O Μιχάλης γεννήθηκε τρομοκράτης λόγω ονόματος

O Μιχάλης γεννήθηκε τρομοκράτης λόγω ονόματος

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αργία μήτηρ πάσης κακίας». Σε αυτό το πολύ σημαντικό δόγμα συνόψισε ο εισαγγελέας της έδρας κ. Χρ. Λάμπρου το νόημα της κατάθεσης της Μαρί Τερέζ Πενό, συντρόφου του Αλέξανδρου Γιωρτόπουλου. «Σκεφτείτε το, δίνει εξήγηση για πολλά», είπε ο εισαγγελέας και πρόσθεσε «ο κατηγορούμενος ουδέποτε εργάστηκε, ζούσε με χρήματα αγνώστου προελεύσεως. Δεν ξέρω αν ήταν από ληστείες όπως λέει το κατηγορητήριο ή από κάπου αλλού».

Νωρίτερα, η σύντροφος του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου κλήθηκε να δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα σχετικά με την οικονομική τους κατάσταση, τις διακοπές τους, το ψευδώνυμο του συντρόφου της, το διαβατήριο και την ταυτότητά του αλλά και για τα περίφημα κλειδιά που κατασχέθηκαν στο σπίτι τους στο Βύρωνα και σύμφωνα με τις διωκτικές αρχές ανοίγουν την πόρτα της γιάφκας της Δαμάρεως. H ίδια υποστήριξε ότι «δεν μπορούμε να καταδικάζουμε τη 17αν δεν εκλείψει προηγουμένως η παγκόσμια βία», ενώ για τον σύντροφό της σχολίασε ότι «ο Μιχάλης γεννήθηκε τρομοκράτης, λόγω του ονόματος του πατέρα του».

Οπως υποστήριξε στην κατάθεσή της η κ. Πενό, ποτέ δεν είχε δει την άδεια οδήγησης του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου (σ.σ. η οποία έφερε γυναικείο όνομα) ούτε το διαβατήριό του, ενώ αναφερόμενη στις μεταφράσεις που έκανε ο «Μιχάλης» υποστήριξε ότι δεν είχε πέσει στην αντίληψή της κάποια απόδειξη πληρωμής, γιατί συνήθως οι εκδότες δεν εξέδιδαν παραστατικά για τις εργασίες του.

Τόσο οι δικαστές όσο και οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής, επέμειναν ιδιαίτερα στο γιατί ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος δεν αποκάλυψε ποτέ στη σύντροφό του το πραγματικό του όνομα. H μάρτυρας απάντησε ότι παρά το γεγονός ότι ένιωσε πληγωμένη και προδομένη, όπως ήρθαν τα πράγματα, θεωρεί καλό το ότι δεν το έμαθε ποτέ γιατί σήμερα θα βρισκόταν και η ίδια στο εδώλιο του κατηγορουμένου: «Οσα στοιχεία έχουν ενατίον του, έχουν και εναντίον μου. Εγώ απλώς είχα την τύχη να είμαι Γαλλίδα και άρρωστη. Για αυτό δεν βρίσκομαι σήμερα εκεί». Επανέλαβε ωστόσο, ότι θεωρεί δύσκολο ένας άνθρωπος που έχει αλλάξει όνομα και το έχει κρατήσει τόσο καιρό, να επιστρέψει στην παλιά του ζωή. «Αλλωστε το όνομα αυτό ήταν που ενδεχομένως του επέτρεψε να ζήσει ήρεμα και να γεράσει μαζί μου ως Μιχάλης Οικονόμου και να είναι ο τελευταίος από τους «αρχηγούς» της 17N», σχολίασε η μάρτυρας.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ήταν οι απαντήσεις που έδωσε η Μαϊτέ Πενό σε ερωτήσεις που έθεσαν ο αναπληρωτής πρόεδρος του δικαστηρίου κ. Χρ. Γεωργαντόπουλος και ο αναπληρωτής εισαγγελέας της έδρας κ. Βασίλης Μαρκής σχετικά με τα κλειδιά που κατασχέθηκαν στο σπίτι του Βύρωνα, αλλά και με τον τρόπο επικοινωνίας της με τον εισαγγελέα τής Αντιτρομοκρατικής κ. I. Διώτη.

Η Μαϊτέ Πενό, τις δύο τελευταίες ημέρες καταθέτει στο δικαστήριο με τη βοήθεια μεταφράστριας. Ωστόσο όπως προέκυψε από την ερώτηση που τις απηύθυνε ο κ. Γεωργαντόπουλος όλες οι συνομιλίες της με τον κ. Διώτη έγιναν στα ελληνικά «εκτός από κάποιες εκνευρισμένες απαντήσεις».

«Μου έδωσαν άλλο κλειδί»

Ως προς τα περίφημα κλειδιά η Μαϊτέ Πενό υποστήριξε ότι τα ζήτησε πίσω από τις Αρχές, που τα είχαν κατασχέσει «γιατί είναι λογικό να ζητήσω πίσω κάτι που μου έχουν πάρει». Υπενθυμίζεται ότι στο παρελθόν ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος έχει δεχθεί σωρεία ερωτήσεων ως προς το γιατί κράτησε τα κλειδιά, που του επέστρεψαν οι διωκτικές αρχές (σ.σ. κατασχέθηκαν σπίτι του και φέρονται να ανοίγουν την Δαμάρεως), αφού όπως υποστηρίζει δεν ανήκουν σε αυτόν. H Μαϊτέ Πενό έδωσε τη δική της εξήγηση. «Τα δύο κλειδιά του διαμερίσματός μας είναι άχρηστα, γιατί τότε οι Αρχές είχαν σπάσει την κλειδαριά. Το πολύ περίεργο είναι ότι το τρίτο κλειδί δεν ανοίγει την πόρτα της εισόδου. Δεν ξέρω τι κλειδιά μου επέστρεψαν. Οταν τους ρώτησα γιατί μου τα επέστρεψαν, αφού έτσι κι αλλιώς έχουν σπάσει την κλειδαριά, ο αστυνομικός μου είπε ότι πρέπει να είναι τυπικοί».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή