Εμφύτευση καρδιάς από τιτάνιο

Εμφύτευση καρδιάς από τιτάνιο

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Νέας τεχνολογίας τεχνητή καρδιά με μια ηλεκτρονική συσκευή από τιτάνιο, μικρότερη ενός κινητού τηλεφώνου, εφαρμόζεται για πρώτη φορά στη χώρα μας. Η καρδιοχειρουργική επέμβαση για τη μηχανική υποστήριξη από το τελευταίας γενιάς μηχάνημα «ντιμπέικυ Νasa» πραγματοποιείται σήμερα στο Διαβαλκανικό Κέντρο Θεσσαλονίκης από τον καρδιοχειρουργό κ. Παναγιώτη Σπύρου.

Η εμφύτευση μηχανικής καρδιάς θα γίνει στον 54χρονο ασθενή Χαράλαμπο Νένογλου, από τον Στίβο Θεσσαλονίκης, ο οποίος πάσχει από διατατική μυοκαρδιοπάθεια. Η ηλεκτρονική συσκευή, που εφαρμόζεται εδώ και πέντε περίπου χρόνια στο εξωτερικό αλλά εγκρίθηκε για πρώτη φορά στη χώρα τόσο από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας και από ασφαλιστικό ταμείο (ΙΚΑ), θα του δώσει ελπίδες επιβίωσης για μία περίπου πενταετία μέχρι την εξεύρεση κατάλληλου καρδιακού μοσχεύματος. Τοποθετείται σε ασθενείς που βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο καρδιακής ανεπάρκειας και δεν επιδέχονται άλλη επέμβαση πλην της μεταμόσχευσης καρδιάς. «Η συσκευή υποστήριξης της αριστεράς κοιλίας ουσιαστικά γεφυρώνει το χρονικό χάσμα για να διατηρήσει στη ζωή τον ασθενή ώσπου να βρεθεί το κατάλληλο μόσχευμα», εξήγησε χθες στους δημοσιογράφους ο καρδιοχειρουργός κ. Σπύρου. Η μηχανική καρδιά αξονικής ροής αποτελεί επαναστατική εφεύρεση. Κατασκευάστηκε στα εργαστήρια της NASA από έναν μηχανικό που έπασχε ο ίδιος από καρδιά κι έβαλε στόχο ζωής τη διάσωση άλλων ασθενών. «Εμφυτεύτευται εύκολα, είναι εύχρηστη, απλή και μικρού βάρους, σε αντίθεση με σφυγμικές συσκευές παλαιού τύπου, και μπορεί να τοποθετηθεί σε και ασθενείς μικρότερης ηλικίας (παιδιά 10 κιλών) με συγγενείς καρδιοπάθειες», διευκρίνισε ο κ. Σπύρου.

Είναι ηλεκτρονική -λειτουργεί με ηλεκτρομαγνητική κίνηση- και υποστηρίζεται από φορτισμένες μπαταρίες διάρκειας 8 – 10 ωρών. Για το λόγο αυτόν ο ασθενής και το περιβάλλον του εκπαίδευονται κατάλληλα για τον επαναφορτισμό της.

«Το όνειρό μου ήταν να στείλω έναν ασθενή στο σπίτι του και στη δουλειά του με τη συσκευή», ανέφερε ο κ. Σπύρου, τον οποίο ο 54χρονος εμπιστεύθηκε από την πρώτη στιγμή (ήταν απελπισμένος και καθηλωμένος στο κρεβάτι επί διετία). Προηγήθηκε, ωστόσο, αγώνας για την έγκρισή της από ομάδα γιατρών και από τον ίδιο τον ασθενή, ενώ η επιτυχία της θα μειώσει το κόστος (45 εκατ. δρχ.)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή