O υγρός μικρός καύσωνας φεύγει

O υγρός μικρός καύσωνας φεύγει

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μαζί με τον υγρό καύσωνα των τελευταίων ημερών υποχωρεί και το αίσθημα δυσφορίας, που οφείλεται σε συνδυασμό αρνητικών καιρικών και ατμοσφαιρικών παραγόντων: υψηλές θερμοκρασίες, αυξημένη υγρασία, ατμοσφαιρικοί ρύποι στα όρια επιφυλακής, θερμές αέριες μάζες και το μπετόν των πόλεων!

Ωστόσο, η κατάσταση ήταν στην πραγματικότητα λιγότερο… δραματική, απ’ ό,τι είχε «προβλεφθεί». «H έγκαιρη προειδοποίηση για την έλευση καύσωνα δημιούργησε ένα κλίμα έντονης ανησυχίας, δεδομένου ότι ο κόσμος θυμάται έντονα τα προβλήματα του καλοκαιριού του 1987, οπότε είχαμε θρηνήσει θύματα», εξηγεί στην «K» ο καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας κ. Χρήστος Ζερεφός.

Αυτό που τελικώς συνέβη ήταν η μεταφορά θερμών μαζών στην Ελλάδα, οι οποίες εγκλωβίστηκαν σε μικρό πάχος της ατμόσφαιρας πάνω από το Λεκανοπέδιο Αττικής. Κατά συνέπεια, οι ατμοσφαιρικοί ρύποι αυξήθηκαν σημαντικά για λίγες ημέρες. Χθες, οι τιμές του όζοντος υπερέβησαν για άλλη μια ημέρα τα όρια επιφυλακής (267 μgr/ κυβικό μέτρο), ενώ αρκετά ενισχυμένες -υψηλότερες της Πέμπτης- ήταν οι τιμές του διοξειδίου του θείου (53 μgr/κυβικό μέτρο).

Πάντως, μέχρι και χθες το απόγευμα, το EKAB δέχθηκε αρκετές κλήσεις που αφορούσαν σε αδιαθεσίες εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών του περιβάλλοντος. Ευτυχώς, όλοι οι ανασταλτικοί για τη δροσιά παράγοντες δείχνουν να υποχωρούν, οπότε αναμένεται σημαντική μεταβολή, η οποία θα είναι ιδιαίτερα θεαματική από Κυριακή προς Δευτέρα. Τα βοριαδάκια που θα φυσήξουν, σε συνδυασμό με την πτώση της θερμοκρασίας, η οποία θα βρεθεί σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα, προοιωνίζονται λιγότερο αποπνικτικές ημέρες και πολύ πιο δροσερές νύχτες.

«Ο χρόνος που πέρασε από πέρυσι το καλοκαίρι ήταν για την Ελλάδα ίσως ο πιο αξιομνημόνευτος καιρικά», υποστηρίζει ο κ. Ζερεφός και εξηγεί: «Πέρυσι χάσαμε τα μελτέμια και αυτά τα λίγα που είχαμε στο Αιγαίο ήταν σε συνδυασμό με μεγάλη υγρασία. Ακολούθησε μακρά περίοδος καιρικής ανωμαλίας, με πολλές και έντονες βροχοπτώσεις, ψυχρό χειμώνα και μια άνοιξη που δεν ήρθε ποτέ. Οσο για το καλοκαίρι δεν μας έχει δείξει ακόμη τα δόντια της ζέστης του και δεν έχουμε εκτεθεί σε ανησυχητικά φαινόμενα», καταλήγει ο καθηγητής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή