Προβλήματα υγείας σε εφήβους από δίαιτες

Προβλήματα υγείας σε εφήβους από δίαιτες

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Αδυναμία ανάπτυξης μυών στα αγόρια και αμηνόρροια στα κορίτσια μπορούν να προκαλέσουν οι αυστηρές, περιοριστικές δίαιτες στην εφηβεία, σύμφωνα με επισημάνσεις του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών.

Καθώς το καλοκαίρι απαιτεί καλλίγραμμα κορμιά στην παραλία, χιλιάδες νέοι αυτή την περίοδο προσπαθούν να χάσουν περιττά κιλά, υποβάλλοντας τον οργανισμό τους σε εξαντλητικές δίαιτες. Η περίοδος αυτή αποτέλεσε αφορμή για το ΚΕΠΚΑ να προχωρήσει σε μια σειρά επισημάνσεων σχετικά με τις πιέσεις που ασκούν φίλοι και συγγενείς, θέλοντας… στυλάκι εφήβους και έφηβες.

«Τέτοιες πιέσεις μπορεί να οδηγήσουν στη δημιουργία ενός διεστραμμένου προτύπου σωματικής εμφάνισης», τονίζουν οι υπεύθυνοι του Κέντρου, σε μια προσπάθεια να πείσουν τους ενδιαφερόμενους να συμβουλεύονται γιατρό ή διαιτολόγο.

«Υπάρχουν δύο τρόποι για να χάσει κανείς βάρος: ένας σωστός κι ένας λάθος», επισημαίνει το ΚΕΠΚΑ.

Λάθος είναι να παραλείπουμε γεύματα, να τρώμε μόνο ψωμί διαίτης, να πίνουμε μόνο νερό, να παίρνουμε χάπια αδυνατίσματος ή να προκαλούμε εμετό μετά το φαγητό. Τέτοιες προσπάθειες μπορεί μεν να έχουν αποτέλεσμα απώλειας ενός ή δύο κιλών, αλλά είναι απίθανο να διατηρήσει κάποιος αυτό το βάρος για αρκετό καιρό.

Σωστό είναι να κάνουμε διαχρονικές αλλαγές στις διατροφικές μας συνήθειες και τη φυσική μας δραστηριότητα, κυρίως με τακτική γυμναστική (3 φορές την εβδομάδα).

Ακόμη και οι δίαιτες χαμηλών θερμίδων που επιτρέπουν ορισμένα μόνο φαγητά, μπορεί να βλάψουν την υγεία ακριβώς επειδή δεν επιτρέπουν την πρόσληψη αρκετών βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων από τον οργανισμό.

Σύμφωνα με το ΚΕΠΚΑ, έρευνες έχουν αποδείξει ότι η γρήγορη απώλεια βάρους με «δίαιτες πείνας» έχει επιπτώσεις στην υγεία των εφήβων όπως πέτρες στη χολή, απώλεια μαλλιών, αδυναμία, διάρροιες, αλλά και σοβαρές ασθένειες όπως η νευρική ανορεξία, η οποία προκαλεί μη αναστρέψιμες βλάβες στον οργανισμό, ακόμη και τον θάνατο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή