Πράσινη συνάντηση στη Θήβα

3' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι προοπτικές της βιολογικής γεωργίας στη χώρα μας και διεθνώς, αλλά και τα προβλήματα που «ταλανίζουν» το χώρο εδώ και χρόνια, η πιστοποίηση και η εμπορία των βιολογικών προϊόντων, θέματα νομοθεσίας και περιβάλλοντος, απασχόλησαν μεταξύ άλλων όσους συμμετείχαν στο 1ο Διεθνές Συνέδριο για θέματα Βιολογικής Γεωργίας, που πραγματοποιήθηκε από τις 26 έως τις 29 Ιουνίου στη Θήβα. Το Συνέδριο, που διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία ο Δήμος Θηβαίων και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Στρατηγικού Σχεδιασμού, πλαισιώθηκε από έκθεση βιολογικών προϊόντων, την οποία, παρά την αφόρητη ζέστη, επισκέφθηκε πλήθος κόσμου.

Ως γνωστόν, χρόνια αδιαφορίας από την πλευρά της Πολιτείας για την ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας έχουν «κρατήσει» σε χαμηλά επίπεδα, μόλις στο 0,9%, το ποσοστό των καλλιεργούμενων βιολογικά εκτάσεων στην Ελλάδα. Είμαστε προτελευταίοι στην Ευρώπη, τη στιγμή που μεσογειακές χώρες όπως η Ιταλία σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα έχουν αυξήσει τα ποσοστά τους σε 6% – 8%, αναπτύσσοντας μια πολύ δυναμική εσωτερική αγορά.

Εθνικό Συμβούλιο

Ενα βήμα προς την ίδια κατεύθυνση έκανε η χώρα μας το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στο Συνέδριο, όταν διά στόματος του υφυπουργού Γεωργίας κ. Ευάγγελου Αργύρη υπήρξε η δέσμευση από την πλευρά της Πολιτείας για τη σύσταση ενός Εθνικού Συμβουλίου για τη Βιολογική Γεωργία. «Αυτό ήταν ένα πάγιο αίτημα των βιοκαλλιεργητών», τόνισε μιλώντας στην «K» ο κ. Χαράλαμπος Τσοκανής, μέλος της διοργανωτικής επιτροπής του Συνεδρίου και πρόεδρος της Ενωσης Επαγγελματιών Βιοκαλλιεργητών Αττικής-Βοιωτίας. «Τώρα απομένει να βγει η εγκύκλιος που θα διευκρινίζει ποιοι θα συμμετέχουν σε αυτό το Συμβούλιο». Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι η δημιουργία του Εθνικού Συμβουλίου είναι κάτι που εξαγγέλλεται εδώ και χρόνια, ενώ, όπως φαίνεται, τα μέλη του θα φτάνουν τα 65, γεγονός που δημιουργεί πολλά ερωτήματα για τη λειτουργικότητα του φορέα.

Οπως αναμενόταν, πάντως, το θέμα που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον ήταν αυτό της αξιοπιστίας του Συστήματος Πιστοποίησης των βιολογικών προϊόντων. Μάλιστα, στο στρογγυλό τραπέζι που διοργανώθηκε για το συγκεκριμένο θέμα, με τη συμμετοχή του προέδρου του ΟΠΕΓΕΠ (του Οργανισμού Πιστοποίησης Γεωργικών Προϊόντων του υπουργείου Γεωργίας) κ. Βασίλη Ηλιάδη, εκπροσώπων των Πιστοποιητικών Οργανισμών ΔΗΩ και ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ (δεν συμμετείχε εκπρόσωπος της ΒΙΟΕΛΛΑΣ), εκπροσώπων της Ομοσπονδίας Ενώσεων Βιοκαλλιεργητών, του Πανελληνίου Συλλόγου Καταστηματαρχών Ειδών Υγιεινής Διατροφής και του Συλλόγου Βιοκαλλιεργητών Λαϊκών Αγορών Αττικής, δεν άργησαν να «ανάψουν τα αίματα». Πολλά σημεία σε σχέση με τα όρια των αρμοδιοτήτων των Πιστοποιητικών Οργανισμών και τη σχέση τους με τον αρμόδιο κρατικό φορέα (ΟΠΕΓΕΠ) παραμένουν αδιευκρίνιστα.. «Κέντρο απ’ όπου εκπορεύεται η πολιτική αμφισβήτησης της βιολογικής γεωργίας» χαρακτήρισε τον ΟΠΕΓΕΠ ο πρόεδρος του Οργανισμού Πιστοποίησης ΔΗΩ κ. Σπύρος Σγουρός. Νωρίτερα, ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΕΓΕΠ κ. Βασιλόπουλος είχε αμφισβητήσει την αρμοδιότητα των οργανισμών να δημιουργούν πρότυπα, σύμφωνα με τα οποία μπορεί να πιστοποιούνται προϊόντα ως βιολογικά. Σύμφωνα με τον κ. Βασιλόπουλο, ο μόνος που ορίζει τους κανόνες πιστοποίησης στην Ελλάδα είναι ο Κανονισμός 2092/91, ο οποίος όμως δεν εμπεριέχει συγκεκριμένους κανόνες για μια σειρά ζητημάτων. Κατά τον κ. Σγουρό, αυτό «εμποδίζει την εμπορία των ελληνικών προϊόντων σε διεθνές επίπεδο αλλά και την ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας στη χώρα μας, εφόσον άλλες χώρες προχωρούν σε εθνικές ρυθμίσεις προκειμένου να καλύψουν τα «κενά» της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και να αναπτυχθεί η βιολογική γεωργία. Οπως τόνισε ο κ. Σγουρός, στις χώρες-μέλη της E.E. οι φορείς πιστοποίησης, αλλά και άλλοι κοινωνικοί φορείς δημιουργούν τις δικές τους προδιαγραφές, είτε όταν υπάρχει κενό στη νομοθεσία είτε όταν η νομοθεσία δεν είναι αρκετά αυστηρή.

Γραφειοκρατία

Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΔΗΩ έκανε λόγο για την απίστευτη γραφειοκρατία του συστήματος επιδοτήσεων για τους βιοκαλλιεργητές, ενώ μίλησε και για πολιτική παρεμπόδισης της βιολογικής κτηνοτροφίας. «Το ελληνικό κράτος δεν έχει ακόμα υιοθετήσει τη βιολογική γεωργία ως μέρος της πολιτικής του, αλλά τη θεωρεί ένα ενδιαφέρον θέμα για ρομαντικούς», κατέληξε ο κ. Σγουρός. Παρ’ όλ’ αυτά, δεκτή έγινε από τον πρόεδρο του ΟΠΕΓΕΠ κ. Βασίλη Ηλιάδη η πρόταση του κ. Τσοκανή οι συμμετέχοντες στο «καυτό» αυτό πάνελ να στελεχώσουν ένα άτυπο όργανο επίλυσης κρίσεων που προκύπτουν στο χώρο της βιολογικής γεωργίας.

Σημαντική ήταν, επίσης, η υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου και του TEI Αργοστολίου, βάσει του οποίου οι απόφοιτοι του TEI θα κάνουν την πρακτική τους σε πρότυπα βιολογικά αγροκτήματα της Βοιωτίας.

Στη Γενική Συνέλευση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βιοκαλλιεργητών το προηγούμενο Σάββατο, αποφασίστηκε έως το τέλος του χρόνου να εκλεγεί το εκτελεστικό όργανο της ομοσπονδίας, καθώς και να γίνουν σε κάθε νομό της χώρας ενώσεις βιοκαλλιεργητών.

Στόχος του συνεδρίου, που φιλοδοξεί να αποτελέσει θεσμό στο χώρο, αφού θα πραγματοποιείται σε ετήσια βάση πάντα με έδρα τη Θήβα, είναι ο συντονισμός των φορέων και η ενημέρωση των αγροτών, αλλά και του καταναλωτικού κοινού για τη βιολογική γεωργία, τα προϊόντα και την προστασία του περιβάλλοντος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή