4.481 πνίγηκαν σε 16 χρόνια

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O πληθυσμός μιας πόλης των… πέντε χιλιάδων κατοίκων έχει χαθεί τα τελευταία δέκα εξι χρόνια στις ελληνικές θάλασσες, ανεβάζοντας τη χώρα μας στις πρώτες θέσεις μεταξύ των κρατών που έχουν τους περισσότερους πνιγμούς. Γιατί, όμως, η Ελλλάδα παρουσιάζει αυτήν την τραγική εικόνα; H απάντηση των αρμοδίων αξιωματικών του Λιμενικού στο συγκεκριμένο ερώτημα είναι χαρακκτηριστική: «Τις περισσότερες φορές ο κολυμβητής πνίγεται διότι υπερεκτίμησε τις δυνατότητές του ή δεν τήρησε τους βασικούς κανόνες ασφαλείας»…

Οι Ελληνες, δυστυχώς, πνιγόμαστε… στα ρηχά! Αυτό τουλάχιστον φανερώνουν τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, σύμφωνα με τα οποία από το 1987 έως και σήμερα στις διάφορες παραλίες της χώρας μας έχουν πνιγεί 4.481 άτομα!

Φέτος, από τις αρχές του έτους έως και χθες είχαμε 122 πνιγμούς, μεταξύ των οποίων και δυο μικρών παιδιών…

Από το σύνολο των 4.481 ατόμων που πνίγηκαν τα τελευταία δέκα έξι χρόνια στη χώρα μας, οι 3.397 ήταν άνδρες. Επίσης, οι 3.460 ήταν Ελληνες και οι υπόλοιποι αλλοδαποί, ενώ υπάρχουν και αρκετά περιστατικά που δεν έχει γίνει αναγνώριση του νεκρού από πνιγμό.

Αναλύοντας τα στοιχεία του ΥΕπροκύπτει ότι οι χειρότερες χρονιές σε πνιγμούς λουομένων ήταν: Το 1998, με 352 πνιγμούς. Το 1999, με 321 πνιγμούς. Το 2000 είχαμε 317 πνιγμούς. Τα έτη 2001 και 2002 οι πνιγμοί, δυστυχώς, ήταν και πάλι σε υψηλά επίπεδα 292 και 299, αντιστοίχως, αλλά παρουσίασαν μικρή μείωση σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές.

Για το 2003, από τις αρχές του έτους έως και την 10η Ιουλίου είχαμε 122 πνιγμούς. Οι περισσότεροι (72), αφορούν άτομα ηλικίας από 50 ετών και άνω – σύμφωνα με το Λιμενικό, τα μεγαλύτερα ποσοστά πνιγμών εμφανίζονται σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, όπως και σε άτομα ηλικίας μεταξύ 30 και 45 ετών.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι λουόμενοι

Ο μεγάλος αριθμός πνιγμών, ετησίως, έχει προβληματίσει τις λιμενικές αρχές οι οποίες, στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλουν για να ενημερωθούν οι πολίτες για τους κινδύνους που ελλοχεύουν στη θάλασσα, εξέδωσαν δώδεκα οδηγίες προς λουομένους:

– Μην απομακρύνεστε, κολυμπώντας από τις ακτές, όταν μάλιστα δεν ξέρετε καλό κολύμπι. Σκεφθείτε την επιστροφή, που είναι περισσότερο κουραστική.

– Μην μπαίνετε στην θάλασσα πριν περάσουν 3 – 4 ώρες από το φαγητό.

– Μην πίνετε οινοπνευματώδη ποτά πριν κολυμπήσετε.

– Μην κάνετε βουτιές σε περιοχές που δεν γνωρίζετε το βάθος ή τη διαμόρφωση του βυθού.

– Μην αφήνετε τα μικρά παιδιά μόνα τους στη θάλασσα, χωρίς να τα προσέχετε και να τα επιτηρείτε.

– Μην κολυμπάτε σε περιοχές, όπου υπάρχουν πινακίδες που προειδοποιούν ότι η θάλασσα είναι μολυσμένη.

– Μη μένετε πολύ ώρα στον ήλιο -ιδιαίτερα στα πρώτα μπάνια- γιατί υπάρχει κίνδυνος για εγκαύματα ή ηλίαση.

– Αν αισθάνεσθε ρίγος ή ζαλάδα, βγείτε αμέσως από τη θάλασσα.

– Αν κουραστείτε κολυμπώντας, μη σας πιάσει πανικός. Μείνετε στην επιφάνεια σε οριζόντια θέση και συνεχίστε ήρεμα, όταν ξεκουραστείτε.

-Αν πάθετε «κράμπα», μη φοβηθείτε. Χαλαρώστε το μέρος του σώματος που «πιάστηκε» και με αργές κινήσεις κολυμπήστε προς την ακτή.

– Αν υπάρχουν σημαδούρες που δείχνουν τα όρια έξω από τα οποία επιτρέπεται να κινούνται τα ταχύπλοα σκάφη, μην κολυμπάτε πιο πέρα από αυτές.

– Αν αντιληφθείτε κολυμβητή να ζητάει βοήθεια και δεν μπορείτε να τον βοηθήσετε, καλέστε κι εσείς σε βοήθεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή