10 ερωτήσεις για το μηχανογραφικό

10 ερωτήσεις για το μηχανογραφικό

5' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το τελευταίο βήμα προκειμένου να λάβουν το πολυπόθητο… εισιτήριο για ένα από τα 475 τμήματα AEI και TEI καλούνται να κάνουν από αύριο και ώς τις 25 Ιουλίου, οι φετινοί υποψήφιοι Ενιαίου Λυκείου (συνολικά, 102.500 νέοι) συμπληρώνοντας και υποβάλλοντας το μηχανογραφικό δελτίο με τις σχολές τις επιλογής τους.

Ομως στο μηχανογραφικό δελτίο, οι απόφοιτοι και οι τελειόφοιτοι δεν καλούνται απλώς να αποτυπώσουν τα επαγγελματικά όνειρά τους. Με τον κατάλληλο συνδυασμό επιστημονικών πεδίων μπορούν να αξιοποιήσουν στο έπακρο τους βαθμούς που έχουν από τις πανελλήνιες εξετάσεις.

Οι απαντήσεις της «K» σε δέκα εύλογα και κρίσιμα ερωτήματα αποκαλύπτουν στους ενδιαφερομένους όλα τα «μυστικά» της σωστής συπλήρωσης του δελτίου.

1 Πόσα επιστημονικά πεδία μπορεί να δηλώσει κάθε υποψήφιος;

– Εως και δύο επιστημονικά πεδία.

2 Πόσες σχολές από κάθε επιστημονικό πεδίο μπορεί να δηλώσει; Τίθενται περιορισμοί;

– Ο μόνος περιορισμός είναι να μείνει στις σχολές των δύο επιστημονικών πεδίων που έχει προεπιλέξει. Αφού το τηρήσει, ο υποψήφιος μπορεί να δηλώσει ακόμη και όλες τις σχολές των δύο επιστημονικών πεδίων. Ετσι, ο υποψήφιος καλό είναι να μην δηλώσει μόνο τις σχολές στις οποίες πιστεύει ότι -με βάση τις εκτιμήσεις για τις βάσεις εισαγωγής- περνάει. Δεν θα χάσει τίποτε εάν δηλώσει όλες τις σχολές, ακόμη κι αν θεωρεί ότι δεν έχει πιθανότητες να εισαχθεί.

3 Υπάρχουν περιορισμοί στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού;

– Δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός. O κάθε υποψήφιος μπορεί να «μπλέξει» τις σχολές των δύο επιστημονικών πεδίων, που θα προεπιλέξει. Για παράδειγμα, εάν έχει επιλέξει το 3ο και το 4ο επιστημονικό πεδίο, έχει δικαίωμα να δηλώσει πρώτη μία σχολή από το 3ο πεδίο, δεύτερη μία σχολή από το 4ο και τρίτη μία άλλη σχολή από το 3ο πεδίο.

Κοινές σχολές

4 Τι γίνεται με τις σχολές που είναι κοινές στα δύο επιστημονικά πεδία, τα οποία επέλεξε ο υποψήφιος;

– Αν υποψήφιος επιλέξει μία σχολή, η οποία περιλαμβάνεται και στα δύο επιστημονικά πεδία που τον ενδιαφέρουν, αρκεί να τη δηλώσει μόνο μία φορά σε ένα από τα δύο πεδία.

5 Τι «μετράει» για την εισαγωγή σε κάποια σχολή; Τα μόρια του κάθε υποψηφίου ή η σειρά με την οποία κατατάσσει την κάθε σχολή στο μηχανογραφικό;

– Το βασικό κριτήριο για την εισαγωγή είναι τα μόρια που έχει συγκεντρώσει ο υποψήφιος. Είναι λάθος ένας υποψήφιος να θεωρεί ότι εάν δηλώσει πρώτη μία σχολή, η περσινή βάση της οποίας προσεγγίζει τα μόριά του, θα εξασφαλίσει περισσότερες πιθανότητες να εισαχθεί σε αυτή τη σχολή σε σχέση με κάποιον άλλον, που δήλωσε την ίδια σχολή, για παράδειγμα, πέμπτη στην κατάταξη. Ενα παράδειγμα: Ενας υποψήφιος που έχει συγκεντρώσει 17.000 μόρια και εισάγεται στη Νομική Θεσσαλονίκης, την οποία έχει ως δεύτερη προτίμηση, θα προηγηθεί εκείνου με 16.990 μόρια, έστω κι αν ο τελευταίος είχε δηλώσει ως πρώτη επιλογή τη Νομική Θεσσαλονίκης. Εύλογο, βέβαια είναι ότι, εάν ένας υποψήφιος εισάγεται σε περισσότερες από μία σχολές από αυτές που έχει δηλώσει, τότε θα εισαχθεί σε αυτή που έχει δηλώσει με προγενέστερη προτίμηση.

Ισοβαθμία

6 Τι γίνεται σε περίπτωση ισοβαθμίας;

– Σε περίπτωση που στην τελευταία θέση εισακτέου για κάποιο AEI ή TEI υπάρξουν με το ίδιο σύνολο μορίων περισσότεροι του ενός υποψήφιοι, τότε θα προηγηθεί εκείνος που έχει τον μεγαλύτερο Γενικό Βαθμό Πρόσβασης. Αν υπάρχει ισοβαθμία ακόμη και στον Γενικό Βαθμό Πρόσβασης, τότε θα προηγηθεί ο υποψήφιος που έχει μεγαλύτερο άθροισμα στα δύο μαθήματα αυξημένης βαρύτητας του οικείου επιστημονικού πεδίου. Αν και πάλι υπάρξει ισοβαθμία τότε θα εισαχθούν όλοι οι ισοβαθμούντες ανεξάρτητα από τη σειρά με την οποία έχει δηλώσει ο καθένας τη σχολή.

7 Υπάρχουν ειδικές εξαιρέσεις για το πώς επιλέγονται όσοι ισοβάθμισαν;

– Ναι, υπάρχουν και αφορούν τις Στρατιωτικές και τις Αστυνομικές Σχολές, για τις οποίες υπάρχει ένα τρίτο κριτήριο. Δηλαδή, αφού εξαντληθούν τα δύο κριτήρια που περιγράψαμε προηγούμενως (Γενικός Βαθμός Πρόσβασης, άθροισμα βαθμών στα δύο μαθήματα αυξημένης βαρύτητας) και εξακολουθούν οι υποψήφιοι να ισοβαθμούν, τότε λαμβάνεται υπόψη η σειρά προτίμησής τους για τη σχολή. Εάν δεν βρίσκεται… λύση ούτε και με το τρίτο κριτήριο, εισάγονται όλοι οι ισοβαθμήσαντες.

8Ποιοι είναι οι κατάλληλοι συνδυασμοί επιστημονικών πεδίων ώστε να μη χάνει μόρια ο υποψήφιος, δηλαδή να παίρνει τα δίδυμα πεδίων, από τα οποία θα μπορεί να εξασφαλίσει το μεγαλύτερο σύνολο μορίων, όταν θα γίνει ο τελικός υπολογισμός τους με βάση τους συντελεστές των μαθημάτων αυξημένης βαρύτητας;

– Οι υποψήφιοι της θεωρητικής κατεύθυνσης καλύτερο είναι να επιλέξουν το 1ο και το 5ο επιστημονικό πεδίο με την προϋπόθεση βέβαια ότι έχουν εξετασθεί στο μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας. Ακόμη, όμως, και εάν δεν έχουν εξεταστεί σ’ αυτό το μάθημα και δεν επιλέξουν το 5ο επιστημονικό πεδίο, θεωρείται επιβεβλημένο να μην περιοριστούν στις σχολές του 1ου πεδίου. Είναι σωστό να δηλώσουν και κάποιο άλλο πεδίο, αφού δεν έχουν τίποτε να χάσουν. Αλλωστε, ακόμη και με την απώλεια βαθμών, υπάρχει πιθανότητα να «πιάσουν» χαμηλόβαθμες σχολές ενός δεύτερου επιστημονικού πεδίου.

-Οι υποψήφιοι της θετικής κατεύθυνσης, με βάση τα μαθήματα βαρύτητας, μπορούν να επιλέξουν σχολές από το 2ο, 3ο και 4ο επιστημονικό πεδίο. Σε όποια βαθμολογική κλίμακα και εάν βρίσκονται μπορούν να διεκδικήσουν μία θέση AEI ή TEI στις σχολές των πεδίων αυτών.

-Οι υποψήφιοι της τεχνολογικής κατεύθυνσης, ως καλύτερες επιλογές έχουν τις σχολές του 2ου, 4ου και 5ου πεδίου. Αντίθετα, θα έχουν απώλεια μορίων εάν επιλέξουν το 3ο επιστημονικό πεδίο.

9 Ποιοι υποψήφιοι πρέπει να υποβάλουν μηχανογραφικό δελτίο;

– Μηχανογραφικό υποχρεούνται να υποβάλουν όσοι συμμετείχαν στις φετινές πανελλήνιες εξετάσεις – διεκδικώντας το 90% των συνολικών θέσεων σε AEI και TEI -ως μαθητές της τελευταίας τάξης του Ενιαίου Λυκείου ή ως απόφοιτοι προηγούμενων ετών. Προϋπόθεση, βέβαια, είναι να κατέχουν απολυτήριο Λυκείου. Με βάση τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, στις φετινές πανελλήνιες εξετάσεις συμμετείχαν 90.472 μαθητές της τελευταίας τάξης και απόφοιτοι παλαιότερων ετών. Επίσης, μηχανογραφικό έχουν δικαίωμα να υποβάλουν οι απόφοιτοι Εσπερινού Ενιαίου Λυκείου, οι οποίοι κατέχουν τη βεβαίωση πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς και οι απόφοιτοι του Ενιαίου Λυκείου, που ανήκουν στην ειδική κατηγορία των Μουσουλμάνων Δυτικής Θράκης.

Οι παλαιοτέρων ετών

10Οι απόφοιτοι παλαιότερων ετών, οι οποίοι χωρίς εξετάσεις διεκδικούν φέτος μία εκ του 10% των θέσεων που τους διατίθενται, είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν εκ νέου μηχανογραφικό δελτίο;

– Βεβαίως, μηχανογραφικό είναι υποχρεωμένοι να καταθέσουν και οι απόφοιτοι που συμμετείχαν στις πανελλήνιες εξετάσεις της Γ’ τάξης τις χρονιές 2000, 2001, 2002 και οι οποίοι φέτος -με τους ίδιους βαθμούς- διεκδικούν θέση (όπως συμβαίνει στην πλειονότητα των περιπτώσεων) σε κάποια καλύτερη σχολή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή