Ελληνική φέτα με λιστέρια στη Νορβηγία

Ελληνική φέτα με λιστέρια στη Νορβηγία

59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πραγματοποιήθηκαν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, διαβεβαιώνει ο ΕΦΕΤ (Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων), σε σχέση με την ανεύρεση μικροβίου λιστέριας σε ελληνική φέτα που εξήχθη στη Νορβηγία. Τονίζει μάλιστα ότι κανένα προϊόν από την ύποπτη παρτίδα δεν διακινήθηκε στην ελληνική αγορά. Ωστόσο, είναι πολύ λίγες οι πιθανότητες το μικρόβιο να αναπτύχθηκε κατά τη μεταφορά του προϊόντος.

Συγκεκριμένα, οι νορβηγικές αρχές ειδοποίησαν τις αντίστοιχες ελληνικές ότι φορτίο εξαγωγής τεσσάρων τόννων εληνικής φέτας «Κολιός» βρέθηκε λιστέρια, μικρόβιο που μπορεί να προκαλέσει ισχυρή τροφική δηλητηρίαση ή και θάνατο σε ορισμένες ομάδες ατόμων. Οπως ανακοίνωσε ο ΕΦΕΤ, έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την καταστροφή της συγκεκριμένης παρτίδας, ενώ κατά τον έλεγχο στην εταιρεία δεν διαπιστώθηκαν αποκλίσεις. Επίσης, σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ οι υπόλοιποι τέσσερις τόννοι από την ίδια παρτίδα βρέθηκαν και δεσμεύτηκαν και κατά συνέπεια δεν υπάρχει κίνδυνος για τους Ελληνες καταναλωτές. Οπως όμως τονίζει στην «Κ» ο κ. Δημήτρης Τυμπής, καθηγητής στη Μικροβιολογία Τροφίμων στα ΤΕΙ Αθηνών, συνήθως η ύπαρξη αυτού του μικροβίου οφείλεται στην πλημμελή παστερίωση του γάλακτος που χρησιμοποιείται για την παρασκευή του τυριού ή από κάποιες παραλείψεις κατά την επεξεργασία του προϊόντος. Δεδομένου ότι τα προϊόντα μεταφέρονται συσκευασμένα, είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει επιμόλυνση κατά τη μεταφορά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή