Μεγάλες οι πιθανότητες επιβίωσης για τα σιαμαία

Μεγάλες οι πιθανότητες επιβίωσης για τα σιαμαία

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Περισσότερες πιθανότητες ενός επιτυχημένου διαχωρισμού από τις αδελφές του Ιράν έχουν τα σιαμαία κορίτσια που είδαν το φως της ζωής πριν από ένα μήνα στη Θεσσαλονίκη. Οι δίδυμες νεογέννητες είναι ενωμένες στον κροταφικό χώρο και συγκεκριμένα στην περιοχή του βρεγματικού και του ινιακού οστού, ωστόσο, όπως έδειξαν οι πρώτες εξετάσεις, δεν μοιράζονται εγκεφαλικό παρέγχυμα. Αυτό, όπως εκτιμούν οι γιατροί, καθιστά λιγότερο επικίνδυνη την επέμβαση, μολονότι δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί αν το αγγειακό δίκτυο και τα οπτικά νεύρα είναι κοινά. Σαφή εικόνα για την κατάσταση του εγκεφάλου θα έχουν οι γιατροί από τη μαγνητική αγγειογραφία και μια σειρά άλλων προεγχειρητικών εξετάσεων στις οποίες θα πρέπει να υποβληθούν τα σιαμαία νεογνά πριν από την επέμβαση.

Ο διαχωρισμός θα γίνει τελικά σε ιατρικό κέντρο της Ευρώπης που θα επιλέξουν οι γονείς των διδύμων με τη βοήθεια και τη συνεργασία των ειδικών γιατρών του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου. Ωστόσο, ούτε ο χρόνος ούτε το κέντρο έχουν ακόμη αποφασιστεί για τη λεπτή αυτή επέμβαση.

Πέντε εβδομάδων

Τα σιαμαία γεννήθηκαν στην Α΄ Μαιευτική Κλινική του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου όπου περιθάλπονται επί πέντε εβδομάδες. Η υγεία τους εξελίσσεται ομαλά, σιτίζονται κανονικά, έχουν πάρει το φυσιολογικό βάρος, αλλά για λόγους ασφαλείας θα παραμείνουν στο ένα από τα δύο νεογνολογικά τμήματα του νοσοκομείου ώσπου να αποφασιστεί ο χρόνος της μεταφοράς τους σε ειδικό ιατρικό κέντρο του εξωτερικού.

Είναι η πρώτη φορά στη χώρα μας που γίνεται δημοσίως γνωστό -παρά την αντίθετη επιθυμία των γονέων- η γέννηση σιαμαίων που είναι ενωμένα στην κροταφική χώρα. Οι γονείς γνώριζαν ότι τα έμβρυα είναι κολλημένα από τον πέμπτο μήνα της κύησης αλλά αρνήθηκαν να διακόψουν την εγκυμοσύνη.

Ο τοκετός έγινε με καισαρική τομή από ομάδα ειδικών γιατρών (νεογνολόγων, νευροχειρουργών κ.λπ.) με επικεφαλής τον καθηγητή κ. Γιάννη Μπόντη. «Οι πιθανότητες να γεννηθούν κρανιοπαγή σιαμαία είναι 1/2.000.000», εξηγεί ο καθηγητής, ο οποίος εκτιμά ότι στην περίπτωση αυτή οι πιθανότητες επιβίωσης μετά τον διαχωρισμό είναι περισσότερες από εκείνες των σιαμαίων του Ιράν. Επιθυμία των γονέων είναι η αποκόλληση της οστικής επαφής να γίνει σε κέντρο του εξωτερικού για το οποίο διεξάγεται έρευνα, ώστε να επιλεγεί εκείνο με τη μεγαλύτερη εμπειρία.

Στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, ωστόσο, είχε γίνει με επιτυχία η πρώτη επέμβαση διαχωρισμού σιαμαίων το 1995. Επρόκειτο για κοιλιοπαγή, τα νεογνά δηλαδή που ήταν ενωμένα στην κοιλιά, είχαν κοινό ήπαρ καθώς και ένα τμήμα του εντέρου. Η επέμβαση έγινε με επιτυχία, αλλά κατά τον διαχωρισμό τους το ένα από τα δύο κοριτσάκια, λόγω του προβλήματος που αντιμετώπιζε (συγγενή καρδιοπάθεια), έχασε τη ζωή του. Η δεύτερη, οκτάχρονη σήμερα, ζει σε περιοχή της κεντρικής Μακεδονίας και είναι υγιέστατη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή