαλος. Το δέρμα του ατόμου που έχει εκδηλώσει θερμική εξάντληση είναι δροσερό-υγρό ή χλωμό, οι κόρες του διεσταλμένες, ιδρώνει συνεχώς και έχει ασθενή σφυγμό, ωστόσο η θερμοκρασία του σώματός του είναι φυσιολογική. Σε περίπτωση θερμικής εξάντλησης, καθήστε αναπαυτικά με τα πόδια ελαφρώς υπερυψωμένα σε δροσερό, ευάερο και σκιερό μέρος. Αφαιρέστε τα εφαρμοστά ρούχα και δροσίστε το σώμα σας με οποιοδήποτε διαθέσιμο μέσο, όπως βεντάλια, βρεγμένο πανί ή πετσέτα. Πιείτε μερικές γουλιές δροσερό και όχι παγωμένο νερό, στο οποίο καλό θα είναι να προσθέσετε αλάτι. Σε περίπτωση που τα συμπτώματα δεν υποχωρούν, τότε ζητήστε ιατρική βοήθεια.

Θερμοπληξία

Η θερμοπληξία είναι σαφώς μία πιο σοβαρή διαταραχή και εμφανίζεται όταν συνυπάρχουν υψηλή θερμοκρασία και υγρασία. Τα αρχικά συμπτώματα της θερμοπληξίας είναι η έντονη δίψα και η ξηρότητα του στόματος, του φάρυγγα και του δέρματος. Στη συνέχεια το πρόσωπο κοκκινίζει και έπειτα από λίγο παρουσιάζονται, πόνος στο κεφάλι και στο στήθος, κατάπτωση του οργανισμού, αδυναμία στα πόδια και μυϊκοί σπασμοί, εμετοί, ταχυπαλμία, δύσπνοια και βουητό στα αυτιά και υψηλό πυρετό (μπορεί να φθάσει και τους 42 βαθμούς Κελσίου). Τελικά, ο θερμόπληκτος δεν αποκλείεται να πέσει αναίσθητος.

Προσοχή στα συμπτώματα

Εάν λοιπόν αισθανθείτε τα αρχικά συμπτώματα, τότε καλέστε κατ’ ευθείαν το EKAB για νοσοκομειακή περίθαλψη, ενώ φροντίστε να μειώσετε τη θερμοκρασία του σώματος. Σε περίπτωση που δείτε ένα άτομο με τα προαναφερθέντα συμπτώματα να λιποθυμάει, τότε θα πρέπει -αφού ειδοποιήσετε το EKAB- να το μεταφέρετε αμέσως σε μέρος δροσερό, σκιερό και ευάερο. Το ξαπλώνετε ανάσκελα και φροντίζετε να απομακρύνετε τους περίεργους που -συνήθως- συγκεντρώνονται για να μην εμποδίζουν τον αερισμό. Αφαιρείτε τα ρούχα του πάσχοντος και τοποθετείτε ψυχρά επιθέματα στο μέτωπο και στο κεφάλι και βρέχετε το σώμα με κρύο νερό. Επίσης κάνετε ζωηρές εντριβές στα χέρια και στα πόδια του θερμόπληκτου με φορά από κάτω προς τα πάνω. Του δίνετε να εισπνεύσει ξίδι, αιθέρα ή αμμωνία και εάν γίνεται, του δίνετε άφθονα υγρά και μικρές ποσότητες αλατιού.

Η ΕΜΥ

Υπομονή. O συναγερμός του καύσωνα, όπως όλα δείχνουν, λήγει αύριο, ενώ η επόμενη εβδομάδα θα κυλήσει «υποφερτά» αφού η θερμοκρασία θα είναι κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα και η ανώτερη θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 35 βαθμούς Κελσίου. Ειδικότερα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, από αύριο αναμένεται να «δροσίσει», καθώς θα επικρατήσουν βόρειοι άνεμοι, εντάσεως 6 μποφόρ, που θα έχουν ως αποτέλεσμα πτώση της θερμοκρασίας κυρίως στα Δυτικά και Βόρεια. Την Κυριακή και τη Δευτέρα, οι άνεμοι θα φθάσουν τα 7 μποφόρ και θα παρατηρηθεί πτώση θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα. Μάλιστα την Κυριακή, στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, το θερμόμετρο δεν θα ξεπεράσει τους 35 και 28 βαθμούς Κελσίου αντίστοιχα.

Το νέφος δεν ξεπέρασε τα όρια συναγερμού

Παρά τις ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών, τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής μόλυνσης κυμάνθηκαν και χθες σε συνήθη για την εποχή επίπεδα. Με εξαίρεση τη συγκέντρωση όζοντος που -στον σταθμό των Θρακομακεδόνων- ξεπέρασε το όριο προειδοποίησης (218 μgr/m3 με όριο προειδοποίησης 180 μgr/m3), τα επίπεδα συγκέντρωσης των υπόλοιπων ρύπων παρέμειναν κάτω από τα όρια συναγερμού. Σε σχέση μάλιστα με τις τιμές που καταγράφηκαν την περασμένη Τρίτη, η εικόνα κατά τη χθεσινή ημέρα ήταν σαφώς βελτιωμένη. Ειδικότερα, η τιμή του διοξειδίου του αζώτου ανήλθε στον σταθμό των Πατησίων στα 166 μgr/m3 (όριο συναγερμού τα 400 μgr/m3), η τιμή του διοξειδίου του θείου στα 45 μgr/m3 στο σταθμό του Γαλατσίου (όριο επιβολής εκτάκτων μέτρων τα 500 μgr/m3), ενώ η συγκέντρωση του Μονοξειδίου του Ανθρακα στα Πατήσια δεν ξεπέρασε τα 4,7 μgr/m3, με όριο συναγερμού τα 16 μgr/m3.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή