AEI: ασαφείς υποσχέσεις για τη χρηματοδότηση

AEI: ασαφείς υποσχέσεις για τη χρηματοδότηση

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς συγκεκριμένες δεσμεύσεις από τον υπουργό Παιδείας κ. Πέτρο Ευθυμίου για τα αιτήματά τους ολοκλήρωσαν τη Σύνοδό τους οι πρυτάνεις των ελληνικών πανεπιστημίων το περασμένο Σάββατο στα Ιωάννινα. O κ. Ευθυμίου ανέφερε ότι θα εξετασθεί το βασικό αίτημα των πρυτάνεων όσον αφορά την αύξηση κατά 25% της χρηματοδότησης των AEI για τα λειτουργικά τους έξοδα, όπως και το δεύτερο αίτημα για αύξηση των πιστώσεων για τις δημόσιες επενδύσεις.

Επίσης, ο υπουργός Παιδείας πρόσθεσε ότι θα προωθηθεί νομοθετική ρύθμιση, βάσει της οποίας θα δίνεται η δυνατότητα σε κάθε σύγκλητο AEI να δημιουργεί ξενόγλωσσα τμήματα.

Μιλώντας χθες στην «K» ο προεδρεύων της τελευταίας συνόδου πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Χρήστος Μασσαλάς ανέφερε ότι στα ξενόγλωσσα τμήματα η διδασκαλία θα γίνεται στα Αγγλικά από Ελληνες ή και ξένους μετακληθέντες πανεπιστημιακούς. Βέβαια, οι πρυτάνεις αντιμετωπίζουν το εγχείρημα με δυσπιστία και το συνδέουν με την αύξηση της χρηματοδότησης. Και αυτό διότι οι υπάρχουσες ελλείψεις σε αίθουσες και υποδομές αποτελεί σημαντική τροχοπέδη, με αποτέλεσμα να θεωρείται πολύ δύσκολο να δημιουργηθούν νέα τμήματα, τα οποία θα επιβαρύνουν τη λειτουργία του ιδρύματος.

Για τα οικονομικά των πανεπιστημίων οι όποιες αποφάσεις θα καθοριστούν και από το πόρισμα της αρμόδιας επιτροπής των πρυτάνεων, που θα εκδοθεί κατά την ολοκλήρωση των εργασιών της. Οπως ανέφερε χθες στην «K» ο πρύτανης του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου κ. Γεώργιος Καραμπατζός, οι πρυτάνεις επιδιώκουν να αποκτήσουν μεγαλύτερη ευελιξία στη διαχείριση των κονδυλίων. Ως εκ τούτου, κύριος άξονας των προτάσεών τους είναι η ενοποίηση των τομέων που απορροφούν τα κονδύλια από 200 σε 8, ώστε να μπορούν να κάνουν μετακινήσεις κεφαλαίων με βάση τις ανάγκες που παρουσιάζονται σε κάθε υποτομέα. Βέβαια, στον απολογισμό, κατά το τέλος του έτους, θα παρουσιάζονται πλήρως όλα τα κονδύλια που διατέθηκαν για κάθε υποτομέα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή