Σπύρου: Εχασα τη μάχη αλλά όχι τον πόλεμο

Σπύρου: Εχασα τη μάχη αλλά όχι τον πόλεμο

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Στην ανεπάρκεια της δεξιάς καρδιακής κοιλίας αποδίδει το θάνατο του 54χρονου Χαράλαμπου Νένογλου, ο καθηγητής Καρδιοχειρουγικής Παναγιώτης Σπύρου, που έδωσε μάχη σε πολύωρη επέμβαση να πετύχει την πρώτη εμφύτευση τεχνητής καρδιάς με μηχάνημα νέας τεχνολογίας. «Εχασα τη μάχη αλλά τον πόλεμο θα τον κερδίσω», είπε χθες στους δημοσιογράφους, δεκαπέντε ώρες μετά την ατυχή έκβαση του πρωτοποριακού ιατρικού εγχειρήματος.

Απογοητευμένος και ταυτόχρονα οργισμένος για τη δημοσίευση παραποιημένων στοιχείων που αφορούσαν στα αίτια της κατάληξης, ο κ. Σπύρου εξήγησε ότι, παρά την επιτυχή επέμβαση, η άσχημη κατάληξη δεν οφείλεται ούτε σε τεχνικά προβλήματα ούτε σε αιμορραγία. «Η τεχνητή καρδιά στήριξε την αριστερή κοιλία αλλά η δεξιά, λόγω ανεπάρκειας, δεν άντεξε σ’ αυτήν τη δοκιμασία», υπογράμμισε.

Οι δύσκολες αυτές επεμβάσεις υποκρύπτουν απρόβλεπτους κινδύνους, ωστόσο στις εμφυτεύσεις της επαναφορτισμένης τεχνητής καρδιάς οι περισσότεροι ασθενείς καταλήγουν από ανεπάρκεια. Οσον αφορά στο τεχνικό πρόβλημα που προέκυψε κατά τη διάρκεια της επέμβασης, ο καθηγητής ανέφερε ότι η ομάδα «αναγκάστηκε να κάνει τη μετατροπή για να αποφύγει τον κίνδυνο αιμορραγίας στο χειρουργείο».

Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τα στατιστικά δεδομένα από την εφαρμογή της επαναφορτιζόμενης συσκευής «Ντιμπέιτι ΝΑSΑ», ο κ. Σπύρου διευκρίνισε ότι οι εμφυτεύσεις τεχνητής καρδιάς με το συγκεκριμένο μηχάνημα βρίσκονται σε πειραματικό – κλινικό στάδιο. «Το μηχάνημα δεν είναι ούτε πανάκεια ούτε μαγικό ραβδί. Αποτελεί, όμως, μια λύση για την υποστήριξη της καρδιάς και δίνει τη δυνατότητα σε ασθενείς με καρδιακή αναπάρκεια να επιβιώσουν ώς την εξεύρεση κατάλληλου μοσχεύματος». Για το λόγο αυτό δήλωσε αποφασισμένος να μην εγκαταλείψει την προσπάθεια και να συνεχίσει τον «αγώνα για τους 100 περίπου καρδιοπαθείς που χάνουν τη μάχη με τη ζωή κάθε χρόνο περιμένοντας στις λίστες για συμβατό μόσχευμα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή