H εκτός σχεδίου δόμηση στα νησιά σε οικόπεδα με κλίση πάνω από 35%

H εκτός σχεδίου δόμηση στα νησιά σε οικόπεδα με κλίση πάνω από 35%

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πακέτο μέτρων για το ζήτημα των αυθαιρέτων αλλά και τους όρους τής εκτός σχεδίου δόμησης θα περιέχει και ρυθμίσεις για τη δομηση στα νησιά, με εξαιρετική σημασία για τις περιοχές των Κυκλάδων όπου προωθείται η έκδοση των σχετικών προεδρικών διαταγμάτων. H δέσμη ρυθμίσεων αναμένεται να προωθηθεί εντός του τρέχοντος μηνός, κατά περίπτωση, δηλαδή είτε με υπουργικές αποφάσεις είτε με νομοθετικές ρυθμίσεις.

Σύμφωνα με τις, κατά καιρούς δηλώσεις, της κ. B. Παπανδρέου, εκτός των άλλων θα περιλαμβάνεται:

Νομοθετική ρύθμιση για τη μη αναδρομικότητα των διαταγμάτων που αφορούν στους όρους δόμησης στα νησιά. Ως εκ τούτου, υλοποιούνται κανονικά οι άδειες που είχαν εκδοθεί πριν από τη δημοσίευση αυστηρότερων διαταγμάτων (π.χ. Τήνου, Μεσογείων).

Ρύθμιση ώστε να είναι δυνατή και πλέον. Εφ’ εξής, όμως, θα προσμετρούνται στη συνολική επιφάνεια του κτίσματος και τα υπόγεια. Με τον τρόπο αυτόν επιχειρείται αφ’ ενός να «απελευθερωθεί» η δόμηση που αφορά κεκλιμμένες επιφάνειες και αφ’ ετέρου να αποτραπεί η τακτική πολλών ιδιοκτητών να κατασκευάζουν εκτεταμένα υπόγεια κτίσματα τα οποία, σε δεύτερη φάση, ξεμπαζώνονται και μετατρέπονται σε απολύτως κατοικίσιμους ορόφους. Παράλληλα, αυξάνεται ο συντελεστής δόμησης, δηλαδή τα τετραγωνικά που μπορεί να χτίσει κάποιος ανάλογα με την έκταση του οικοπέδου. Συγκεκριμένα, σήμερα στα εκτός σχεδίου υπάρχει δικαίωμα δόμησης 200 τετραγωνικών. Στο εξής θα μπορούν να χτιστούν 250 τετραγωνικά, στα οποία, όμως, θα συμπεριλαμβάνονται και τα υπόγεια εάν υπάρχουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή