Σχέδιο δράσης κατά εγκεφαλικών επεισοδίων

Σχέδιο δράσης κατά εγκεφαλικών επεισοδίων

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχέδιο δράσης δέκα σημείων, για την αντιμετώπιση των εγκεφαλικών επεισοδίων, εξέδωσε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Οι αρμόδιοι για θέματα υγείας της E.E. σε πρόσφατη συνάντηση που πραγματοποίησαν επισήμαναν τη σοβαρότητα των εγκεφαλικών επεισοδίων, τα οποία αποτελούν μία από τις κυριότερες αιτίες θανάτου και αναπηρίας στην Ευρώπη. Είναι ενδεικτικό ότι το 6% των ατόμων ηλικίας 65 ετών θα υποστούν ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, εκ των οποίων το 20% θα πεθάνει. Απ’ αυτούς που θα επιζήσουν του εγκεφαλικού, μόλις το 10% θα επανακτήσει τις ικανότητές του για αυτοεξυπηρέτηση. Στη χώρα μας υπολογίζεται ότι 26.000 Ελληνες εκδηλώνουν κάθε χρόνο εγκεφαλικό επεισόδιο, στις περισσότερες περιπτώσεις χωρίς καμία προειδοποίηση. Ως βασικότερος παράγοντας κινδύνου χαρακτηρίζεται η υπέρταση και είναι χαρακτηριστικό ότι τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση έχουν περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν εγκεφαλικό επεισόδιο παρά καρδιακή προσβολή.

Κατόπιν τούτου, το σχέδιο δράσης της E.E. προβλέπει, μεταξύ άλλων, καθορισμό χρονοδιαγράμματος για τη μείωση των εγκεφαλικών επεισοδίων, έμφαση στην ενημέρωση του ιατρικού κόσμου αλλά και του γενικού πληθυσμού στη σχέση υπέρτασης και εγκεφαλικών επεισοδίων, εφαρμογή της διαθέσιμης κλινικής γνώσης με την άμεση υλοποίηση των οδηγιών της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Υπέρτασης, διευκόλυνση στην ανταλλαγή των σχετικών πληροφοριών μεταξύ των κρατών-μελών της E.E., ευαισθητοποίηση των κυβερνήσεων σε θέματα οικονομικού κόστους.

Ο πρόεδρος του Ελληνικού Κολλεγίου Καρδιολογίας και Καρδιοχειρουργικής, καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Δημήτρης Κρεμαστινός, σχολιάζοντας τη συνάντηση των Ευρωπαίων αρμοδίων, αναφέρθηκε στο θέμα της πρόληψης των εγκεφαλικών επεισοδίων. Οπως είπε, οι νεότερες αντι-υπερτασικές θεραπείες μειώνουν σημαντικά την αρτηριακή πίεση, συμβάλλοντας στην πρόληψη των εγκεφαλικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή