«Πρωταθλητές» στους πνιγμούς!

«Πρωταθλητές» στους πνιγμούς!

4' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι θαλασσόλυκοι Ελληνες, δυστυχώς, πνίγονται… και όχι σε κάποιον Ωκεανό αλλά στα ρηχά! Αυτό τουλάχιστον φανερώνουν τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, σύμφωνα με τα οποία από το 1987 έως και σήμερα στις διάφορες παραλίες της χώρας μας έχει πνιγεί μια… πόλη 4.473 κατοίκων! Το θλιβερό αυτό νούμερο αποδεικνύει με τον πιο τραγικό τρόπο ότι η «ναυτομάνα» Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις, παγκοσμίως, των χωρών με τους περισσότερους πνιγμούς πολιτών. Φέτος, από τις αρχές του έτους έως και χθες είχαμε 121 πνιγμούς, μεταξύ των οποίων και τον πνιγμό δύο παιδιών…

Τα τελευταία δεκαέξι έτη, από το 1987 έως και τις αρχές του Ιουλίου του 2003, στις διάφορες παραλίες της Ελλάδας πνίγηκαν 4.473 άτομα, εκ των οποίων οι 3.389 ήταν άνδρες και οι 1.069 γυναίκες. Επίσης, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, από τους 4.473 ανθρώπους που έχουν πνιγεί, οι 3.455 είναι Ελληνες και οι 933 αλλοδαποί, ενώ υπάρχουν και αρκετά περιστατικά που δεν έχει γίνει αναγνώριση του νεκρού από πνιγμό.

Αρμόδιοι αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος ανέφεραν ότι τα μεγαλύτερα ποσοστά πνιγμών εμφανίζονται σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, όπως και σε άτομα ηλικίας μεταξύ 30 και 45 ετών, επειδή υπερεκτιμούν τις δυνατότητές τους επιδεικνύοντας ασέβεια προς τη θάλασσα.

Οι χειρότερες χρονιές σε πνιγμούς λουομένων ήταν: Το 1998, με 352 πνιγμούς, το 1999, με 321 πνιγμούς, το 2000 με 317 πνιγμούς. Τα έτη 2001 και 2002 οι πνιγμοί, δυστυχώς, ήταν σε υψηλά επίπεδα 292 και 299 αντιστοίχως, αλλά παρουσίασαν μικρή μείωση η οποία οφείλεται, κατά τους Λιμενικούς, «στην ενημέρωση που γίνεται μέσω των Μέσων Ενημέρωσης».

Να σημειωθεί ότι τυχόν διαφορές στους αριθμούς οφείλονται στο γεγονός ότι ορισμένα άτομα δεν έχουν αναγωρισθεί ή η κατάσταση στην οποία βρίσκονταν, όταν εντοπίσθηκαν, δεν επέτρεψε την αναγνώρισή τους.

Για το 2003, από τις αρχές του έτους έως και την 9η Ιουλίου είχαμε 121 πνιγμούς. Οι περισσότεροι, 72 πνιγμοί, αφορούν άτομα ηλικίας από 50 ετών και άνω. Μεταξύ των υπόλοιπων που πνίγηκαν βρίσκονταν δύο παιδιά ηλικίας έως 10 ετών, τέσσερα άτομα ηλικίας από 11 έως και 20 ετών, τέσσερα άτομα ηλικίας από 21 έως και 30 ετών, 10 άτομα ηλικίας από 31 έως και 40 ετών και 7 άτομα ηλικίας από 41 έως και 50 ετών.

12 εντολές προς λουομένους

Ο μεγάλος αριθμός πνιγμών, ετησίως, έχει προβληματίσει τις Λιμενικές Αρχές οι οποίες, στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλουν προκειμένου να ενημερωθούν οι πολίτες ως προς τους κινδύνους που ελλοχεύουν στη θάλασσα, εξέδωσαν δώδεκα οδηγίες προς λουομένους:

– Μην απομακρύνεστε, κολυμπώντας, από τις ακτές, όταν μάλιστα δεν ξέρετε καλό κολύμπι. Σκεφθείτε την επιστροφή που είναι περισσότερο κουραστική.

– Μην μπαίνετε στη θάλασσα προτού περάσουν 3 – 4 ώρες από το φαγητό.

– Μην πίνετε οινοπνευματώδη ποτά πριν κολυμπήσετε.

– Μην κάνετε βουτιές σε περιοχές που δεν γνωρίζετε το βάθος ή τη διαμόρφωση του βυθού.

– Μην αφήνετε τα μικρά παιδιά μόνα τους στη θάλασσα, χωρίς να τα προσέχετε και να τα επιτηρείτε.

– Μην κολυμπάτε σε περιοχές, όπου υπάρχουν πινακίδες που προειδοποιούν ότι η θάλασσα είναι μολυσμένη.

– Μη μένετε πολλή ώρα στον ήλιο -ιδιαίτερα στα πρώτα μπάνια- γιατί υπάρχει κίνδυνος να πάθετε εγκαύματα ή ηλίαση.

– Αν αισθάνεσθε ρίγος ή ζαλάδα, βγείτε αμέσως από τη θάλασσα.

– Αν κουρασθείτε κολυμπώντας, μη σας πιάσει πανικός. Μείνετε στην επιφάνεια σε οριζόντια θέση και συνεχίστε ήρεμα, όταν ξεκουραστείτε.

– Αν πάθετε «κράμπα», μη φοβηθείτε. Χαλαρώστε το μέρος του σώματος που «πιάστηκε» και με αργές κινήσεις κολυμπήστε προς την ακτή.

– Αν υπάρχουν σημαδούρες, που δείχνουν τα όρια έξω από τα οποία επιτρέπεται να κινούνται τα ταχύπλοα σκάφη, μην κολυμπάτε πιο πέρα από αυτές.

– Αν αντιληφθείτε κολυμβητή να ζητάει βοήθεια και δεν μπορείτε να τον βοηθήσετε, καλέστε και εσείς σε βοήθεια.

Μην αφήνετε τα παιδιά μόνα στη θάλασσα

Τριανταπέντε Ελληνόπουλα ηλικίας έως 19 ετών χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους από πνιγμό. O αριθμός των θυμάτων παρ’ ολίγον πνιγμού είναι σαφώς μεγαλύτερος και είναι ενδεικτικό ότι για κάθε παιδικό πνιγμό αντιστοιχούν έξι νοσηλείες και οκτώ επισκέψεις στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων. Βασική αιτία του φαινομένου αυτού είναι η μη επαρκή επιτήρηση των παιδιών από ενήλικες. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Κέντρου Ερευνας και Πρόληψης Παιδικών Ατυχημάτων (ΚΕΠΠΑ), ένα στα τέσσερα παιδιά ηλικίας 4 έως 10 ετών αναφέρει ότι έχει κινδυνεύσει κατά τη διάρκεια της κολύμβησης. Ενα στα πέντε παιδιά κάτω των επτά ετών κολυμπά μόνο του ή με τα αδέλφια του, ενώ σχεδόν τα μισά παιδιά του Δημοτικού κολυμπούν χωρίς επαρκή επιτήρηση από ενήλικα. Επιπλέον, ένα στα πέντε παιδιά όλων των ηλικιών θα προσπαθήσει κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού να πιάσει τη μπάλα του που έχει παρασυρθεί στα βαθιά και το 40% των παιδιών θα αψηφήσουν τον κίνδυνο και θα μπουν στη θάλασσα ακόμα κι αν έχουν φάει ή είναι κουρασμένα. Οι ειδικοί του ΚΕΠΠΑ εφιστούν την προσοχή των γονέων και προτείνουν: Μην αφήνετε ποτέ το παιδί σας χωρίς επίβλεψη μέσα ή κοντά στο νερό. Φροντίστε να μάθει το παιδί σας κολύμβηση όσο το δυνατόν νωρίτερα από εξειδικευμένους εκπαιδευτές. Τέλος, διδάξτε στο παιδί σας ότι δεν πρέπει να κολυμπά μόνο του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή