H οδός Μητροπόλεως που δεν γνωρίζουμε

H οδός Μητροπόλεως που δεν γνωρίζουμε

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H συζήτηση διεξάγεται υπό τον ήχο του κομπρεσέρ και των σκαπτικών μηχανημάτων. Μέσα σε ένα σύννεφο σκόνης, δίπλα στις εξατμίσεις φορτηγών και εκσκαφέων.

Οχι, δεν πρόκειται για επίσκεψη σε ένα από τα εργοτάξια των ολυμπιακών έργων αλλά για μία βόλτα στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Μητροπόλεως. Εκεί που, στο πλαίσιο του σχεδίου ανάπλασης των πεζοδρομίων και «απόδοσης της Αθήνας στους πεζούς», καταστηματάρχες, αγοραστικό κοινό και απλοί πολίτες που έτυχε να βρεθούν στην περιοχή αντιμετωπίζουν ένα «βομβαρδισμένο τοπίο».

Το αριστερό πεζοδρόμιο της Μητροπόλεως, καθώς και το ήμισυ σχεδόν του οδοστρώματος, από την πλατεία Συντάγματος προς την Αθηνάς, είναι σκαμμένα από τα συνεργεία της Εταιρείας Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων ήδη από τον Μάρτιο και, μόλις, πριν από λίγες ημέρες ξεκίνησαν τα έργα ανάπλασης των πεζοδρομίων. Αναμένεται δε να διαρκέσουν πολύ περισσότερο από τον χρόνο που έχει υπολογίσει η Εταιρεία (τέλη Νοεμβρίου), καθώς προχωρούν με πολύ αργούς ρυθμούς. Οι καταστηματάρχες της περιοχής κάνουν λόγο για «αποκλεισμό και εξαναγκασμό τους σε οικονομική δυσπραγία» παρά το γεγονός ότι άπαντες καλωσορίζουν την ανάπλαση, θεωρώντας ότι μακροπρόθεσμα θα συμβάλει στην ανάδειξη της περιοχής… και της επιχείρησής τους. Ωστόσο, και παρά τις δηλώσεις της Εταιρείας για ολοκλήρωση του έργου εντός των επομένων τεσσάρων μηνών, η Μητροπόλεως δεν αποκλείεται να «κάνει γιορτές» (σ.σ. Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, εννοείται) ως εργοτάξιο. Και τούτο διότι το έργο δεν περιορίζεται στην ανάπλαση του αριστερού πεζοδρομίου αλλά, προφανώς, προβλέπει ανακατασκευή και του δεξιού. Κυρίως, όμως, απαιτεί τη μερική βύθιση του οδοστρώματος (κατά σχεδόν 10 εκατοστά του μέτρου) ώστε να αναδειχθούν τα νέα πεζοδρόμια.

Σίγουρα δεν πρόκειται για ένα μεγάλου βεληνεκούς έργο και, υπό κανονικές συνθήκες, θα έπρεπε να ολοκληρωθεί λίαν συντόμως. Σύμφωνα, όμως, με τις καταγγελίες των περιοίκων, η κατασκευή των νέων πεζοδρομίων κάθε άλλο παρά «συνεπής» είναι. Τα συνεργεία δεν εργάζονται καθημερινά και, σύμφωνα με τις καταγγελίες, συχνά μεταφέρονται σε άλλα «ανοιχτά μέτωπα», δηλαδή σε άλλα έργα που έχει αναλάβει η ίδια κατασκευαστική εταιρεία.

Ως αποτέλεσμα, οι έμποροι της περιοχής βλέπουν το «όνειρο της ανάπλασης» να μετατρέπεται σε εφιάλτη. Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση της κ. Εφης Λυμπεροπούλου, η οποία διατηρεί κατάστημα κοσμημάτων και ειδών δώρων στη Μητροπόλεως: «Τα καλά της ανάπλασης ακυρώνονται, ουσιαστικά, από τα κακά της ελληνικής πραγματικότητας. Εχουν ανοίξει όλα τα μέτωπα μαζί, με αποτέλεσμα η περιοχή να είναι απροσπέλαστη. Υπάρχει μεγάλη πτώση της αγοραστικής κίνησης, η οποία ήταν αναμενόμενη και, λίγο έως πολύ, ανεκτή καθώς θα αναβαθμιστεί η περιοχή. Ωστόσο, η περιοχή είναι ήδη σκαμμένη από τον Μάρτιο και κάποιοι από τους εργοδηγούς δηλώνουν ότι μπορεί να μην έχει ολοκληρωθεί ούτε πριν από τις γιορτές».

Εκτός των εμπόρων, την καθημερινή τους μάχη στη Μητροπόλεως αλλά και στους υπόλοιπους δρόμους του ιστορικού κέντρου που αναπλάθονται δίνουν και οι πολίτες. Τα ελάχιστα τετραγωνικά πεζοδρομίων καταλαμβάνονται από δίκυκλα, καθώς οι νόμιμες θέσεις στάθμευσης είναι ελάχιστες. Οι διαβάσεις δε, ανάμεσα στην περίφραξη των έργων, αποτελούν το καλύτερο μέρος για τη στάθμευση των αυτοκινήτων όσων επιμένουν να επισκέπτονται «εποχούμενοι» το κέντρο της πόλης. Ως αποτέλεσμα, πολίτες αλλά και αλλοδαποί τουρίστες ακροβατούν στις τεχνητές διαβάσεις κινδυνεύοντας να πατηθούν από άλλους πεζούς ή από τα αυτοκίνητα που συνήθως αγνοούν τον φωτεινό σηματοδότη στην αρχή της Μητροπόλεως.

Οι ξένοι επισκέπτες απλώς παίρνουν τη γεύση μιας πόλης σε οικοδομικό οργασμό και αντιλαμβάνονται γιατί ο ταξιδιωτικός τους πράκτορας δεν τους την πρότεινε ως τουριστικό προορισμό. Οι δε Ελληνες απλώς βιώνουν μια στιγμή από την καθημερινότητα αυτής της πόλης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή