Καμία ανησυχία από κρούσματα άνθρακα σε βοοειδή

Καμία ανησυχία από κρούσματα άνθρακα σε βοοειδή

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για τη δημόσια υγεία», δήλωσε χθες ο υφυπουργός Γεωργίας κ. Φώτης Χατζημιχάλης με αφορμή την εκδήλωση κρουσμάτων άνθρακα σε βοοειδή της περιοχής Λεπενούς του νομού Αιτωλοακαρνανίας και πρόσθεσε ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή εξάπλωσης της νόσου. Ειδικότερα, την περασμένη Δευτέρα, έπειτα από εξέταση δείγματος από βοοειδή στο Κτηνιατρικό Εργαστήριο Ιωαννίνων επιβεβαιώθηκε η παρουσία της νόσου του άνθρακα. H νόσος έχει ήδη εντοπιστεί σε τέσσερις εκτροφές βοοειδών, ενώ έως και χθες είχαν σημειωθεί 53 θάνατοι ζώων. O άνθρακας είναι μία λοίμωξη η οποία οφείλεται στην είσοδο των σπορίων του βακίλλου του άνθρακα στον οργανισμό. Πρόκειται για ζωονόσο, στην οποία πολλά θηλαστικά, κυρίως τα φυτοφάγα βοοειδή, αιγοπρόβατα και άλογα είναι ευπαθή. H μετάδοση από ζώο σε ζώο είναι σπάνια και η μόλυνση συνήθως προέρχεται από κοινή πηγή μέσω της κατάποσης σπόρων από ζωοτροφές, το έδαφος ή μολυσμένα πρόβατα. Στον άνθρωπο η λοίμωξη οφείλεται κυρίως στην επαφή με μολυσμένα ζωικά προϊόντα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας, οι κτηνιαρχικές αρχές του νομού Αιτωλοακαρνανίας έλαβαν όλα τα απαραίτητα μέτρα τόσο για τη διάγνωση της νόσου -λήψη και αποστολή δειγμάτων στα αρμόδια εργαστήρια του υπουργείου-, όσο και για τον έλεγχο αυτής, με περιορισμό των εκτροφών, παροχή καθαρού πόσιμου νερού στα ζώα, συστάσεις προς τους κτηνοτρόφους της περιοχής και προσωρινή απαγόρευση σφαγής των ζώων. Παράλληλα, από χθες έχει ξεκινήσει και ο εμβολιασμός των ζώων – η πρώτη παραλαβή των εμβολίων στην Αιτωλοακαρνανία έγινε χθες. Σημειώνεται ότι κρούσματα της νόσου έχουν εντοπιστεί στον ίδιο νομό και τα έτη 1999, 2000.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή