Δύο στους δέκα 11χρονους μαθητές έχουν δοκιμάσει τσιγάρο

Δύο στους δέκα 11χρονους μαθητές έχουν δοκιμάσει τσιγάρο

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μείωση του αριθμού των μαθητών που καταναλώνουν οινοπνευματώδη ποτά παρατηρείται την τελευταία τετραετία, ωστόσο όσοι πίνουν κάνουν μεγαλύτερη κατανάλωση και δηλώνουν μέθη σε υψηλότερα ποσοστά. Αυτό κατέδειξε έρευνα που πραγματοποίησε πέρυσι το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής σε δείγμα 3.884 μαθητών της Στ΄ Δημοτικού, της B΄ Γυμνασίου και της Γ΄ Λυκείου. Ειδικότερα, ενώ το 1998, σε αντίστοιχη έρευνα, το 16,7% των μαθητών δήλωνε ότι κατανάλωνε μπίρα κάθε εβδομάδα, το 2002 το αντίστοιχο ποσοστό έπεσε στο 10,5%. Οσον αφορά στην εβδομαδιαία κατανάλωση κρασιού από τους μαθητές, από 9,3% που ήταν το 1998, πέρυσι έπεσε στο 5,6%. Εξαίρεση αποτελεί η εβδομαδιαία κατανάλωση των πιο «σκληρών» οινοπνευματωδών (ουίσκι, βότκα κ.ά.), καθώς το ποσοστό κατανάλωσης από τους μαθητές παρέμεινε το ίδιο (7,8%). Ωστόσο, περισσότεροι μαθητές και συγκεκριμένα αγόρια, δηλώνουν μέθη. Το 2002, ένα στα τρία αγόρια ηλικίας 11 έως 15 ετών δήλωσαν ότι έχουν μεθύσει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους, ενώ το 1998 το ίδιο δήλωσαν ένα στα τέσσερα αγόρια της ίδιας ηλικίας. H μέση ηλικία κατά την οποία οι δεκαπεντάχρονοι μαθητές δήλωσαν ότι «ήπιαν» για πρώτη φορά είναι τα 12 έτη για τα αγόρια και τα 13 για τα κορίτσια, ενώ η πρώτη μέθη ήρθε ένα χρόνο αργότερα (13 και 14 έτη αντίστοιχα).

Η ίδια έρευνα εξέτασε και τις… καπνιστικές συνήθειες των μαθητών. Ειδικότερα, δύο στους δέκα μαθητές ηλικίας 11 έως 15 ετών δηλώνουν ότι έχουν καπνίσει τουλάχιστον ένα τσιγάρο κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Σημαντική διαφοροποίηση καταγράφεται όσον αφορά στις ηλικιακές ομάδες: ενώ στην ηλικία των 11 ετών εμπειρία με τσιγάρο δηλώνει το 3,8% των μαθητών, στην ηλικία των 15 το αντίστοιχο ποσοστό φθάνει το 40,6%. Σημειώνεται ότι ένας στους δύο μαθητές που δήλωσαν εμπειρία με τσιγάρο συνεχίζει να καπνίζει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή