Λοιμώξεις και θάνατοι από… τατουάζ

Λοιμώξεις και θάνατοι από… τατουάζ

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη σοβαρότητα της απειλής που στοιχειοθετούν για την υγεία τα τατουάζ και το λεγόμενο «πίρσινγκ» ή τρύπημα, υπογραμμίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επισημαίνοντας ότι οι μέθοδοι που ακολουθούν και οι ουσίες που χρησιμοποιούν οι ποικίλοι «ειδικοί» του χώρου, έχουν προκαλέσει βαρύτατα και ενίοτε ανεπανόρθωτα προβλήματα υγείας περίπου στο ήμισυ των πελατών τους αλλά ακόμα και θανάτους.

Συγκεκριμένα, έρευνα που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Επιτροπής αποκαλύπτει ότι ελάχιστες από τις χρωστικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στο τατουάζ έχουν υποστεί κάποιον έλεγχο ως προς την ασφάλειά τους ενώ αντιστοίχως ανεξέλεγκτες είναι και οι μέθοδοι εφαρμογής τους.

Οι βαφές που χρησιμοποιούνται δεν είναι πάντα χένα… Αντιθέτως, πολλά από τα χημικά αυτά προορίζονται για τη βαφή μετάλλων και όχι του ανθρωπίνου δέρματος, με συχνότερη πραγματική αποστολή την επαγγελματική βαφή αυτοκινήτων και όχι κορμιών. H χρήση ολοσχερώς ακατάλληλων υλικών είναι δε, μόνον το ήμισυ της τραγικής πραγματικότητας καθώς εξίσου μεγάλο κίνδυνο στοιχειοθετεί η ίδια η διαδικασία της εφαρμογής των τατουάζ και των ποικίλων εξαρτημάτων που «πίρσινγκ», αυτής της διάτρησης και στη συνέχεια διακόσμησης του σώματος, καθ’ όλους τους δυνατούς τρόπους και σε όλα τα πιθανά και απίθανα σημεία της ανθρώπινης φυσιολογίας…Στα κράτη-μέλη, η νομοθεσία -όταν υφίσταται- συνήθως δεν καλύπτει παρά τα εντελώς στοιχειώδη όπως είναι η αποστείρωση των εργαλείων ή η χρήση γαντιών από τους «καλλιτέχνες». Πλην όμως αυτό δεν αρκεί, καθώς τεράστιοι κίνδυνοι κρύβονται σε ολόκληρη τη διαδικασία και όλα τα χρησιμοποιούμενα υλικά. Ετσι, όπως σημειώνουν οι υπηρεσίες της Κομισιόν περίπου ένα στα δύο «πίρσινγκ» έχει σαν κατάληξη σοβαρότατες λοιμώξεις, ενώ μόνο το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους καταγράφηκαν δύο θάνατοι οφειλόμενοι αποκλειστικά στη διακοσμητική διάτρηση των θυμάτων. O κατάλογος εκτείνεται δε από «απλές» ψυχολογικές αλλοιώσεις λόγω της επίδρασης των χημικών στον οργανισμό, μέχρι το έιτζ, την ηπατίτιδα, διάφορες μορφές καρκίνου όπως το μελάνωμα, τη λέπρα, τη φυματίωση αλλά και τον τέτανο ή ποικίλες τοπικές και εξαιρετικά δυσάρεστες λοιμώξεις, μυκητιάσεις, κλπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή