«Γιορτές της Γης» δίπλα στη βιομηχανική Πτολεμαΐδα

«Γιορτές της Γης» δίπλα στη βιομηχανική Πτολεμαΐδα

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην περιοχή της Πτολεμαΐδας, με τα υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης εξαιτίας της λειτουργίας των θερμοηλεκτρικών σταθμών της ΔΕΗ (στην περιοχή παράγεται το 70% της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας), μια εκδήλωση για το περιβάλλον μοιάζει να μην έχει καμία θέση. Κι όμως, για δέκα ημέρες, στη Βλάστη, ένα χωριό, 24 μόλις χιλιόμετρα μακριά από την Πτολεμαΐδα, το περιβάλλον θα έχει τον πρώτο λόγο. Από τις 11 έως τις 20 Ιουλίου, το πανέμορφο ορεινό χωριό θα φιλοξενήσει το πρότυπο οικολογικό φεστιβάλ «Γιορτές της Γης», στο οποίο οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε πλήθος πολιτιστικών και περιβαλλοντικών εκδηλώσεων.

Οι «Γιορτές της Γης» διοργανώνονται για τρίτη συνεχή χρονιά από την Εταιρεία Περιβαλλοντικής Ερευνας και Ενημέρωσης «Οικοτοπία», με την υποστήριξη της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Κεντρικό θέμα του φεστιβάλ θα είναι φέτος η καθημερινή οικολογία, σε μια προσπάθεια να αναδειχθεί η ατομική ευθύνη του καθενός στην προστασία του περιβάλλοντος με στόχο να αλλάξουμε τις συνήθειές μας σε όλο το φάσμα των καθημερινών μας δραστηριοτήτων, στο σπίτι, στη μετακίνηση, στην εργασία και στον ελεύθερο χρόνο.

Συναυλίες, κινηματογραφικές προβολές, θέατρο δρόμου, περιβαλλοντικές εκθέσεις, συζητήσεις, περιβαλλοντικά παιχνίδια, ορειβασία, θα είναι ορισμένες μόνο από τις εκδηλώσεις που θα πλαισιώσουν το οικολογικό φεστιβάλ, το οποίο μέσα σε τρία χρόνια έχει δημιουργήσει φανατικό κοινό, που επιθυμεί εναλλακτικές διακοπές με… περιεχόμενο.

Και η Βλάστη αποτελεί το ιδανικό σκηνικό. Εκτός από το μαγευτικό τοπίο, η περιοχή αποτελεί βιότοπο πολλών αρπακτικών πουλιών όπως του χρυσαετού, της αετογερακίνας, του φιδαετού και του πετρίτη, ενώ το καλοκαίρι τακτικός επισκέπτης είναι και ο ασπροπάρης, ο μικρότερος από τους γύπες που ζουν στη χώρα μας. Ιδιαίτερα πλούσια είναι και η χλωρίδα της περιοχής. Αλλωστε, η περιοχή έχει προταθεί να ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών NATURA 2000.

Θερινό Οικολογικό Πανεπιστήμιο

Αλλος ένας προορισμός για εναλλακτικές διακοπές είναι φέτος τον Ιούλιο και η Σύρος, που φιλοξενεί το Θερινό Οικολογικό Πανεπιστήμιο, έναν κύκλο σεμιναρίων επιμόρφωσης που διοργανώνεται από το Διεπιστημονικό Ινστιτούτο Περιβαλλοντικών Ερευνών (ΔΙΠΕ) σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και με την υποστήριξη του ΥΠΕΧΩΔΕ και του υπουργείου Αιγαίου. Το Θερινό Οικολογικό Πανεπιστήμιο θα πραγματοποιηθεί από τις 7 έως τις 25 Ιουλίου στην Ερμούπολη και φέτος θα έχει θέμα το τρίπτυχο «Αειφορία – Εργασία – Επιχειρηματικότητα». Οι «φοιτητές» δεν χρειάζεται να πληρούν άλλη προϋπόθεση, από την επιθυμία να διευρύνουν τις γνώσεις τους. Οι συμμετέχοντες στο «Οικολογικό Πανεπιστήμιο» καταβάλλουν ένα ποσόν ως δίδακτρα ανάλογο με τον χρόνο παρακολούθησης, με ειδική έκπτωση για νέους και φοιτητές, ενώ τα έξοδα μετάβασης και διαμονής στη Σύρο επιβαρύνουν τους ίδιους. Στο τέλος του σεμιναρίου δίνεται «βεβαίωση παρακολούθησης». Συντονιστές του προγράμματος ο Μιχάλης Μοδινός, πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Περιβάλλοντος και ο Ηλίας Ευθυμιόπουλος, πρώην υφυπουργός, διευθυντής του ΔΙΠΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή