Νοσοκομεία: παράνομες προμήθειες 14 δισ.

Νοσοκομεία: παράνομες προμήθειες 14 δισ.

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ρωγμή στο όλο κτίσμα του ΕΣΥ αποτελούν οι προμήθειες των νοσοκομείων, από τις οποίες τεράστια ποσά «διαρρέουν» με αμφίβολης νομιμότητας διαδικασίες. Το φρένο στις παράνομες συμβάσεις που επιχείρησε να βάλει ο νέος νόμος του υπουργείου Υγείας για τις προμήθειες των νοσοκομείων, δεν φαίνεται να έχει «πιάσει», αφού αυτά «αναγκάστηκαν» πολλές φορές μέσα στο 2002 να τον παραβιάσουν. Το αποτέλεσμα είναι η συσσώρευση χρεών των νοσοκομείων που δεν «νομιμοποιούνται» και η ομηρεία του συστήματος από τους προμηθευτές. Το φαινόμενο δεν είναι πρωτοεμφανιζόμενο. Το καλοκαίρι του 2001, το θέμα της αποπληρωμής των οφειλών που προήλθαν από παράνομες συμβάσεις είχε επιλυθεί με διάταξη του νόμου 2955/2001, σύμφωνα με την οποία όλες οι παράνομες συμβάσεις θα έπρεπε να θεωρηθούν ως νόμιμες και θα έπρεπε να εξοφληθούν τα αντίστοιχα χρηματικά εντάλματα. Ωστόσο, η διάταξη είχε έναν περιοριστικό όρο: οι συγκεκριμένες συμβάσεις θα έπρεπε να λήξουν ώς το τέλος του 2001. Το μικρό χρονικό διάστημα από την έναρξη ισχύος του νόμου ώς την «οριακή» ημερομηνία, αποτέλεσε την αιτία -σε μερικές περιπτώσεις και την αφορμή- για τις απευθείας αναθέσεις.

Καταγγελία για κακοδιαχείριση

Σε αυτό ακριβώς το φαινόμενο βασίστηκε η επερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή πριν από τρεις εβδομάδες 40 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. O βουλευτής Πιερίας της Ν.Δ. κ. Γεώργιος Κωνσταντόπουλος, μιλώντας στην «K», κατηγόρησε το υπουργείο Υγείας για κακοδιαχείριση και διαφθορά, ενώ αναφερόμενος στο σύστημα των προμηθειών έκανε λόγο για βιομηχανία παραγωγής τρύπας στον τομέα της Υγείας, την οποία το υπουργείο Υγείας είναι ανίκανο να ελέγξει.

Πάντως, σύμφωνα με τα όσα είπε στην «K», την περασμένη Τετάρτη, η υφυπουργός Υγείας κ. Ελπίδα Τσουρή, η κατάσταση τείνει να εξομαλυνθεί και επισημαίνει ότι έχουν δοθεί αυστηρές οδηγίες στους προέδρους των ΠεΣΥ και τους διοικητές των νοσοκομείων ως προς τη διεξαγωγή διαγωνισμών για τις προμήθειες, σημείο από το οποίο θα κριθεί και η γενικότερη αποτελεσματικότητά τους.

Οσον αφορά την υπουργική απόφαση για την απευθείας ανάθεση προμήθειας «μη συγκρίσιμων» εξειδικευμένων υλικών, αυτή εξετάζεται και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έπειτα από ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής κ. Χρήστος Φόλιας, και είναι πολύ πιθανόν να οδηγήσει τη χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή