Πού θα κινηθούν φέτος οι βάσεις

Πού θα κινηθούν φέτος οι βάσεις

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι βαθμολογίες στις πανελλήνιες εξετάσεις βελτιώθηκαν φέτος σε σχέση με πέρυσι. Συνέβη το ίδιο με το επίπεδο των φοιτητών, που θα δρασκελίσουν από τον Οκτώβριο το κατώφλι των ανώτατων ιδρυμάτων ; Το ερώτημα αυτό εξακολουθεί να προβληματίζει, διότι, παρότι εφέτος θα δούμε άνοδο των βάσεων των περιζήτητων σχολών, την ίδια στιγμή κάποιοι υποψήφιοι θα εισαχθούν σε AEI με βαθμολογίες περί του 11, του 12, του 13. Είναι σαφές ότι με τέτοιους βαθμούς εισαγωγής οδηγούμεθα σε υποβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Από τη στιγμή, λοιπόν, που κάθε χρόνο οι πιθανότητες της εισαγωγής σε κάποια τμήμα AEI ή «ανωτατοποιημένου» TEI αυξάνονται, αφού μειώνεται η αναλογία υποψηφίων / θέσεων σε AEI – TEI (φέτος 90.472 υποψήφιοι διεκδικούν μία εκ των 65.500 διατιθέμενων θέσεων), το ενδιαφέρον εστιάζεται στις περιζήτητες σχολές, που εξασφαλίζουν ευκολότερη και καλύτερη πρόσβαση στην αγορά εργασίας.

Φέτος, μάλιστα, λόγω των βελτιωμένων βαθμών σε σχέση με τις επιδόσεις των υποψηφίων το 2002, θα καταγραφεί άνοδος σε όλα τα επιστημονικά πεδία. Ετσι, ενδεικτικά, η Νομική Αθήνας εκτιμάται να φθάσει στα 18.138 μόρια από 17.935 πέρυσι, η Νομική θεσσαλονίκης στα 17.752 (17.524 πέρυσι ), η Ψυχολογία Παντείου στα 16.711 (16.534 πέρυσι). Στο Φυσικό Αθήνας η βάση αναμένεται να φθάσει στα 16.544 μόρια (15.915 πέρυσι) και στο Μαθηματικό Αθήνας στα 15.830 μόρια (15152 πέρυσι). Στην Ιατρική Αθηνών, η βάση εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 19.180 μόρια (18.835 πέρυσι) και της Θεσσαλονίκης στα 19.026 (18.621). Στο τμήμα με την πιο υψηλή -πέρυσι- βάση ανάμεσα σε όλα τα πεδία, αυτό των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών ΕΜΠ, η βάση αναμένεται να ανέλθει στα 19.150 μόρια από τα 18.907 πέρυσι, ενώ στο αντίστοιχο τμήμα της Θεσσαλονίκης η βάση θα προσεγγίσει τα 18.850 μόρια (18.452 πέρυσι). Τέλος, η βάση στο τμήμα Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών εκτιμάται ότι θα βρεθεί στα 18.429 μόρια (18.066 πέρυσι) και του τμήματος Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς στα 18.400 μόρια από 18.050 πέρυσι.

Η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στις σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης θα γίνει από το υπουργείο Παιδείας περί τα τέλη Αυγούστου. Σήμερα, η «K» επιχειρεί μία εκτίμηση για τις βάσεις εισαγωγής ανά σχολή στα AEI της χώρας με την συνδρομή της ερευνητικής ομάδας του εκπαιδευτικού ομίλου OPION- IdEF, στην ιστοσελίδα του οποίου ( http://www.orioni def.gr ) οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν και άλλες σχετικές με τις εξετάσεις πληροφορίες. Ειδικότερα, για τις εκτιμήσεις των βάσεων, όπως ανέφερε στην «K» ο διευθυντής του εκπαιδευτικού ομίλου κ. Εμμανουήλ Αμαργιανάκης, ελήφθησαν υπ’ όψιν οι εξής παραμέτροι:

1. H κλιμάκωση των γενικών βαθμών πρόσβασης των εξετασθέντων ανά κατεύθυνση στα μαθήματα της Γ΄ Λυκείου.

2. H κλιμάκωση της βαθμολογίας γραπτής εξέτασης των βασικών μαθημάτων.

3. O αριθμός των θέσεων ΑΕΙ.

4. Οι βάσεις εισαγωγής στις εξετάσεις του 2001 και 2002.

5. H σειρά προτίμησης των υποψηφίων για το 2002 με βάση τα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Παιδείας.

Βέβαια, θα πρέπει να επισημανθεί ότι, όπως συμβαίνει σε τέτοιες αναλύσεις, υπάρχουν αστάθμητοι παράγοντες, που μπορούν να επηρεάσουν τα δεδομένα. Χαρακτηριστικά, σε μεμονωμένες σχολές μπορεί να παρατηρηθούν μεγαλύτερες αποκλίσεις λόγω μειωμένης ζήτησης. Τέλος, όπως τονίζεται από τους ειδικούς, για την εκτίμηση των βάσεων υπάρχει ένα περιθώριο σφάλματος της τάξης του +150 ή -150 μορίων. Ως εκ τούτου ουδείς μπορεί να θεωρήσει τις εκτιμήσεις αυτές τελεσίδικο «όριο» εισαγωγής σε κάποιο πανεπιστημιακό τμήμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή