Διαρρήξεις και ληστείες σε ανοδική πορεία

Διαρρήξεις και ληστείες σε ανοδική πορεία

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H αύξηση των ληστειών, που τελέσθηκαν σε ολόκληρη την Ελλάδα, κατά 14,8% και των κλοπών-διαρρήξεων κατά 5,8% το 2002 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, είναι τα στοιχεία που προβληματίζουν τις διωκτικές αρχές, καθώς οι δείκτες εγκληματικότητας παρουσιάζουν ανοδικές τάσεις, έπειτα από μία περίοδο καθοδικής πορείας. Το 2002, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, σημειώθηκαν 1.992 ληστείες στην επικράτεια. Αξίζει να σημειωθεί ότι τη δωδεκαετία 1991 – 2002, μόνο το 1998 είχαμε περισσότερες ληστείες. Ακολούθησε μία περίοδος δύο ετών αξιόλογης μείωσης των ληστειών, που περιορίσθηκαν το 2000 στις 1.581. Το 2001 σημείωσαν ανοδική τάση, η οποία δεν αποδείχθηκε παροδική, καθώς συνεχίσθηκε και το 2002.

Οσον αφορά τις κλοπές-διαρρήξεις, το 1997 αποδεικνύεται η χειρότερη χρονιά της τελευταίας δωδεκαετίας, με 67.971 περιστατικά. Από το 1998 καταγράφεται αξιόλογη μείωση και το 2001 περιορίζονται τα συμβάντα στις 45.689. Το 2002 έχουμε για πρώτη φορά αναστροφή αυτής της τάσης και καταγράφονται 48.350 περιστατικά.

Προγράμματα αστυνόμευσης

Η αύξηση αυτών των δεικτών αντανακλά στο αίσθημα ασφάλειας των πολιτών, καθώς πρόκειται για μορφές εγκληματικότητας, που βιώνουν στην καθημερινότητά τους. H πτωτική τάση που εμφανίσθηκε μετά το 1998 αποδίδεται, σε σημαντικό βαθμό, στην επιτυχή εφαρμογή προγραμμάτων αστυνόμευσης, όπως αυτό των πεζών περιπολιών. H ανοδική τάση μπορεί να ερμηνευθεί ως ανάγκη εμπλουτισμού της αστυνόμευσης με νέα προγράμματα. H ανάγκη αυτή έχει διαγνωσθεί από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και η εφαρμογή του θεσμού του αστυνομικού της γειτονιάς εντάσσεται στις κινήσεις για την αντιμετώπιση της τάσης αύξησης της μικροεγκληματικότητας.

Λιγότερες ανθρωποκτονίες

Οσον αφορά τους υπόλοιπους δείκτες εγκληματικότητας, η εικόνα είναι πολύ καλύτερη. Το 2002 τελέσθηκαν οι λιγότερες ανθρωποκτονίες της τελευταίας δωδεκαετίας, ενώ εξιχνιάσθηκαν υπερδιπλάσιες των τελεσθέντων υποθέσεις, οι περισσότερες από τις οποίες είχαν τελεσθεί κατά τα προηγούμενα χρόνια.

Θετική είναι και η εικόνα στο μέτωπο των ναρκωτικών, καθώς τις διωκτικές αρχές απασχόλησαν περισσότερες υποθέσεις απ’ ό,τι τα προηγούμενα χρόνια. Το 2002 είχαμε 10.351 υποθέσεις, έναντι 9.820 το 2001.

Επιπλέον, κατηγορήθηκαν 15.565 άτομα, έναντι 15.026 ατόμων τον περασμένο χρόνο. Σημαντική είναι και η μείωση που κατεγράφη στους θανάτους από ναρκωτικά. Το 2002 είχαμε 237 θανάτους, έναντι 334 το 2001. Οι καλοκαιρινοί μήνες είναι η περίοδος κατά την οποία παρουσιάζουν αύξηση οι διαρρήξεις σπιτιών, καθώς οι δράστες εκμεταλλεύονται την απουσία των ιδιοκτητών για διακοπές.

Προκειμένου να δυσκολέψουν το έργο των επίδοξων διαρρηκτών οι ιδιοκτήτες μπορούν να λάβουν ορισμένα μέτρα προστασίας.

Οι πόρτες και τα παράθυρα ασφαλείας βοηθούν στην αποτελεσματικότερη προστασία της ιδιοκτησίας, όπως και η τοποθέτηση κάποιου συστήματος συναγερμού. Βεβαίως, όπως επισημαίνουν αξιωματικοί της αστυνομίας, καλό είναι να μην αφήνουμε στο σπίτι μεγάλα χρηματικά ποσά και πολύτιμα αντικείμενα. Επιπλέον, καλό είναι να συνεννοούμαστε με κάποιον γνωστό ή γείτονα, ώστε να μη μένει στο γραμματοκιβώτιο η αλληλογραφία -ένδειξη απουσίας από το σπίτι- αλλά και να φροντίζει να επισκέπτεται το σπίτι, να ανοίγει τα παράθυρα και να ανάβει κάποιες ώρες τα φώτα.

Στην αγορά κυκλοφορούν επίσης χρονοδιακόπτες, οι οποίοι ρυθμίζονται, ώστε να ανάβουν τα φώτα για κάποιες ώρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή