Σε έξαρση η παιδική πορνογραφία

Σε έξαρση η παιδική πορνογραφία

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις έχει λάβει το φαινόμενο της παιδικής πορνογραφίας στο Διαδίκτυο, με τις ιστοσελίδες που διακινούν παράνομο φωτογραφικό υλικό να πολλαπλασιάζονται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς και τις διωκτικές αρχές να αδυνατούν να περιορίσουν το πρόβλημα, παρά τις συνεχείς προσπάθειες που καταβάλλουν.

Μια απλή έρευνα, εξάλλου, μέσω κάποιας από τις πιο γνωστές μηχανές αναζήτησης, αποκαλύπτει περισσότερες από 330.000 σελίδες παιδικής πορνογραφίας, κάθε μία εκ των οποίων διαθέτει αρκετές χιλιάδες παράνομες φωτογραφίες.

Μόνο στη χώρα μας, από την αρχή του έτους, οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων έχουν αποκαλύψει 11 υποθέσεις παιδικής πορνογραφίας και έχουν συλλάβει 27 άτομα που συμμετείχαν στα κυκλώματα διακίνησης παράνομου φωτογραφικού υλικού. Σε τέσσερις, μάλιστα, από τις περιπτώσεις, οι συλληφθέντες παραπέμφθηκαν στον ανακριτή και εις βάρος τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος, αφού όχι μόνο αναπαρήγαγαν παράνομες φωτογραφίες που υπήρχαν ήδη στο Διαδίκτυο, αλλά οι ίδιοι έβρισκαν, φωτογράφιζαν και κακοποιούσαν ανήλικα παιδιά.

Η τελευταία επιτυχία της αστυνομίας σημειώθηκε μόλις την περασμένη Τρίτη με τη σύλληψη ενός 48χρονου από την Πορταριά Βόλου, ο οποίος μαζί με συνεργάτη του -εξακολουθεί να αναζητείται- είχαν κατασκευάσει ιστοσελίδα μέσω της οποίας διακινούσαν υλικό παιδικής πορνογραφίας, μέρος του οποίου είχε αιμομικτικό χαρακτήρα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας, οι δράστες μέσω της ιστοσελίδας που είχαν κατασκευάσει διακινούσαν φωτογραφίες ανήλικων κοριτσιών και αγοριών σε άσεμνες στάσεις και κατά τη διάρκεια σεξουαλικών περιπτύξεων, ενώ παράλληλα εξέθεταν σε δημόσια θέα φωτογραφίες ανυποψίαστων ανθρώπων σε ιδιωτικές τους στιγμές, τις οποίες είχαν αναπαραγάγει χρησιμοποιώντας κρυφές κάμερες και τηλεφακούς σε κοινόχρηστους χώρους! O συνολικός αριθμός των διαθέσιμων φωτογραφιών ξεπερνούσε τις 25.000, ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η ιστοσελίδα αριθμούσε 4.273 εγγεγραμμένα μέλη, τα οποία πληρώνοντας συνδρομή μπορούσαν είτε σε μηνιαία είτε σε ημερήσια βάση να έχουν στη διάθεσή τους καινούργιο υλικό.

Επιπλέον, οι δύο ιδρυτές της σελίδας φιλοξενούσαν αγγελίες μέσω των οποίων προέτρεπαν -κυρίως ανηλίκους- σε ερωτικές συνευρέσεις με τρίτους. Την ιστοσελίδα είχαν επισκεφθεί 600.000 άτομα…

Σύμφωνα με αξιωματούχους της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων, για την εξιχνίαση κυκλωμάτων διακίνησης πορνογραφικού υλικού ειδικά εκπαιδευμένοι αστυνομικοί περιηγούνται σε καθημερινή βάση στις συγκεκριμένες ιστοσελίδες και ανιχνεύουν με τη βοήθεια σύγχρονων υπολογιστών τα ηλεκτρονικά ίχνη των ατόμων που κατασκευάζουν τις εν λόγω ιστοσελίδες. H συγκεκριμένη διαδικασία, πάντως, γίνεται συνεχώς δυσκολότερη καθώς οι διάφοροι επιτήδειοι, χρησιμοποιώντας σύνθετους κωδικούς και προηγμένη τεχνολογία, προσπαθούν να ξεφύγουν από τις διωκτικές αρχές.

Θυμίζουμε ότι στα μέσα του περασμένου Φεβρουαρίου είχαν συλληφθεί πέντε ακόμα άτομα, τα οποία είχαν κατασκευάσει τέσσερις ιστοσελίδες με πορνογραφικό υλικό, στις οποίες δημοσίευαν αγγελίες μέσω των οποίων προσκαλούσαν ανηλίκους σε κεντρικό μπαρ της Αθήνας για ερωτικές συνευρέσεις.

Τα παραπάνω περιστατικά θέτουν επιτακτικά το ζήτημα της προστασίας των ανήλικων χρηστών του Διαδικτύου από τέτοιου είδους ιστοσελίδες. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας και σύμφωνα με τους αξιωματικούς της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων, οι γονείς θα πρέπει να ελέγχουν τη χρήση του Ιντερνετ από τα παιδιά, να τοποθετούν τον υπολογιστή σε κοινόχρηστο χώρο του σπιτιού, να μην τους επιτρέπουν τη χρήση πιστωτικών καρτών, ενώ μπορούν να χρησιμοποιούν ειδικά «φίλτρα», τα οποία εμποδίζουν την πρόσβαση σε συγκεκριμένες ιστοσελίδες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή