17N: ρήξη προέδρου – εισαγγελέα στη δίκη

17N: ρήξη προέδρου – εισαγγελέα στη δίκη

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε έντονη ρήξη ως προς τον τρόπο που διεξάγεται η ακροαματική διαδικασία στη δίκη της 17ήρθαν χθες ο πρόεδρος της έδρας κ. Μιχάλης Μαργαρίτης με τον εισαγγελέα κ. Χρήστο Λάμπρου. Να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που οι δύο άνδρες εκφράζουν ανοιχτά τη διαφωνία τους, ωστόσο το χθεσινό συμβάν είναι από τα πλέον χαρακτηριστικά.

Αφορμή της έντασης που δημιουργήθηκε ήταν η πολύωρη -σχεδόν τεσσάρων ωρών- κατάθεση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Φοίβου Ιωαννίδη, ο οποίος προσήλθε ως μάρτυρας υπεράσπισης του Γιάννη Σερίφη. O πρόεδρος της έδρας επισήμανε στο δικαστήριο ότι η δίκη καθυστερεί επικίνδυνα, παρατήρηση η οποία προκάλεσε τον σχολιασμό του εισαγγελέα που με τη σειρά του υποστήριξε ότι η δίκη καθυστερεί γιατί δεν τηρούνται οι διατάξεις της ποινικής δικονομίας.

Η θέση αυτή εξόργισε τον κ. M. Μαργαρίτη. «Σας προκαλώ να μου πείτε σε τι αναφέρεστε. Ποια διάταξη δεν εφαρμόζεται. Και εσείς κάνετε συνέχεια ερωτήσεις. Ποτέ δεν νοιαστήκατε για τίποτα», είπε.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Το αντικείμενο είναι συγκεκριμένο. Οι μάρτυρες έρχονται εδώ και αναλύουν. Μπορώ να βλέπω να ζημιώνεται το έργο της δικαιοσύνης;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θα πεθάνετε εδώ μέσα τον πρόεδρο. Δεν τον υποστηρίζετε. Και εφεξής θα απαγορεύω τις ερωτήσεις…

Λίγο νωρίτερα, πάντως, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Φοίβος Ιωαννίδης υποστήριξε ότι αν και τα κίνητρα της 17ήταν λανθασμένα, ωστόσο ήταν πολιτικά. «Εάν δεν ήταν πολιτικό το κίνητρο στη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη, τότε τι ήταν;» αναρωτήθηκε ο βουλευτής, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στον Γιάννη Σερίφη λέγοντας ότι «δεν έκρυψε ποτέ ποιος είναι. Είναι αντεξουσιαστής και στηρίζει τις απόψεις του με δημόσια δράση».

Ο ίδιος άφησε και αιχμές κατά των διωκτικών αρχών λέγοντας με σαφήνεια ότι οι μηχανισμοί μπορούν όταν θέλουν να καταστήσουν κάποιον ένοχο. Στο σημείο αυτό ο Δημήτρης Κουφοντίνας ζήτησε από τον βουλευτή να χαρακτηρίσει ιστορικά αυτή την δίκη, αν και όπως του είπε, οι δύο τους έχουν διαφορές.

«Ο όρος πολιτική δίκη δεν υπάρχει», είπε ο βουλευτής και πρόσθεσε: «η δίκη είναι μία και εάν υπάρχει πολιτικό υπόβαθρο αυτό συνάγεται από το αν η δράση είχε πολιτικά κίνηρα. Εγώ δέχομαι ότι η δράση της 17είχε λανθασμένα πολιτικά κίνητρα». Μιλώντας μάλιστα για τον Κουφοντίνα, ο κ. Ιωαννίδης χαρακτήρισε τιμητική για τον κατηγορούμενο την πράξη της εμφάνισης και ανάληψης των ευθυνών του.

Χθες επρόκειτο να καταθέσει και ο πατέρας τον αδελφών Ξηρού, κάτι που ωστόσο δεν κατέστη δυνατόν καθώς ο ιερέας αρνήθηκε να διαβεβαιώσει στην ιερωσύνη του (σ.σ. οι κληρικοί δεν ορκίζονται στο Ευαγγέλιο), προκαλώντας κώλυμα στο δικαστήριο το οποίο δεν μπορεί να δεχθεί ανομωτί κατάθεση.

Ο πατέρας Τριαντάφυλλος ενέμεινε στην θέση του και τελικώς αποχώρησε χωρίς να καταθέσει, λέγοντας: «Δεν θέλω να παραβείτε τον νόμο. Δεν θα καταθέσω και είναι όλα όμορφα και ωραία».

Κατά τα άλλα, οι συνήγοροι του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου κατέθεσαν στο δικαστήριο έγγραφο από το οποίο προκύπτει ότι οι απολογίες κάποιων εκ των κατηγορουμένων ενώπιον της ανακρίτριας Θ. Μπούρη ελήφθησαν παρουσία τεσσάρων ένοπλων αστυνομικών, ενώ χθες ξεκίνησε την κατάθεσή του και ο καθηγητής γαλλικού πανεπιστημίου κ. Δημήτρης Σκαρπαλέζος.

Ο μάρτυρας αναφέρθηκε στην ίδρυση της ΛΕΑ αλλά και στο κίνημα της 29ης Μαΐου στο οποίο ήταν μαζί με τον Γιωτόπουλο.

«Δεν είχα δει ποτέ τον Αλέκο να παίζει τον ρόλο του αρχηγού. Πάντοτε είχε επιφύλαξη σε αυτό τον ρόλο», υποστήριξε. H κατάθεση του κ. Σκαρπαλέζου θα συνεχιστεί σήμερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή