H E.E. «παίζει» κουλοχέρηδες

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την άρση της ιδιότυπης απαγόρευσης της ηλεκτρονικής ψυχαγωγίας που έχει επιβληθεί στην Ελλάδα ζητεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με νέα προειδοποιητική επιστολή που απέστειλε στην κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντας την απαγόρευση αντίθετη με την κοινοτική νομοθεσία. Για την Επιτροπή, ο νόμος 3037 του 2002, με τον οποίο επεβλήθη η απαγόρευση με την αιτιολογία της μετατροπής των ηλεκτρονικών παιχνιδιών και υπολογιστών των καφενείων σε μηχανές παράνομου τζόγου, έχει αποτέλεσμα «να καταστεί ολοσχερώς αδύνατη η άσκηση δραστηριοτήτων διάθεσης, προμήθειας, εγκατάστασης, επισκευής και συντήρησης, συσκευών και προγραμμάτων ηλεκτρονικών ψυχαγωγικών παιχνιδιών ιδίως σε δημόσιους χώρους».

Αυτό, όμως, στοιχειοθετεί παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας περί ελεύθερης διακίνησης εμπορευμάτων και υπηρεσιών. Ασύμβατη με την κοινοτική νομοθεσία είναι άλλωστε η αδυναμία του κράτους να ξεχωρίσει τα παράνομα παιχνίδια από τα νόμιμα. «Ενα καθεστώς το οποίο ομαδοποιεί τα τυχερά παιχνίδια που ενδέχεται να δημιουργούν κοινωνικά προβλήματα με τα ψυχαγωγικά παίγνια που έχουν εντελώς διαφορετικό χαρακτήρα και δεν προκαλούν ιδιαίτερες ανησυχίες σε θέματα δημόσιας τάξης και προστασίας του καταναλωτή», χαρακτηρίζει τη νομοθεσία η Επιτροπή.

Σημειώνει δε ότι αυτό καθιστά «δυσανάλογη», εν πολλοίς παράνομη, την ποινή που επιβάλλεται, δηλαδή την απαγόρευση αμφοτέρων των μορφών ψυχαγωγίας, για την αποτροπή ενός συγκεκριμένου δυσάρεστου αποτελέσματος.

Ηδη, από τις 16 Οκτωβρίου 2002 η Επιτροπή έχει προειδοποιήσει την Αθήνα για την κατάσταση αυτή, όμως οι όποιες εξηγήσεις δόθηκαν ή δεν δόθηκαν εν τω μεταξύ από το υπουργείο Οικονομικών είχαν ως συνέπεια να «ενταθούν οι αμφιβολίες της Επιτροπής» σε ότι αφορά τη συμβατότητά του με το Κοινοτικό Δίκαιο.

Η διαδικασία στην οποία έχει εμπλακεί η Ελλάδα ενδέχεται να οδηγήσει ακόμα και εντός του 2003, στην παραπομπή της στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή