Προωθούσαν λευκό τυρί για φέτα

Προωθούσαν λευκό τυρί για φέτα

3' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καμία προσπάθεια δεν χρειάζεται να κάνουν οι Δανοί για να χτυπήσουν την ελληνική φέτα, εφόσον μόνοι μας τους παρέχουμε τα όπλα που θα χρησιμοποιήσουν. Ελληνική φέτα από αγελαδινό γάλα διαφήμιζε η σελίδα στο Ιντερνετ της εταιρείας «Κολιός», αλλά και φέτα με φυτικά έλαια, προκειμένου να προωθήσει το «παραδοσιακό» προϊόν. Πάντως, ελάχιστη ώρα μετά την ενημέρωση του υπουργείου Γεωργίας από τους δημοσιογράφους για το γεγονός, η σελίδα αφαιρέθηκε από το Διαδίκτυο.

Η φέτα από αγελαδινό γάλα προωθείται από την εταιρεία «Κολιός» λίγους μήνες μετά την επανένταξη της «Φέτας» στα Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), ύστερα από μεγάλες προσπάθειες. H παραδοσιακή φέτα, σύμφωνα με τη νομοθεσία, πρέπει να παράγεται μόνο από πρόβειο ή μίγμα πρόβειου και κατσικίσιου γάλακτος. Το υπουργείο Γεωργίας δηλώνει ότι θα ελεχθούν όλα τα στοιχεία και θα εξαντληθούν τα όρια της αυστηρότητας σε σχέση με το σοβαρότατο ατόπημα.

Το κύριο επιχείρημα των Δανών, που διεκδίκησαν το δικαίωμα να ονομάζουν και το άσπρο τυρί που παρασκευάζουν «φέτα», ήταν ακριβώς το γεγονός ότι και οι Ελληνες παραγωγοί χρησιμοποιούσαν αγελαδινό γάλα στην παρασκευή της. Ετσι η πρακτική της ανάμειξης με αγελαδινό γάλα κόστισε στη χώρα την απένταξη του προϊόντος από τον κατάλογο των τυριών ΠΟΠ και φυσικά είναι παράνομη. Αμέσως μετά την κατοχύρωση της «φέτας», ο υφυπουργός Γεωργίας, κ. Φώτης Χατζημιχάλης, είχε δηλώσει ότι θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι προκειμένου να προστατευτεί το προϊόν. Ωστόσο, μια εταιρεία που κατά δήλωσή της εξήγαγε γαλακτοκομικά προϊόντα σε τριάντα χώρες «διαφημίζει» ότι παρασκευάζει ελληνική φέτα από αγελαδινό γάλα.

Η δημοσιοποίηση, στις αρχές της εβδομάδας, του γεγονότος ότι ποσότητες φέτας, που η εταιρεία «Κολιός» είχε εξάγει στην Νορβηγία, περιείχαν το μικρόβιο της λιστέριας, δημιούργησε αλυσιδωτές αντιδράσεις. Χθες όμως προέκυψε και νέο πρόβλημα, καθώς κατά την περιήγηση στη σελίδα της εταιρείας στο Ιντερνετ προβαλλόταν η «Greek Feta from cows milk». Αμέσως μετά την ενημέρωση του υπουργού Γεωργίας, κ. Γιώργου Δρυ, για το γεγονός από τους δημοσιογράφους, η σελίδα αποσύρθηκε. Επειτα από σύσκεψη του υπουργού Γεωργίας με τον αρμόδιο υφυπουργό κ. Φώτη Χατζημιχάλη, o υφυπουργός δήλωσε ότι θα ελεχθεί το site και η επιχείρηση, ενώ χαρακτήρισε την συγκεκριμένη καταχώρηση προσβλητική για το προϊόν και τη χώρα. Τόνισε επίσης ότι θα εξαντληθούν τα όρια της αυστηρότητας, ενώ ενδέχεται να αφαιρεθεί από την επιχείρηση η άδεια παραγωγής προϊόντων ΠΟΠ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατα προκρίθηκε από την Αγροτική Τράπεζα η προσφορά της εταιρείας «Κολιός» για την αγορά της πρώην συνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας ΑΓΝΟ. Επερώτηση σε σχέση με τις αδιαφανείς διαδικασίες που ακολουθήθηκαν στη συμφωνία που καθιστά νέο ιδιοκτήτη της ΑΓΝΟ Α.Ε. την «Κολιός» κατέθεσαν χθες οκτώ βουλευτές της Ν.Δ., προς τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Νίκο Χριστοδουλάκη.

Το θέμα αυτό έχει μια ακόμα παράμετρο, καθώς ανέδειξε για μια ακόμα φορά την ασυνεννοησία μεταξύ των κεντρικών υπηρεσιών με αυτές της τοπικής αυτοδιοίκησης. Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε ο κ. Χατζημιχάλης, έχουν σταλεί τρεις εγκύκλιοι στις αρμόδιες Διευθύνσεις των Νομαρχιών με σκοπό την εντατικοποίηση των ελέγχων που αφορούν στα προϊόντα ΠΟΠ και ειδικότερα τη φέτα. Μάλιστα έχουν συσταθεί τριμελείς επιτροπές ακριβώς για τον έλεγχο της φέτας σε επίπεδο υπηρεσιών της νομαρχίας. Σε ερώτηση όμως των δημοσιογράφων, ποια ήταν τα αποτελέσματα αυτών των ελέγχων, ο κ. Χατζημιχάλης, απάντησε ότι γνωστοποιούνται στο υπουργείο Ανάπτυξης και τον ΕΦΕΤ (Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων) και διαβιβάζονται στο υπουργείο Γεωργίας, μόνο εφόσον υπάρχουν παραβάσεις που μπορεί να οδηγήσουν στην αφαίρεση αδείας.

Ακριβώς λόγω του πολύπλοκου και αναποτελεσματικού του συστήματος, ο κ. Χατζημιχάλης δήλωσε ότι βρίσκεται σε επικοινωνία με την πρόεδρο του ΕΦΕΤ, κ. Χριστίνα Παπανικολάου για τη σύσταση μιας αυτόνομης επιτροπής για τη διεξαγωγή ελέγχων, στην οποία θα συμμετέχουν κτηνίατροι του υπουργείου Γεωργίας, ο ΕΦΕΤ και ο ΣΔΟΕ.

Αρνητικά τα αποτελέσματα στα εγχώρια δείγματα για λιστέρια

Αν και τα αποτελέσματα των ελέγχων των δειγμάτων από τις δεσμευμένες ποσότητες φέτας της βιομηχανίας «Κολιός» ήταν αρνητικά, αδιευκρίνιστα παραμένουν πολλά στοιχεία.

Σε σχέση με την μολυσμένη με το μικρόβιο της λιστέριας φέτα που εστάλη στη Νορβηγία, ο υφυπουργός Γεωργίας κ. Χατζημιχάλης δήλωσε ότι τα αποτελέσματα τόσο των ελέγχων στο υπόλοιπο της παρτίδας που βρισκόταν στο εργοστάσιο, όσο και των δύο παρτίδων που είχαν επίσης δεσμευτεί ήταν αρνητικά. Επίσης, το σύστημα HACCP της βιομηχανίας «Κολιός», το οποίο ελέχθηκε από τις υπηρεσίες του ΕΦΕΤ λειτουργούσε επίσης κανονικά. Παραμένει λοιπόν άγνωστο πώς βρέθηκε το μικρόβιο της λιστέριας στην παρτίδα που εξήχθη στη Νορβηγία. Επίσης, ο κ. Χατζημιχάλης τόνισε ότι σύμφωνα με την Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κιλκίς έχει ανασταλεί η λειτουργία του εργοστασίου. Ωστόσο η «Κολιός» διαψεύδει και δηλώνει ότι συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή