Μαραθώνιος 1.100 ωρών της EPT στην Ολυμπιάδα

Μαραθώνιος 1.100 ωρών της EPT στην Ολυμπιάδα

5' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χίλιες και εκατό ώρες ραδιοτηλεοπτικών μεταδόσεων σε τρία δημόσια κανάλια επί 17 ημέρες και επί 24ώρου βάσεως υπόσχεται η EPT, που 13 μήνες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων κινείται, με μεθοδικότητα και χορογραφημένη ακρίβεια, σε ολυμπιακή τροχιά. Ταυτόχρονα, έχει ληφθεί φροντίδα ώστε ο γιγαντισμός του προγράμματος να μην προκαλεί σύγχυση, «σοκ και δέος» στον τηλεθεατή. Ενα χρηστικό σύστημα «πλοήγησης» θα μας βοηθάει να επιλέγουμε τα αγωνίσματα και τους αθλητές της αρεσκείας μας και ταυτόχρονα να μη χάνουμε τις μεγάλες στιγμές των Αγώνων. Υπολογίζεται ότι τα έσοδα από διαφημίσεις και η πώληση «πακέτων» θα καλύψουν μεγάλο τμήμα του κόστους των μεταδόσεων, αν και η EPT δεν υιοθετεί το δόγμα «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα».

Δεκατρείς μήνες πριν από τη μεγάλη στιγμή, η EPT κινείται σε ολυμπιακή τροχιά. Τις 1.100 και πλέον ώρες θα φτάσουν οι ραδιοτηλεοπτικές μεταδόσεις των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του 2004 -εκ των οποίων οι 800 θα είναι live-, αριθμός που συνιστά παγκόσμιο ρεκόρ.

Η διοίκηση της EPT, υπό τον κ. Αγγ. Στάγκο, έθεσε ως προτεραιότητα τους Ολυμπιακούς Αγώνες και πέτυχε να παρουσιάσει, έξι μήνες πριν από τη συμβατική υποχρέωση που είχε προς την EBU και τον «Αθήνα 2004», το λεπτομερές πρόγραμμα των ραδιοτηλεοπτικών μεταδόσεων, κόστους 65 εκατ. ευρώ, και την εμπορική πολιτική της.

Σωστός σχεδιασμός

«Κλειδί» της επιτυχίας είναι ο σωστός σχεδιασμός. H «ολυμπιακή» ομάδα της EPT, την οποία απαρτίζουν ο εντεταλμένος σύμβουλος της εταιρείας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες κ. K. Κέκης, ο εντεταλμένος σύμβουλος Γ. Χουλιάρας, ο γενικός διευθυντής Τηλεόρασης κ. Τζ. Καλημέρης και ο γενικός διευθυντής της EPA κ. Αντ. Ανδρικάκης, συνεδριάζει καθημερινά και καθορίζει ένα προς ένα τα αναγκαία βήματα.

Σε ρόλο «εγχώριου μεταδότη» (domestic broadcaster) η EPT έχει αναλάβει τη μετάδοση του διεθνούς σήματος στους Ελληνες τηλεθατές, την κάλυψη των γεγονότων μέσα στα στάδια και την πλήρη κάλυψη όλων των εκτός σταδίων δραστηριοτήτων εκείνης της περιόδου. Για να επιτευχθούν αυτοί οι τρεις στόχοι, απαιτείται να λειτουργήσει ως ορχήστρα η ομάδα παραγωγής των 1.100 – 1.200 ατόμων (δημοσιογράφοι, τεχνικοί, σκηνοθέτες κ.ά.) που θα απασχοληθούν, γι’ αυτό και θα γίνει μέχρι κεραίας εξειδίκευση των καθηκόντων του καθενός. Στο τέλος Αυγούστου, θα συσταθούν οι ομάδες εργασίας τεχνικών και δημοσιογράφων για την υλοποίηση όλων των σχεδιασμών. Ταυτόχρονα με την ολοκλήρωση των προσλήψεων τεχνικών (200 περίπου), θα αρχίσουν εντατικά σεμινάρια εκπαίδευσης του προσωπικού. Στο μεταξύ, μελετάται η αναδιοργάνωση της Διεύθυνσης Αθλητικών Προγραμμάτων της EPT ώστε να υποστηριχθεί η μαραθώνια κάλυψη, ενώ θα προσληφθούν περίπου 50 – 60 άτομα με συμβάσεις ορισμένου χρόνου (6 ή 8 μηνών). Παράλληλα, έχει αρχίσει η προετοιμασία των Παραολυμπιακών Αγώνων (17 – 28 Σεπτεμβρίου 2004), για τους οποίους η EPT θα διαθέσει αρκετό προσωπικό στον τομέα της διεθνούς κάλυψης.

Η EPT θα έχει ενεργό συμμετοχή με έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό και στη διεθνή παραγωγή των Αγώνων, έργο που έχει αναλάβει η Αθηναϊκή Ολυμπιακή Ραδιοτηλεοπτική (AOB) του Ρομέρο. Με ειδική συμφωνία με την AOB, η EPT έχει αναλάβει την ευθύνη για τη διεθνή τηλεοπτική κάλυψη της καλαθοσφαίρισης, της άρσης βαρών και των αγώνων ποδοσφαίρου, που θα διεξαχθούν στη Θεσσαλονίκη.

24 X 17 εις τριπλούν

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα, το οποίο παρουσίασε ο κ. Στάγκος την περασμένη Τετάρτη στους εκπροσώπους και στους διαφημιστές των μεγάλων και διεθνών χορηγών του «Αθήνα 2004» και στους δημοσιογράφους; Σε 24ωρη βάση και για 17 συνολικά ημέρες, και τα τρία δημόσια κανάλια (NET, ET-1, ET-3) θα μεταδίδουν αγώνες κι εκπομπές. Ακολουθώντας το σλόγκαν «Ολυμπιακοί Αγώνες 2004: Θα τους δούμε μαζί στην EPT», τα τρία κανάλια και η Ελληνική Ραδιοφωνία θα αλληλοσυμπληρώνονται δημιουργικά.

Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε με τέτοιο τρόπο, ώστε ο τεράστιος όγκος των μεταδόσεων να μη δημιουργήσει σύγχυση, «σοκ και δέος» στους τηλεθεατές, αλλά να τους διευκολύνει στην παρακολούθησή του, ώστε να μη χάνουν τον αγώνα που τους ενδιαφέρει.

Στην ET-1 θα βλέπουμε κυρίως κολύμβηση και στίβο, ενώ και οι εκπομπές που θα μεταδίδονται θα έχουν σαφή αθλητικό χαρακτήρα. H NET θα μεταδώσει την άρση βαρών, τους αγώνες της εθνικής ομάδας μπάσκετ και το μπιτς βόλεϊ. Οι εκπομπές θα έχουν ρεπορτάζ από τα δρώμενα (εκτός σταδίων) στην Αθήνα και στις άλλες ολυμπιακές πόλεις, καθώς και χρηστικές πληροφορίες. Στην ET-3, θέση έχουν τα ομαδικά αγωνίσματα (εκτός μπάσκετ), η ενόργανη και η ρυθμική γυμναστική. Οι εκπομπές θα έχουν οικείο χαρακτήρα, με στιγμές από την καθημερινή ζωή των αθλητών.

«Μετακόμιση» αθλημάτων

Οπου δεν είναι εφικτό, λόγω συμπτώσεων στις ώρες μετάδοσης, τότε αναγκαστικά ορισμένα αθλήματα θα «μετακομίζουν» από κανάλι σε κανάλι, με έγκαιρη και συνεχή γνωστοποίηση των αλλαγών στο κοινό. Συνεχή πληροφόρηση θα έχουν οι τηλεθεατές για όλα τα τεκταινόμενα μέσω κρόουλ, ώστε να μη χάσουν π.χ. την ενδεχόμενη νίκη Κεντέρη σε κούρσα που θα δείχνει η NET όσο θα ενημερώνονται από την ET-1 ή την ET-3. Στο ίδιο πνεύμα θα κινείται και η ΕΡΑ.

Το ημερήσιο πρόγραμμα θα ξεκινάει στις 07.00 με διακαναλική εκπομπή, που θα περιλαμβάνει την ατζέντα της ημέρας, σύνοψη της προηγουμένης, την κίνηση στο Ολυμπιακό Χωριό, ποιοι πέρασαν στους προκριματικούς και αγωνίζονται εκείνη την ημέρα, δελτία καιρού, έξυπνες μεταφορικές προτάσεις στους τόπους διεξαγωγής των Αγώνων κ.λπ. H ημέρα θα κλείνει με διακαναλική επανάληψη των μεταδόσεων.

Η τελετή έναρξης την Παρασκευή 13 Αυγούστου του 2004 θα μεταδοθεί σε διακαναλική σύνδεση, ενώ νωρίτερα (19.00) θα προβληθούν στιγμές από προηγούμενες Ολυμπιάδες.

Το αναλυτικό πρόγραμμα όλων των μεταδόσεων βρίσκεται στο site της EPT (www.ert. gr/2004).

Πρόγευση τον Αύγουστο, με τα πρώτα αθλητικά τεστ

Μια πρόγευση του εγχειρήματος θα πάρουμε φέτος τον Αύγουστο, με τη μετάδοση των test events για κωπηλασία, τοξοβολία, ποδηλασία, κανόε καγιάκ, ιππασία, μπιτς βόλεϊ και ιστιοπλοΐα.

Η προθέρμανση των τηλεθεατών θα αρχίσει από τον Σεπτέμβριο, με τη μετάδοση προολυμπιακών προγραμμάτων των οποίων η προβολή έχει στόχο την εξοικείωση των τηλεθεατών με το πνεύμα των Αγώνων. Ενα καθημερινό μαγκαζίνο θα παρουσιάζει ειδήσεις γύρω από την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων, τη δραστηριότητα της OEOA «Αθήνα 2004» αλλά και τη μεταμόρφωση της Αθήνας εν όψει των Αγώνων. Την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων θυμίζει η συμπαραγωγή της EPT με την «OCTAGON», «O δρόμος προς την Αθήνα», ενώ ζωντανεύουν «οι μεγάλες» αλλά και οι «χρυσές» στιγμές τους. Ομάδα δημοσιογράφων διασχίζει διάφορα μέρη του κόσμου με στόχο τη διάδοση της ολυμπιακής ιδέας στη φιλόδοξη υπερπαραγωγή «Olympic Trophy». «O δρόμος προς τη δόξα» αναφέρεται στην ιστορία πέντε αθλημάτων (κολύμβηση, πυγμαχία, γυμναστική και ιππασία), ενώ το «Ολυμπιακό πνεύμα» απεικονίζει τις πορείες των αθλητών, που θεωρούν εξίσου σημαντική με τη νίκη την απλή συμμετοχή. Μερικές από τις πιο λαμπρές στιγμές των Αφροαμερικανών αθλητών παρουσιάζονται στο «Αγώνας για τη δόξα», ενώ οι «Dream Teams» του 1992 και του 1996 αναφέρονται σε μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα του μπάσκετ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, επίσης, τους «Καλοκαιρινούς αντικατοπτρισμούς» που επικεντρώνονται στους καλοκαιρινούς Ολυμπιακούς Αγώνες και τρία προγράμματα για την ιστορία των Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων από το 1896 έως σήμερα με τίτλο «Ολυμπιακός Αιώνας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή