«Ασφαλείς» οι εκρήξεις κατά τον «Λουκά»

«Ασφαλείς» οι εκρήξεις κατά τον «Λουκά»

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ψυχογράφημα και η ιδιοσυγκρασία της Αγγελικής Σωτηροπούλου ως ατόμου και ως μητέρας, καθώς και οι «ασφαλείς» -κατά τον Δημήτρη Κουφοντίνα- εκρήξεις της οργάνωσης αποτέλεσαν το αντικείμενο της χθεσινής 83ης ημέρας της δίκης της 17Ν.

Νωρίς το πρωί, ο «Λουκάς» της 17υποστήριξε ότι «για την πραγματοποίηση κάθε ενέργειας γίνονταν δοκιμές εκατοντάδων ωρών με καμουφλαρισμένο τον εκρηκτικό μηχανισμό στο σημείο της ενέργειας ώστε να αποφευχθεί, πρακτικά και θεωρητικά, η παραμικρή πιθανότητα της τυχαίας έκρηξης». O Δημήτρης Κουφοντίνας προέβη στη δήλωση αυτή με αφορμή κατάθεση του ηλεκτρολόγου Κώστα Πανασόπουλου, ο οποίος έγινε γνωστός το περασμένο καλοκαίρι λόγω της προσαγωγής στις Αρχές του αδελφού του Γιώργου ως υπόπτου για την υπόθεση της 17N. Οπως υποστήριξε στην κατάθεσή του ο μάρτυρας, «οι ηλεκτρονικοί μηχανισμοί που χρησιμοποιούσε η οργάνωση ήταν ερασιτεχνικής κατασκευής και υπήρχαν πολλές πιθανότητες αστοχίας. Θα μπορούσε να προκληθεί τυχαία ενεργοποίησή τους». H απάντηση που έδωσε στον μάρτυρα ο Δημήτρης Κουφοντίνας προκάλεσε την έκρηξη του εισαγγελέα της έδρας, κ. Χρήστου Λάμπρου, ο οποίος αμφιβήτησε τον «Λουκά», παραπέμποντας παράλληλα στον θάνατο του Θάνου Αξαρλιάν. «Αυτοί οι κίνδυνοι που είπε ο κ. μάρτυρας έστειλαν στον θάνατο έναν νέο άνθρωπο», κατέληξε ο κ. Λάμπρου.

Οσον αφορά την υπεράσπιση της Αγγελικής Σωτηροπούλου, τόσο η ψυχίατρος κ. Κατερίνα Μάτσα όσο και δύο φίλοι της κατηγορουμένης μίλησαν για ένα άτομο ευθύ, συγκροτημένο, προστατευτικό προς το παιδί της που δαιμονοποιήθηκε από τα ΜΜΕ.

Καταθέτοντας, μάλιστα, ο πολιτικός μηχανικός κ. Ηλίας Τσίτιρας, ο οποίος έχτισε το σπίτι του ζεύγους Κουφοντίνα- Σωτηροπούλου στον Βαρνάβα υποστήριξε ότι η Αγγελική Σωτηροπούλου δεν φάνηκε να έχει κάτι να κρύψει. «Ζήτησα να φωτογραφίσω το σπίτι, επειδή ήταν πρότυπο χτισμένο με οικολογικά υλικά και εκείνη πρόθυμα μου είπε ναι. O κ. Κουφοντίνας, ωστόσο, αρνήθηκε και δεν μπορούσα να καταλάβω το γιατί». O μάρτυρας διέψευσε επιπλέον τα σενάρια περί υπερπολυτελούς βίλας που ακούστηκαν κατά καιρούς, λέγοντας ότι ολοκληρωμένο το σπίτι κόστιζε συνολικά 25 εκατ. δρχ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η κατάθεση της ψυχιάτρου Κατερίνας Μάτσα, η οποία εξέτασε την κατηγορουμένη στις 30 Δεκεμβρίου 2002 κατά τη διάρκεια της απεργίας πείνας που πραγματοποιούσε. «Μου έκανε φοβερή εντύπωση ότι παρά τις συνθήκες κράτησης, παρά το κλίμα διαπόμπευσης και διασυρμού δεν είχε καταρρεύσει. Ηταν συγκροτημένη, προσηνής, είχε στοιχεία κοινωνικότητας, ήταν αξιοπρεπής και είχε θάρρος», κατέθεσε η κ. Μάτσα τονίζοντας το υψηλό περί δικαίου αίσθημα που διαπίστωσε στην Σωτηροπούλου. H κ. Μάτσα αναφέρθηκε στη σχέση της «Κικής» με τον γιο της, λέγοντας ότι η σχέση τους ήταν πολύ συναισθηματική και αισθανόταν υπεύθυνη για το παιδί. Ως προς τον γάμο της με τον Δημήτρη Κουφοντίνα, η μάρτυρας υποστήριξε ότι η κατηγορούμενη αισθανόταν «να απειλείται η σχέση της από όλη αυτήν την ιστορία. Είπε, δεν θα λυγίσω και με τον γάμο μέσα στον Κορυδαλλό έδειξε ότι αντιστέκεται στους μηχανισμούς». Μάλιστα, όταν συνήγορος πολιτικής αγωγής αναφέρθηκε στα «θύματα του Δημήτρη Κουφοντίνα» η Σωτηροπούλου εξερράγη λέγοντας ότι «εγώ δεν εγκαταλείπω τον άνθρωπό μου όποιος και αν είναι, ό,τι και αν συμβεί». H ίδια αναφέρθηκε και στη μεταχείριση του γιου της Εκτορα από τις Αρχές, λέγοντας ότι ουσιαστικά τον «ανέκριναν» και τον ρωτούσαν «για το Σουδάν, τι είναι ο Σάββας, πού είναι ο Δημήτρης κ.ά.».

Ως προς τον Σάββα Ξηρό, όταν η κ. Μάτσα ερωτήθηκε λόγω της επαγγελματικής της ιδιότητας από τους συνηγόρους υπεράσπισης του κατηγορουμένου για τις συνθήκες υπό τις οποίες απολογήθηκε απάντησε ότι «είναι ηθικά ανεπίτρεπτο να εξάγονται πορίσματα από τέτοια εξέταση που ελήφθη υπό τέτοιες συνθήκες. Επίσης, είναι ανεπίτρεπτο να μπαίνουν σε χώρους ιερούς (σ.σ. νοσοκομείο και δη εντατική) άνθρωποι που δεν έχουν σχέση με την ιατρική επιστήμη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή