Νομιμοποιούνται 50.000 στρέμματα στην Αττική

Νομιμοποιούνται 50.000 στρέμματα στην Αττική

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πρώτοι «αυθαιρετούχοι» που αναμένεται να περάσουν στη… νομιμότητα είναι, υπό φυσιολογικές συνθήκες, όσοι έχουν τις ιδιοκτησίες τους στα, περίπου, 50.000 στρέμματα 10 οικισμών της Αττικής και άλλων 7 δήμων σε όλη τη χώρα.

Παράλληλα, προωθούνται -εκτός απροόπτου- τα Περιφερειακά Χωροταξικά Σχέδια για τις περιφέρειες της χώρας, αλλά και οι χωροταξικές μελέτες για σειρά νησιωτικών και ηπειρωτικών περιοχών της χώρας. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ, υπό την υφυπουργό κ. Ροδούλα Ζήση, επιχειρούν την απεμπλοκή συγκεκριμένων πολεοδομικών μελετών από τα συσσωρευμένα προβλήματα ετών με στόχο την ταχύτερη δυνατή εφαρμογή των νέων σχεδίων.

Σε ό,τι αφορά την Αττική, πρόκειται για τις περιοχές Καματερό, Βάρη, Ραφήνα, Μαρούσι, Ασπρόπυργο, Μέθανα, Καλύβια, Βίλια, Πόρτο Γερμενό και Προσήλι. Παράλληλα, προβλέπονται εντάξεις σε άλλους 7 δήμους της χώρας. Πρόκειται για την Πολίχνη Θεσσαλονίκης, το Αργος, το Αίγιο, το Καρπενήσι, την Ξάνθη, το Πυθαγόρειο Σάμου και τη Μυτιλήνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε ό,τι αφορά τη δεύτερη κατοικία, λίαν συντόμως πρόκειται να ενταχθούν στο σχέδιο πάνω από 7.000 στρέμματα (εκ των οποίων τα 5.900 περίπου αφορούν εντάξεις παραθεριστικής κατοικίας). Οι οικισμοί για τους οποίους έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ένταξης για δεύτερη κατοικία είναι τα Λημνιά Χίου, ο Κάβρος στα Χανιά και η Καλλικράτεια Χαλκιδικής.

Στην υπόλοιπη χώρα

Υπό εξέταση είναι οι πολεοδομικές μελέτες και για αρκετές άλλες περιοχές σε όλη τη χώρα. Σε αρκετές περιπτώσεις, μάλιστα, οι εκκρεμότητες αφορούν ιδιαιτέρως πυκνοκατοικημένες, με δεκάδες αυθαίρετα κτίσματα, αλλά και με έντονο τουριστικό ή οικονομικό ενδιαφέρον. Μεταξύ αυτών, είναι η Κασσάνδρα Χαλκιδικής, το Λιτόχωρο Πιερίας, η Νέα Αγχίαλος Μαγνησίας, η Πρέβεζα και η Γουμένισα.

Ως προς τα «υπόλοιπα» του χωροταξικού χάρτη:

– Προωθείται άμεσα η τροποποίηση σχεδίων πόλης για τους δήμους Αθηναίων, Κηφισιάς, Αγ. Παρασκευής, Γλυφάδας, Μοσχάτου, Καλλιθέας, Χαϊδαρίου, Ασπροπύργου, Κορυδαλλού, Παλλήνης, Νέας Ιωνίας, Ανω Λιοσίων, Αμαρουσίου, Βάρης, Ιλίου, Νίκαιας, Βούλας, Σαλαμίνας και Αγίων Αναργύρων.

– Ολοκληρώνονται τα Περιφερειακά Χωροταξικά Σχέδια για τη Θεσσαλία την Ηπειρο, την Πελοπόνησσο, τη Δυτική Ελλάδα και την Κρήτη και, σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΧΩΔΕ, μέχρι το τέλος του μήνα η κ. Παπανδρέου θα έχει υπογράψει τα Περιφερειακά Χωροταξικά Σχέδια για τη Στερεά Ελλάδα, το Βόρειο Αιγαίο και τη Δυτική Μακεδονία.

– Εχουν ολοκληρωθεί οι χωροταξικές μελέτες για το Αγιο Ορος, τη Χίο, τη Τήνο, το Καλλίδρομο και την Παράκτια Ζώνη του Εβρου.

– Τέλος, «υπογραφές» αναμένουν οι μελέτες για την Πάρο και την Αντίπαρο, την Κεφαλονιά και την Ιθάκη, τις ακτές Χαλκιδικής και τις νότιες ακτές του Ρεθύμνου, ενώ στο στάδιο της αναπροσαρμογής είναι οι μελέτες για τα Οινόφυτα και τις ακτές του Κορινθιακού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή