Αυστηρές οδηγίες από το υπ. Υγείας

Αυστηρές οδηγίες από το υπ. Υγείας

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυστηρές οδηγίες όσον αφορά τις προμήθειες των νοσοκομείων, έχει δώσει το τελευταίο διάστημα το υπουργείο Υγείας προς τους προέδρους των ΠεΣΥ και τους διοικητές των νοσοκομείων. Μάλιστα, στις τελευταίες συναντήσεις της αρμόδιας υφυπουργού κ. Ελπίδας Τσουρή με τους προέδρους των ΠεΣΥ κατέστη σαφές ότι η νόμιμη διαδικασία για τις προμήθειες θα αποτελεί και ένα σημαντικό σημείο από το οποίο θα κρίνονται για την αποτελεσματικότητά τους και συνεπώς τη διατήρηση της θέσης τους.

Οπως τόνισε μιλώντας στην «K» η κ. Τσουρή, «ο νόμος 2955/01 ήταν η πρώτη σημαντική προσπάθεια για να μπει τάξη και πειθαρχία στο σύστημα προμηθειών των νοσοκομείων. O νόμος καθιέρωσε τομές, οι οποίες λόγω της προηγούμενης αδράνειας του συστήματος χρειάζονται χρόνο να απορροφηθούν. Εκείνο στο οποίο έχει δώσει βάρος το υπουργείο Υγείας τους τελευταίους 18 μήνες είναι η κατάργηση των παρατάσεων συμβάσεων και ο περιορισμός των απευθείας αναθέσεων. Εχουμε πετύχει σε ένα σημαντικό βαθμό. Πλέον, οι παρατάσεις συμβάσεων και οι απευθείας αναθέσεις αποτελούν την εξαίρεση. Υπάρχουν, ωστόσο, φαινόμενα δυσλειτουργιών που χρήζουν περαιτέρω περιορισμού».

Μιλώντας για τον σημαντικό όγκο των απευθείας αναθέσεων που παρατηρήθηκε κατά το 2002, η κ. Τσουρή απαντά: «O νόμος έδινε μία προθεσμία έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2001, για να λήξουν οι παρατάσεις συμβάσεων και να προχωρήσει το σύστημα σε διαγωνισμούς. Αυτό το δίμηνο από την έναρξη ισχύος του νόμου έως την οριακή ημερομηνία ήταν πολύ μικρό και εκ των πραγμάτων δεν μπορούσαν να ολοκληρωθούν οι διαγωνισμοί. Ομως, σε όλη τη διάρκεια του 2002, με συνεχείς πιέσεις του υπουργείου (επιστολές και εγκυκλίους) και με συζήτηση του θέματος στο Συμβούλιο Περιφερειακών Συστήματων Υγείας που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Απρίλιο, δόθηκαν αυστηρές οδηγίες προς την κατεύθυνση της διενέργειας των διαγωνισμών. Μάλιστα αυτό έχει τεθεί ως ένα από τα μείζονα θέματα στα οποία κρίνονται οι πρόεδροι των ΠεΣΥ. Παράλληλα, τους έχουμε υποχρεώσει να υποβάλουν απολογισμούς για την πορεία των διαγωνισμών και τις παρατάσεις των συμβάσεων, ενώ θα πρέπει να αναφέρουν γιατί αναγκάστηκαν να οδηγηθούν στις παρατάσεις συμβάσεων και τις απευθείας αναθέσεις. Οι απολογισμοί θα υποβάλλονται ανά εξάμηνο, και εντός των ημερών περιμένουμε τα πρώτα στοιχεία. Τέλος, έχουμε δώσει εντολή να γίνει μακροσκοπική διερεύνηση της εξέλιξης των δαπανών από το 1999 και μετά, κατά νοσοκομείο, προκειμένου να έχουμε μια πλήρη εικόνα για το πώς εξελίχθηκαν οι δαπάνες αυτές, σε ποια νοσοκομεία υπάρχει το πρόβλημα και γιατί».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή