Γιατροί Χωρίς Σύνορα: πάντα παρόντες

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: πάντα παρόντες

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οταν πεινάνε, πάμε με ένα κουτί… μπισκότα», «Οταν χρειάζονται γιατρό, πάμε με ένα κουτί… εργαλεία» (ιατρικά κιτ), «Οταν διψάνε, πάμε με ένα κουτί… χάπια» (για την εξυγίανση του μη πόσιμου νερού).

Οι τρεις φράσεις-κλειδιά αντιπροσωπεύουν τα καθημερινά «εργαλεία-σύμβολα» της ιατρικής και ανθρωπιστικής δράσης και πρακτικής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, που επιστρατεύθηκαν για τη νέα εκστρατεία ενημέρωσης της οργάνωσης. Ταυτόχρονα κυκλοφόρησε και ένα πολύχρωμο περιβραχιόνιο, που αποτελεί δείκτη υποσιτισμού. Ετσι, όταν το περιβραχιόνιο που θα φορεθεί στο μπράτσο ενός παιδιού δείξει κόκκινο, αποκαλύπτει γρήγορα και άμεσα το μέγεθος του προβλήματος. Κάθε φορά που ξεσπά μία κρίση σε κάποιο σημείο του πλανήτη και οι εκκλήσεις για βοήθεια περισσεύουν, οι πολίτες σπεύδουν να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους με όποιον τρόπο μπορούν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η ανάγκη πρόσβασης των πληθυσμών σε καθαρό πόσιμο νερό. Για να καλυφθούν οι ημερήσιες ανάγκες ενός πρόσφυγα απαιτούνται 15 – 20 λίτρα νερού. Αυτό συνεπάγεται ότι με την αποστολή ενός φορτίου 1.000 λίτρων ικανοποιούνται οι ανάγκες μόνο 50 ατόμων για μία ημέρα, ενώ την ίδια στιγμή η πλειονότητα του πληθυσμού διατρέχει τον κίνδυνο να μην έχει πρόσβαση σε πόσιμο νερό. Διαπιστώνεται, λοιπόν, ότι είναι πιο σημαντικό από την αποστολή φιαλών νερού να εξασφαλίζονται πολλαπλάσιες ποσότητες πόσιμου νερού στον τόπο της παρέμβασης. Εκτός από τη νέα ενημερωτική καμπάνια τους, οι Ελληνες Γιατροί χωρίς Σύνορα παρουσιάζουν με σχετικό έντυπο τη μέχρι σήμερα δράση τους από το 1990, οπότε και ιδρύθηκε το ελληνικό τμήμα της οργάνωσης. Από την πρώτη αποστολή τους στο Ψυχιατρείο της Λέρου με προγράμματα αποασυλοποίησης και εκμάθηση βασικών δεξιοτήτων στους ψυχικά ασθενείς μέχρι την παρουσία τους το 2002 στην Παλαιστίνη, όπου παρείχαν ιατρική περίθαλψη σε περίπου 5.500 αποκλεισμένους κατοίκους της Βηθλεέμ και της Ραμάλα, οι εθελοντές γιατροί έχουν σταθεί στο πλευρό αρκετών δοκιμαζόμενων λαών ανά τον κόσμο. Οι ΓΧΣ προσέφεραν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους κατά τη διάρκεια εχθροπραξιών, σε περιοχές που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές αλλά και σε περιοχές, όπου εμφανίστηκε επιδημική έξαρση μεταδιδόμενων νοσημάτων, όπως το έιτζ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή