Στο δρόμο κατεβαίνουν σήμερα οι δήμαρχοι Αττικής

Στο δρόμο κατεβαίνουν σήμερα οι δήμαρχοι Αττικής

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στους δρόμους βγαίνουν σήμερα οι δήμαρχοι της Αττικής, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, επιδιώκοντας να μεγαλώσουν την «πίτα» των πόρων που διαχειρίζονται από τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού. «Δήμοι και κοινότητες, βρίσκονται στα πρόθυρα οικονομικής κατάρρευσης», επισημαίνει η Τοπική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ) και ζητά να αυξηθούν τα έσοδα όλων των δήμων της χώρας, κατά 350 εκατ. ευρώ. Αιτία του κακού, όπως υποστηρίζει η Τοπική Ενωση, είναι το γεγονός ότι δεν αποδίδονται στην Αυτοδιοίκηση οι πόροι που διά νόμου έχουν θεσμοθετηθεί, αλλά και γιατί ενώ μεταφέρονται στους δήμους νέες αρμοδιότητες, δεν μεταφέρονται και οι αντίστοιχοι πόροι.

Με αίτημα, λοιπόν, την απόδοση όλων των θεσμοθετημένων πόρων, την αύξηση των εσόδων τους για το 2003 και τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι δήμαρχοι σήμερα στις 10.30 το πρωί, θα πορευτούν από τα γραφεία της Ενωσής τους (X. Τρικούπη), προς το υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να συναντηθούν με τον υπουργό κ. K. Σκανδαλίδη. «Ανάλογα με τα αποτελέσματα της συνάντησης», ανακοινώνει η ΤΕΔΚΝΑ, «θα καθορίσουμε την περαιτέρω πορεία μας».

Για το ίδιο θέμα, το οικονομικό πρόβλημα, συναντήθηκε χθες με τον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΚΕ), κ. Π. Κουκουλόπουλος. O πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τις διαστάσεις του προβλήματος, αφετηρία του οποίου έχουν όχι τόσο τα ποσά, όσο οι αποφάσεις που τα συνοδεύουν και περιορίζουν την αυτονομία των κινήσεων των αιρετών. Πάντως το θέμα θα απασχολήσει στις 30 Ιουλίου τη συνάντηση που θα έχει ο πρωθυπουργός με την Εκτελεστική Επιτροπή της ΚΕΔΚΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη συνάντηση, από τον κ. Κουκουλόπουλο τέθηκε το θέμα της αυτονομίας των δήμων, δηλαδή της δυνατότητας να διαχειρίζονται τους πόρους τους και ιδιαίτερα τα έσοδά τους από τον κρατικό προϋπολογισμό, τα οποία για το 2003 ανέρχονται στο σημαντικό ποσόν των 2,4 δισ. ευρώ.

Ο πρωθυπουργός φέρεται θετικός στο αίτημα να αυτοδιαχειρίζονται τα έσοδά τους οι δήμοι, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξουν και σοβαροί μηχανισμοί ελέγχου για τον τρόπο που τα διαχειρίζονται.

Σχετική πρόταση φαίνεται να επεξεργάζεται και η ΚΕΔΚΕ, καθώς πιθανότατα θα προτείνει τη δημιουργία μια ανεξάρτητης αρχής, η οποία θα ελέγχει όχι μόνο την οικονομική διαχείριση των δήμων, αλλά και διοικητικές τους αποφάσεις. Στο μεταξύ, σε κινητοποιήσεις βρίσκονται και οι εργαζόμενοι στους δήμους, καθώς η Ομοσπονδία τους (ΠΟΕ-ΟΤΑ), αποφάσισε για αύριο 4ωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στις 11π.μ. στο υπουργείο Εσωτερικών.

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ, αντιδρά στο νομοσχέδιο για τη μερική απασχόληση, όπως επίσης διαφωνεί και με την καθιέρωση δεικτών αποδοτικότητας και αποτελεσμαστικότητας, για τους εργαζόμενους στους δήμους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή