Ανοδική τάση και στις βάσεις των TEI

Ανοδική τάση και στις βάσεις των TEI

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγαλώνει το ενδιαφέρον των υποψηφίων για τα τμήματα των TEI, τα οποία εξασφαλίζουν εύκολη πρόσβαση στην αγορά εργασίας. Είναι ενδεικτικό ότι πέρυσι, τμήματα TEI με αντικείμενο την πληροφορική, τη μηχανολογία, τη λογιστική, τη φυσιοθεραπεία και την αισθητική είχαν καταφέρει να «πλασαριστούν» στις πρώτες θέσεις της λίστας των τμημάτων με τη μεγαλύτερη ζήτηση ανά επιστημονικό πεδίο ξεπερνώντας ακόμη και σχολές AEI, οι οποίες σε προηγούμενες δεκαετίες ήταν μεταξύ των περιζήτητων. Ως εκ τούτου και στις φετινές πανελλήνιες εξετάσεις των Ενιαίων Λυκείων αναμένεται η ζήτηση από τους υποψηφίους για ορισμένα τμήματα TEI να είναι υψηλή. H ζήτηση, άλλωστε, είναι αυτή που καθορίζει και το μέγεθος της φετινής ανόδου των βάσεων εισαγωγής, η οποία καταγράφεται και στα 5 επιστημονικά πεδία.

Παράλληλα, όπως και στα AEI έτσι και στα TEI, καταγράφεται ένα μεγάλο χάσμα ανάμεσα στις βάσεις εισαγωγής των περιζήτητων τμημάτων και των υπολοίπων. Ετσι, παρατηρείται για τα περιζήτητα τμήματα η άνοδος να φθάνει έως και τα 484 μόρια (στο τμήμα Πληροφορικής TEI Αθήνας). Αντίθετα, στα τμήματα, που είναι μέτριας και χαμηλής ζήτησης, οι βάσεις εισαγωγής αναμένεται να βρεθούν στα ίδια με πέρυσι επίπεδα ή να παρουσιάσουν οριακή άνοδο.

Συνολικά, φέτος διατίθενται στους υποψηφίους των Ενιαίων λυκείων 39.785 θέσεις σε TEI. Σήμερα η «K», με την συνδρομή της ερευνητικής ομάδας του εκπαιδευτικού ομίλου OPION-IdEF, επιχειρεί μία εκτίμηση για τις βάσεις εισαγωγής σε 174 τμήματα TEI της χώρας. Ενδεικτικά, στο τμήμα Κοινωνικής Εργασίας Αθήνας η φετινή βάση εκτιμάται ότι θα φθάσει στα 11.876 μόρια από 11.806 μόρια πέρυσι (διαφορά 70 μορίων), ενώ μεγαλύτερη εκτιμάται ότι θα είναι η άνοδος στο τμήμα Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης Αθήνας (10.733 φέτος, 10.624 πέρυσι, διαφορά 109 μόρια). Στο περιζήτητο τμήμα Πληροφορικής Αθηνών η βάση εκτιμάται να ανέλθει στα 15.064 μόρια από τα 14.580 μόρια (διαφορά 484 μόρια), ενώ στο τμήμα Ηλεκτρονικών Υπολογιστικών Συστημάτων Πειραιά η βάση θα φθάσει στα 14.242 μόρια από τα 13.845 μόρια (διαφορά 397 μόρια). Στα παραϊατρικά επαγγέλματα ξεχωρίζουν το τμήμα Φυσικοθεραπείας Αθήνας, το οποίο θα έχει βάση στα 14.132 μόρια (άνοδος 388 μόρια) και Οπτικής Αθήνας (11.962 φέτος η εκτιμώμενη βάση, με άνοδο 284 μορίων). Στα τμήματα Λογιστικής ξεχωρίζει η άνοδος των τμημάτων στον Πειραιά (βάση στα 14.093 μόρια με άνοδο 250 μορίων) και στο TEI Θεσσαλονίκης (βάση στα 13.606 μόρια με άνοδο 265 μορίων), ενώ το περιζήτητο τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Πειραιά εκτιμάται ότι θα έχει βάση στα 14.222 μόρια (άνοδος 286 μόρια).

Βέβαια, θα πρέπει να επισημανθεί ότι για την εκτίμηση των βάσεων υπάρχει ένα περιθώριο σφάλματος της τάξης του + 150 ή – 150 μορίων. Επίσης, καθώς είναι γνωστό ότι υπάρχουν και αστάθμητοι παράγοντες στην διαμόρφωση των βάσεων (όπως η τελική ζήτηση ενός τμήματος από τους υποψηφίους), θεωρείται προκαταβολικά δεδομένο ότι οι εκτιμήσεις δεν είναι τελεσίδικο «όριο» εισαγωγής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή