Μέχρι 48 μήνες δόσεις προστίμων

Μέχρι 48 μήνες δόσεις προστίμων

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ρύθμιση που ικανοποιεί τις προεκλογικές ανάγκες του κυβερνώντος κόμματος και, εν μέρει, την ανάγκη επίλυσης ενός χρόνιου προβλήματος, αυτού των αυθαιρέτων, προωθεί η κυβέρνηση.

Η σχετική ρύθμιση, που περιλαμβάνει δυνατότητα εξόφλησης των προστίμων μέχρι και σε 48 δόσεις, αλλά και εφάπαξ καταβολή με έκπτωση έως και 50% επί των προστίμων, περιλαμβάνεται σε κοινή υπουργική απόφαση των υφυπουργών Περιβάλλοντος κ. Ροδούλας Ζήση και Οικονομικών κ. Απ.Φωτιάδη και έρχεται να υλοποιήσει όσα η ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ είχε αφήσει να διαρρεύσουν τους προηγούμενους μήνες. Βέβαια, από τη δυνατότητα εφάπαξ αποπληρωμής των προστίμων ανέγερσης και διατήρησης αυθαιρέτου μπορούν να ωφεληθούν μόνον «έχοντες», καθώς ακόμη και μετά τις εκπτώσεις (40% ή 50% επί του συνόλου) το ποσό καταβολής, ανάλογα με τα τετραγωνικά, ξεκινά από 6.000 ευρώ και υπό ορισμένες συνθήκες υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, με τη νέα υπουργική απόφαση λαμβάνονται υπόψη σειρά κοινωνικών κριτηρίων, όπως το εάν το αυθαίρετο είναι πρώτη κατοικία, ο αριθμός των μελών της οικογένειας, η ύπαρξη προστατευόμενου ατόμου με κινητικές δυσκολίες ή άλλη αναπηρία, εάν οι κάτοικοι είναι παλιννοστούντες Ελληνες από τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ.

Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι:

– Οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων κτισμάτων, εμβαδού έως 400 τετραγωνικών μέτρων εάν πρόκειται για πρώτη – κύρια κατοικία και εμβαδού έως 250 μέτρων εάν πρόκειται για δεύτερη κατοικία, μπορούν να ζητήσουν τη ρύθμιση των βεβαιωμένων από την Πολεοδομία και την Εφορία προστίμων ανέγερσης και διατήρησης αυθαιρέτου σε 36 μήνες ή εφάπαξ με έκπτωση 40%.

-Ευνοϊκότερη ρύθμιση προβλέπεται στις περιπτώσεις που η αυθαίρετη κατοικία αποτελεί τη μοναδική και κύρια κατοικία του ιδιοκτήτη και των μελών της οικογένειάς του. Στην περίπτωση αυτή, παρέχεται η δυνατότητα τμηματικής εξόφλησης σε 48 μήνες ή εφάπαξ με έκπτωση 50% επί του συνόλου των οφειλών. Ωστόσο, για να γίνει χρήση των ευνοϊκότερων διατάξεων, το συνολικό εμβαδόν της κατοικίας δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 120 τετραγωνικά μέτρα ή θα πρέπει στα προστατευόμενα μέλη της οικογένειας του δικαιούχου να υπάρχει άτομο με ειδικές ανάγκες και συγκεκριμένα με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67% ή, τέλος, θα πρέπει η οικογένεια που κατοικεί να προέρχεται από τις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι ως «μέλη» της οικογενείας νοούνται και οι γονείς.

– O έλεγχος των δικαιολογητικών θα πραγματοποιείται από τα κατά τόπους πολεοδομικά γραφεία. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν σχετική αίτηση, ζητώντας να υπαχθούν στις νέες ρυθμίσεις. H αίτηση θα πρέπει να συνοδεύεται από τα κατά περίσταση δικαιολογητικά που θα αποδεικνύουν το είδος της κατοικίας (κύρια ή δεύτερη), την οικογενειακή κατάσταση του αιτούντος, την ύπαρξη ατόμου με ειδικές ανάγκες.

Ο έλεγχος των απαιτούμενων δικαιολογητικών για τη δυνατότητα υπαγωγής των προστίμων στις ευνοϊκές ρυθμίσεις διενεργείται από την πολεοδομική υπηρεσία και εφόσον τηρούνται οι προϋποθέσεις θα εκδίδεται η απόφαση του προϊσταμένου τομέα αυθαίρετων κατασκευών εντός χρονικού διαστήματος 20 ημερών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης από τον ενδιαφερόμενο.

– Οι ιδιοκτήτες στους οποίους έχουν ήδη επιβληθεί και βεβαιωθεί τα πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης αυθαιρέτου, πριν από την έκδοση της νέας απόφασης, θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για την υπαγωγή τους στις νέες ρυθμίσεις, είτε για το σύνολο της οφειλής είτε για το υπόλοιπο.

Η Πολεοδομία θα πρέπει σε 20 ημέρες, από την υποβολή της σχετικής αίτησης, να εκδώσει απόφαση με την οποία ο υπόχρεος θα υπάγεται στους νέους όρους ρύθμισης των οφειλών.

– O οφειλέτης χάνει το ευεργέτημα της ρύθμισης εφόσον δεν εξοφλήσει 3 συνεχόμενες δόσεις, ενώ το ύψος κάθε δόσης δεν μπορεί να υπολείπεται τα 60 ευρώ μηνιαίως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή