75 νέες υπηρεσίες μέσω ΚΕΠ

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέες διοικητικές πράξεις αναλαμβάνουν να διεκπεραιώσουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, αποφορτίζοντας έτσι δημόσιες υπηρεσίες και μειώνοντας δραστικά τις «ουρές». Μέχρι τον Σεπτέμβριο, 75 νέες διαδικασίες, θα συμπεριληφθούν στο αντικείμενο των ΚΕΠ, μεταξύ των οποίων οι δηλώσεις ΦΠΑ, οι οποίες θα μπορούν να υποβάλονται στα Κέντρα Εξυπηρέτησης, η διεκπεραίωση των διαδικασιών για επιδοτήσεις αγροτικών προϊόντων, η παροχή υπηρεσιών των ΕΛΤΑ σε αγροτικούς δήμους όπου δεν υπάρχουν ταχυδρομεία, η ανανέωση των αδειών των μεταναστών, καθώς επίσης τα ΚΕΠ μπορούν -από χθες- να δέχονται αιτήσεις ετεροδημοτών, προκειμένου να ψηφίσουν στον τόπο κατοικίας τους.

Συνολικά, τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, όπως ανακοίνωσαν χθες ο υπουργός και υφυπουργός Εσωτερικών κ. K. Σκανδαλίδης και N. Μπίστης, θα μπορούν μέχρι τον Σεπτέμβριο να διεκπεραιώνουν 791 είδη συναλλαγών των πολιτών με το Δημόσιο.

Επίσης, με τη λειτουργία των ΚΕΠ, ανασχεδιάστηκαν 326 διοικητικές διαδικασίες, ο χρόνος διεκπεραίωσης των οποίων συντμήθηκε. Χαρακτηριστικά είναι δύο στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες: το πρώτο αφορά τον χρόνο μείωσης διεκπεραίωσης 69 διαδικασιών, κατά 54% και το δεύτερο αφορά την απλούστευση 232 διαδικασιών, που απαιτούσαν συνολικά 646 απαιτούμενα δικαιολογητικά, και μειώθηκαν σε 375 (ποσοστό 58%).

O πρώην υφυπουργός Εσωτερικών κ. Στ. Μπένος, αποχωρώντας από το υπουργείο, «άφησε» 615 ΚΕΠ σε λειτουργία, ενώ μέχρι τέλη Αυγούστου, αναμένεται αυτά να φτάσουν τα 757, καθώς ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για τη λειτουργία 142 νέων Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών. Μέχρι το τέλος του χρόνου σε δήμους, νομαρχίες και περιφέρειες της χώρας θα λειτουργούν 1.000 ΚΕΠ, συνολικού κόστους 150 εκατ. ευρώ, πόροι οι οποίοι και για το 2003 είναι διασφαλισμένοι από το πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας».

Ηδη όμως έχουν δημιουργηθεί τα πρώτα «σύννεφα» στη λειτουργία των Κέντρων, καθώς οι δήμοι καλούνται από το 2004 να αναλάβουν την αρμοδιότητα των ΚΕΠ και βεβαίως το κόστος λειτουργίας τους.

Ενα μέρος του κόστους θα προέλθει -όπως διευκρίνισε ο κ. Σκανδαλίδης- από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους των δήμων, από τον κρατικό προϋπολογισμό. Μέρος του κόστους της λειτουργίας θα είναι αυτοχρηματοδοτούμενο, καθώς οι υπηρεσίες που προσφέρουν τα ΚΕΠ, θα κοστολογηθούν και θα θεσπιστεί ένα «στοιχειώδες παράβολο» -κατά δήλωση του κ. Σκανδαλίδη- που θα δίνει ο πολίτης όταν εξυπηρετείται από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης. Επίσης για τη λειτουργία των ΚΕΠ θα αξιοποιηθούν πόροι των Οργανισμών, διαδικασίες των οποίων διεκεπεραιώνονται από τα Κέντρα.

Στο τέλος του χρόνου, με τη λειτουργία των 1 000 ΚΕΠ, θα απασχολούνται σε αυτά περίπου 3.500 εργαζόμενοι, πολλοί εκ των οποίων θα είναι με 16μηνες συμβάσεις έργου. Πάντως, το οριστικό σχήμα των απασχολούμενων στα ΚΕΠ, θα προκύψει μέσα από προσλήψεις που ήδη μπορούν να γίνουν από τους δήμους, προκειμένου να διασφαλιστεί ένας αριθμός μόνιμου προσωπικού, ενώ μέρος του προσωπικού θα είναι υπάλληλοι μερικής απασχόλησης, προκειμένου τα Κέντρα να λειτουργούν και τις απογευματινές ώρες.

Το επόμενο βήμα για τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, θα είναι η μετεξέλιξή τους -όπως σημείωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών N. Μπίστης- σε ηλεκτρονικά ΚΕΠ, κάτι που προϋποθέτει την ηλεκτρονική διασύνδεση των φορέων της δημόσιας διοίκησης με τα ΚΕΠ, με την επιδίωξη να εκδίδονται επιτόπου τα προϊόντα των διοικητικών διαδικασιών.

Ταυτόχρονα, επιδιώκεται η σύνταξη «χαρτών υποχρεώσεων» των δημόσιων υπηρεσιών προς τους πολίτες, που θα συνοδεύονται από ένα σύστημα ελέγχου της τήρησης των δεσμεύσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή