1ο επιστημονικό Πεδίο

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόκειται για το πεδίο των «ανθρωπιστικών, νομικών και κοινωνικών επιστημών», όπως ονομάζεται. Περιλαμβάνει τις ακόλουθες σχολές:

– Νομικές Σχολές: είναι κλάδος κορεσμένος, αλλά που εξακολουθεί να παρέχει μια ευρεία γκάμα επαγγελματικών προοπτικών (πλην της δικηγορίας, το επάγγελμα του νομικού συμβούλου, του συμβολαιογράφου, του δικαστή, του διπλωμάτη, ενώ θέσεις προσφέρονται και στον δημόσιο τομέα).

Φιλολογίες, Ιστορικά – Αρχαιολογικά τμήματα, όπως και αυτά της Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής: είναι τμήματα η πλειονότητα των οποίων οδηγεί κατά κύριο λόγο στα εκπαιδευτικά επαγγέλματα (δημόσια και ιδιωτικά σχολεία, φροντιστήρια). Λιγοστές είναι οι θέσεις για τους πτυχιούχους αυτούς στον ερευνητικό τομέα, ενώ κορεσμένος είναι ο αρχαιολογικός κλάδος.

– Παιδαγωγικά τμήματα: αυξημένη ζήτηση έχουν την τελευταία διετία τα παιδαγωγικά τμήματα, καθώς παρατηρείται μεγάλη ζήτηση δασκάλων και νηπιαγωγών για απασχόληση στα ολοήμερα σχολεία.

– Τμήματα Ψυχολογίας: καλές προοπτικές έχουν οι πτυχιούχοι αυτού του κλάδου στον χώρο της διαφήμισης και των δημόσιων σχέσεων και σε θέσεις παροχής κοινωνικών – συμβουλευτικών υπηρεσιών.

– Σχολές πολιτικών και κοινωνικών επιστημών και δημόσιας διοίκησης: οι απόφοιτοι των σχολών αυτών απορροφώνται από τον δημόσιο τομέα. Ειδικότερα, οι υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών αποτελούν μια καλή λύση για τους αποφοίτους τμήματων, όπως Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πολιτικής Επιστήμης, Βαλκανικών Σπουδών Θεσσαλονίκης και Βαλκανικών Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών Μακεδονίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή