Ωρα αλήθειας για τις απολογίες

Ωρα αλήθειας για τις απολογίες

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντίστροφη μέτρηση για τους 19 κατηγορουμένους ως μέλη της 17N, καθώς αναμένεται λίαν συντόμως να δώσουν εξηγήσεις είτε για την συμμετοχή τους στην οργάνωση -όσοι αποδέχονται την κατηγορία- είτε για το πώς ενεπλάκησαν σε αυτή την υπόθεση αφού, όπως κάποιοι εξ αυτών υποστηρίζουν, είναι αθώοι.

Ωστόσο πριν ανοίξει ο κύκλος των απολογιών, αρχής γενομένης από τον Δημήτρη Κουφοντίνα, θα πρέπει το δικαστήριο να δώσει λύση στο φλέγον ζήτημα των προανακριτικών απολογιών και το αν θα γίνει χρήση τους ή όχι. Το ζήτημα αυτό τέθηκε για πρώτη φορά στο δικαστήριο πριν από περίπου τέσσερις μήνες με την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας. Οι συνήγοροι αρκετών εκ των κατηγορουμένων (αδελφοί Ξηροί, Βασίλη Τζωρτζάτου, Διονύση Γεωργιάδη, Παύλου Σερίφη, Ηρακλή Κωστάρη και Κωνσταντίνου Καρατσώλη) υποστήριξαν τότε, όπως και αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της αποδεικτικής διαδικασίας, ότι οι απολογίες ενώπιον της τακτικής ανακρίτριας κ. Θεώνη Μπούρη είναι άκυρες είτε γιατί είχε επιληφθεί τότε της υπόθεσης το Συμβούλιο Εφετών, είτε γιατί ελήφθησαν παρουσία αστυνομικής δύναμης. Οσον αφορά τις προανακριτικές απολογίες, πέραν του Σάββα Ξηρού, ο οποίος υποστηρίζει ότι ήταν υπό την επήρεια φαρμάκων, και άλλοι συγκατηγορούμενοί του ισχυρίζονται ότι ελήφθησαν υπό συνθήκες βίας είτε σωματικής είτε ψυχολογικής. Το δικαστήριο, όταν ετέθη αρχικώς το ζήτημα, είχε επιφυλαχθεί να εκδώσει σχετική απόφαση, κάτι που καλείται όμως εκ των πραγμάτων να κάνει σε αυτό το στάδιο.

Σήμερα, πάντως, αναμένεται και επισήμως να ολοκληρωθεί η ακροαματική διαδικασία με την κατάθεση του τελευταίου μάρτυρα υπεράσπισης του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου, του καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ. Βένιου Αγγελόπουλου, ο οποίος τον περασμένο Φεβρουάριο πέρασε τη δική του περιπέτεια όσον αφορά την υπόθεση της τρομοκρατίας, όταν συνελήφθη κατά την είσοδό του στις ΗΠΑ και ανακρίθηκε επί τέσσερις ώρες από το FBI σχετικά με την 17N. O κ. Αγγελόπουλος, ο οποίος ξεκίνησε την κατάθεσή του χθες αναφέρθηκε πέραν της δικής του περιπέτειας, στην γνωριμία του με τον Γιωτόπουλο (σ.σ. τον οποίο γνώριζε ως Αλεκο, αλλά τον φώναζε Θέμη), στην χρήση ψευδωνύμου, στην αντιστασιακή δράση του κατηγορουμένου, αλλά και στον τρόπο λειτουργίας των διωκτικών αρχών που «μετά 37 αρχηγούς, έβγαλαν και τον 43ο».

Ο κ. Αγγελόπουλος στάθηκε αρκετά στα στοιχεία που υπάρχουν σε βάρος του Γιωτόπουλου, τα δακτυλικά αποτυπώματα και τον γραφικό χαρακτήρα πάνω στην προκήρυξη Περατικού, τα οποία αμφισβήτησε εντόνως λέγοντας ότι τα μεν αποτυπώματα μπορούν να έχουν μεταφερθεί, ο δε γραφικός χαρακτήρα μπορεί να έχει κατασκευαστεί. «Δεν υπάρχει στοιχείο προγενέστερο της σύλληψής του, το οποίο να επιβεβαιώνει την ενοχή του», είπε χαρακτηριστικά.

Ως προς το ψευδώνυμο, ο μάρτυρας υποστήριξε ότι η χρήση του γινόταν για να κρύψει «το όνομα Γιωτόπουλος». «Τι ήθελε να κρύψει; Αυτά που συνδέονταν με το Γιωτόπουλος π.χ. η βόμβα στην αμερικάνικη πρεσβεία. Το παρελθόν ήθελε να σβήσει από τις μνήμες και αυτό έκανε». Μάλιστα ο κ. Αγγελόπουλος χρησιμοποίησε και ένα μαθηματικό θεώρημα για να εξηγήσει το πώς χρησιμοποιήθηκε το ψευδώνυμο από τις διωκτικές αρχές. «Μετά τη δολοφονία Σόντερς επελήφθησαν οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες και, αφού έκαναν επισκόπηση των αντιστασιακών οργανώσεων, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτός που έχει εξαφανιστεί είναι ο Γιωτόπουλος. Αρα αρχίζουμε να τον ψάχνουμε. Υπόθεση εργασίας έκαναν και προχώρησαν….». Αναφερόμενος στο ψευδώνυμο, ο κ. Αγγελόπουλος υποστήριξε ότι δεν υπάρχει αιτιώδης συνάφεια μεταξύ ψευδωνύμου και κατηγορίας. «Δηλάδή τι λέμε; Οποιος έχει ψευδώνυμο έχει κάτι να κρύψει και άρα είναι ένοχος; Θα υπήρχε συνάφεια αν χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο μέσα στην οργάνωση».

Καταλήγοντας, ο κ. Αγγελόπουλος σημείωσε ότι αν ο Γιωτόπουλος ήταν ο αρχηγός της 17N, θα αναλάμβανε τις ευθύνες του «αφού είχε αφιερωθεί στον σκοπό αυτό», είτε «θα έλεγε στους υπολοίπους «εμένα με πιάσανε συνεχίστε εσείς το έργο μου»».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή