Φαρμακοποιοί: Εξόφληση σε 45 ημέρες

Φαρμακοποιοί: Εξόφληση σε 45 ημέρες

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μόνιμη λύση στο πρόβλημα της πληρωμής των φαρμακοποιών για τα φάρμακα που χορηγούν με πίστωση στους ασφαλισμένους του Δημοσίου επιχειρεί να δώσει τροπολογία που κατετέθη χθες στη Βουλή επί του νομοχεδίου του υπουργείου Υγείας «Οργάνωση και εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας». Ειδικότερα, όπως αναφέρει η τροπολογία «για τη χορήγηση φαρμάκων στους ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ, ο Οργανισμός υποχρεούται να καταβάλει στον φαρμακοποιό, ανεξάρτητα από τον χρόνο ελέγχου και εκκαθάρισης του λογαριασμού του, ύστερα από πρόχειρο λογιστικό έλεγχο και μετά την αφαίρεση των νόμιμων κρατήσεων, το πληρωτέο ποσό μέσα σε 45 ημέρες από την υποβολή του λογαριασμού. Εάν κατά τον έλεγχο και την εκκαθάριση του λογαριασμού προκύψει ποσό μικρότερο του αιτηθέντος από τον φαρμακοποιό και εξοφληθέντος ποσού, η διαφορά παρακρατείται από τους επόμενους λογαριασμούς του φαρμακοποιού». Σύμφωνα με την τροπολογία η έναρξη ισχύος της διάταξης αυτής ορίζεται με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών, Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Υγείας-Πρόνοιας.

Οι μεγάλες καθυστερήσεις αποπληρωμής των χρεών του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ) που καταγράφονται τον τελευταίο χρόνο είχαν ως αποτέλεσμα τις έντονες κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών που έφθασαν στο σημείο τον περασμένο Απρίλιο να διακόψουν προσωρινά την επί πιστώσει χορήγηση φαρμάκων στους ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ. Πάντως, όπως επισημαίνει στην «K» ο αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Θεόδωρος Αμπατζόγλου, «η τροπολογία είναι θετική αφού επιλύει με μόνιμο τρόπο το ζήτημα της πληρωμής των φαρμακοποιών από τον ΟΠΑΔ. Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο κ. Αμπατζόγλου, κρατάμε μια επιφύλαξη, αφού η έναρξη ισχύος του μέτρου προϋποθέτει υπογραφή από τρεις υπουργούς. Μετά την ψήφιση, λοιπόν, της τροπολογίας Θα ζητήσουμε διεκρινίσεις ως προς αυτό το σημείο, καθώς θέλουμε να μπει άμεσα σε εφαρμογή η διάταξη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή